Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid-19 σήμερα Πέμπτη 10/9/2020

Μοιραστείτε το:

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 372 νέα κρούσματα,εκ των οποίων τα 164 συνδέονται με γνωστές συρροές και τα 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. «Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 12452, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες. 2324 (18.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5511 (44.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

49 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 12 (24.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 167 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 297 θανάτους συνολικά στη χώρα. 110 (37.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω», καταλήγει.

Μίνι lockdown σε Πέλλα, Ημαθία, Πιερία και Κιλκίς

Στην έκτακτη σύσκεψη στο στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκαν νέα lockdown, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού, όπως έχουν διαμορφωθεί και με τα χθεσινά αποτελέσματα.

Τα περιοριστικά μέτρα θα εφαρμοστούν στις Π.Ε. Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας και Κιλκίς, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου και κατόπιν εισήγησης και σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19. Θα ισχύουν για 14 ημέρες και συγκεκριμένα από αύριο, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, στις 6 π.μ., έως και την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, την ίδια ώρα.

  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
thessaloniki-lockdown

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων. Στις ανωτέρω περιοχές μεταβαίνουν ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ) και της ΕΛ.ΑΣ. για εντατικοποίηση των ελέγχων και για την πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας τους.

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 14 ημέρες από την Παρασκευή 11-09-2020 και ώρα 06.00 έως και την Παρασκευή 25-09-2020 και ώρα 06.00.

297 θύματα του ιού

Τελευταίο θύμα του κορονοϊού ήταν ένας 95χρονος άνδρας, που νοσηλευόταν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, φτάνοντας πλέον τους 297 θανάτους από το ξεκίνημα της πανδημίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από χθες το απόγευμα μέχρι και τώρα έγινε γνωστό ότι έχουν καταλήξει τρεις ακόμη ασθενείς με κορονοϊό. Εκτός από τον 95χρονο κατέληξαν μία γυναίκα 56 ετών που βρισκόταν σε κλίνη ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, ένα 50χρονος ο οποίος ήταν διασωληνωμένος επίσης στο Νοσοκομείο στη Νίκαια και μία 83χρονη η οποία νοσηλεύονταν στο Τζάνειο στον Πειραιά και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Πόσο θα διαρκέσει η αναστολή του εμβολίου της ΑstraZeneca

Λίγες ώρες μετά την αναστολή της τρίτης φάσης των δοκιμών του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού η AstraZeneca προσπαθεί να βρει απαντήσεις για τη μυστηριώδη ασθένεια που προκάλεσε το εμβόλιο σε Βρετανίδα. Πρόκειται για σοβαρό νευρολογικό πρόβλημα που η εταιρεία προσπαθεί να διαπιστώσει κατά πόσο συνδέεται με το εμβόλιο.

Υπενθυμίζεται πως η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιβεβαίωσαν την Τρίτη ότι σταμάτησαν τον πειραματικό εμβολιασμό των συμμετεχόντων καθώς ασθένησε μία εθελόντρια στη Βρετανία. Ο διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ Φράνσις Κόλινς είπε σε επιτροπή της Γερουσίας ότι οι δοκιμές του εμβολίου σταμάτησαν λόγω ενός «προβλήματος στο νωτιαίο μυελό» και συγκεκριμένα έκανε λόγο για «εγκάρσια μυελίτιδα», μια νευρολογική διαταραχή που προκαλεί φλεγμονή στο νωτιαίο μυελό. Αν η έρευνα της AstraZeneca επιβεβαιώσει ότι αυτό σχετίζεται με το εμβόλιο, τότε όλες οι δόσεις που έχουν ήδη παρασκευαστεί θα καταστραφούν, τόνισε.

Η ανεξήγητη ασθένεια

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πασκάλ Σόριοτ, έσπευσε να τονίσει σε επενδυτές σε τηλεδιάσκεψη ότι δεν υπάρχει οριστική διάγνωση για την υπόθεση κι ότι θα γίνουν κι άλλες εξετάσεις, όπως είπε η εκπρόσωπος του φαρμακευτικού κολοσσού Μισέλ Μάιξελ. «Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων θα δοθούν σε ανεξάρτητη επιτροπή ασφάλειας, η οποία και θα βγάλει την οριστική διάγνωση», πρόσθεσε.

Ο Σόριοτ υπογράμμισε ότι η κατάσταση της Βρετανίδας ασθενούς βελτιώνεται και πιθανότατα θα πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο την Τετάρτη. Ωστόσο, πολλοί αναφέρουν η παύση των δοκιμών δεν είναι απαραίτητα άσχημο νέο.

«Είναι απόδειξη ότι οι έλεγχοι ασφαλείας είναι αδιαπραγμάτευτοι», λέει ο Κρεγκ Τζεν, επίκουρος καθηγητής Μικροβιολογίας, Ανοσολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι. «Δεν περίμεναν να νοσήσουν δέκα ασθενείς για να σταματήσουν την έρευνα. Δεν είμαστε πρόθυμοι να διακυβεύσουμε την ασφάλεια για να έχουμε ταχύτερα ένα εμβόλιο», είπε.

Αν και η παύση των δοκιμών συνιστά ίσως ένα πισωγύρισμα, οι ερευνητές είναι «πολύ προσεκτικοί», λέει ο δρ Άιζαακ Μπόγκοτς, λοιμωξιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο του Τορόντο. «Γι’ αυτό ακριβώς γίνονται οι κλινικές δοκιμές της φάσης 3. Το ζητούμενο είναι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα. Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορείς να βρεις μόνον αν χορηγήσεις αυτό το εμβόλιο σε χιλιάδες ανθρώπους».

Σημειώνεται πως η εταιρεία ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου να στρατολογεί 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ για την φάση τρία των δοκιμών. Το εμβόλιο δοκιμάστηκε επίσης και σε χιλιάδες άτομα στη Βρετανία, καθώς και στη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική και από τον ΠΟΥ το έχουν χαρακτηρίσει πιθανώς το πιο προηγμένο όσον αφορά την ανάπτυξή του.

Αναστολή μέχρι πότε;

Η AstraZeneca δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για την ανεπιθύμητη παρενέργεια, ούτε για τις μεθόδους που ακολούθησε στην τρίτη φάση των δοκιμών του εμβολίου. Ο δρ Τζεν εκτιμά ότι οι ερευνητές θα μελετήσουν πολλές πιθανές αλληλεπιδράσεις και πιθανές αιτίες της αντίδρασης της ασθενούς, «έχοντας κατά νου ότι μπορεί να πρόκειται για κάτι εντελώς συμπτωματικό».
«Ποια ήταν ακριβώς η αντίδραση του οργανισμού της; Αποδίδεται στη σύνθεση εμβολίου; Έχει σχέση με τη χορήγηση του εμβολίου; Πώς χορηγήθηκε; Ποιος το διαχειρίστηκε; Έπασχε [η ασθενής] από υποκείμενο νόσημα;» είπε.

Ανάλογα με την τελική διάγνωση, οι δοκιμές μπορεί να επανέλθουν στην 2η φάση ή να ξαναρχίσει η 3η, ενώ όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν κατά πόσον είναι ασφαλές να συνεχίσουν. Δημοσίευμα των Financial Times ανφέρει πως οι δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca μπορεί να επαναληφθούν ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα, άποψη με την οποία συμφωνεί ο καθηγητής Ρόμπερτ Μπόουι του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ: «Αν αποδειχθεί από την έρευνα ότι η ασθένεια είναι μεμονωμένο, άσχετο με το εμβόλιο περιστατικό, τότε αυτό ίσως σημαίνει ότι αναστολή των κλινικών δοκιμών από μία εβδομάδα έως έναν μήνα». Τόνισε, δε, ότι η αναστολή είναι μάλλον απόρροια της υπερβολικής προσοχής κι όχι ενός προβλήματος με το εμβόλιο.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ