Μόρια: Η φωτιά τους “ξεσπίτωσε” και τώρα κοιμούνται όπου βρουν – Καρέ καρέ η κατάσταση των προσφύγων [pics]

Αυτό που συμβαίνει στη Μόρια δεν έχει προηγούμενο ακόμα και για το ίδιο το «μεγάλο κολαστήριο» της Ευρώπης- τον προσφυγικό καταυλισμό που τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια έχει συνδεθεί με την αποτυχία πολλών, κυρίως της Ευρώπης, στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια ήταν ήδη ντροπιαστικές για κάθε άνθρωπο, ωστόσο μετά τη φωτιά το βράδυ της Τρίτης, αλλά και της Τετάρτης, η κατάσταση παροξύνθηκε: Άνθρωποι κάθε ηλικίας, πολλοί εξ αυτών με προβλήματα υγείας, πέρασαν τη νύχτα στο δρόμο, καθώς δεν υπήρχε άλλο μέρος να φιλοξενηθούν. Στο δρόμο κυριολεκτικά. Κι όχι μόνο αυτό- πολλοί μπήκαν μέσα σε κοιμητήριο και ξαπόστασαν πλάι ή και πάνω στους τάφους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σειρά εύλογων ερωτημάτων εγείρονται μετά το ξέσπασμα και νέας πυρκαγιάς στον περιβάλλοντα χώρο του ΚΥΤ της Μόριας. Πρόκειται για την τρίτη συνεχιζόμενη ημέρα που οι φλόγες τυλίγουν τον καρβουνιασμένο σε μεγάλη έκταση πλέον προσφυγικό καταυλισμό. Ειδικότερα, η φωτιά ξέσπασε στις 14.30 της Πέμπτης. Ακούγονται εκρήξεις καθώς υπάρχουν φιάλες αερίου. Μαύρος πυκνός καπνός βγαίνει από το σημείο, ενώ δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

Ταυτόχρονα, κάτοικοι της Μόριας και των γύρω περιοχών -με τη στήριξη δημοτικών αρχών και παραγόντων- βρέθηκαν έξω από την είσοδο της δομής για να εμποδίσουν την ανακατασκευή του. Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν, με δυο φορτηγά του δήμου να έχουν παραταχθεί στο χώρο με στόχο να μην επιτρέψουν να περάσουν μέσα στη δομή οχήματα του στρατού, προκειμένου να κάνουν εργασίες καθαρισμού και να τοποθετήσουν νέες σκηνές για να μείνουν οι άστεγοι μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι το βράδυ της Τετάρτης κοιμήθηκαν στο δρόμο, ακόμα και μέσα σε νεκροταφείο.

Ακολουθεί ένα συγκλονιστικό φωτορεπορτάζ από τα γεγονότα στη Μόρια. Εικόνες που καταδεικνύουν τον πόνο και την αγωνία, αλλά και το ανέλπιδο των προσφύγων, που -όπως φαίνεται- το μόνο που τους μένει είναι μια γωνία σε ένα βρόμικο δρόμο για να κοιμηθούν…

Οι φωτογραφίες είναι από το Reuters και την eurokinissi

Πηγή: flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 84463 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*