Μόρια: Ενέργειες για στέγαση ευάλωτων και οικογενειών – Κοιμούνται στο δρόμο και πάνω σε τάφους [vid]

Οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια ήταν ήδη ντροπιαστικές για κάθε άνθρωπο, ωστόσο μετά τη φωτιά η κατάσταση παροξύνθηκε με τις εικόνες που φτάνουν από τη Λέσβο να αποτελούν γροθιά στο στομάχι: Άνθρωποι κάθε ηλικίας, πολλοί εξ αυτών με προβλήματα υγείας, αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα στο δρόμο, καθώς δεν υπήρχε άλλο μέρος να φιλοξενηθούν. Στο δρόμο κυριολεκτικά. Κι όχι μόνο, πολλοί μπήκαν μέσα σε γειτνιάζον κοιμητήριο και ξαπόστασαν πλάι ή και πάνω στους τάφους. Ζωντανοί νεκροί…

Οι εικόνες είναι απολύτως σοκαριστικές…Εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών της Μόριας σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου. Επιχειρώντας έναν σύντομο απολογισμό των χτεσινών του ενεργειών, το Υπουργείο αναφέρει ότι η προχθεσινή πυρκαγιά «είχε αντιμετωπιστεί. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί χωρίς θύματα. Τα ασυνόδευτα ανήλικα μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, πλοίο κατέπλευσε και γίνονταν εργασίες στη Μόρια ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ».

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της δομής «σταμάτησε τις εργασίες αποκατάστασης». «Πρωταρχική μέριμνα της Πολιτείας ήταν η ασφάλεια όλων των εμπλεκόμενων», συμπληρώνει. Και καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης: «Αυτονόητα εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές».

Και νέα πυρκαγιά

Τα δυο μέτωπα φωτιάς που ξέσπασαν αμέσως μόλις έπεσε το βράδυ της Τετάρτης κατέστρεψαν και τα τμήματα του καταυλισμού που δεν είχαν καεί από την προηγούμενη πυρκαγιά με αποτέλεσμα χιλιάδες μετανάστες να στοιβάζονται στους δρόμους του νησιού – στον οδικό άξονα που ενώνει τον τόπο που βρισκόταν η δομή με τη Μυτιλήνη- χωρίς καμία μέριμνα για σωματική υγιεινή, νερό ή τροφή.

Ειδικότερα, περί τους 2.000 πρόσφυγες παραμένουν στην είσοδο της Μόριας και σε ό,τι έχει απομείνει από αυτή, ενώ 11.000 διασκορπίστηκαν στο νησί. Ωστόσο, οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν στήσει μπλόκα με κλούβες των ΜΑΤ, στον δρόμο που οδηγεί από τη Μόρια στη Μυτιλήνη, προκειμένου να μην επιτρέψουν να πλησιάσουν προς την πόλη οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που έμειναν άστεγοι.

Το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε επιχείρηση με λεωφορεία που φτάνουν από το ΚΥΤ προς τον δρόμο που βρίσκονται οι πρόσφυγες και μετανάστες, με σκοπό να τους μεταφέρουν αρχικά προς το Σίγρι, όπου θα δέσει το πρώτο πλοίο που θα φτάσει για να λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής και στη συνέχεια στα δύο αρματαγωγά, που αναμένεται να καταπλεύσουν μέσα στην ημέρα σε διάφορα σημεία του νησιού.

Ωστόσο παραμένει το ερώτημα για το τι πρόκειται να γίνει τις επόμενες ημέρες, καθώς η εικόνα της καταστροφής στο ΚΥΤ είναι ολοκληρωτική.

Εν τω μεταξύ οι κάτοικοι ανησυχούν, μεταξύ άλλων, και για το υγειονομικό κομμάτι της υπόθεσης κι αυτό, διότι στην Μόρια, είχαν βρεθεί 35 κρούσματα κορονοϊού. Από αυτά, εντοπίστηκαν τα οκτώ, ενώ 80 ιχνηλατήσεις αγνοούνται.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης σε δηλώσεις του τόνισε ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε δημιουργία νέας δομής στα «αποκαΐδια» της παλιάς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Μάλιστα, αυτό ήταν και απάντηση στον Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Άρη Χατζηκομνηνό που είχε χαρακτηρίσει χθες το πρωί λαϊκιστές όσους αντιτίθενται στη δημιουργία νέας κλειστής δομής.

Οι καταστροφές στο ΚΥΤ

Σχεδόν ολοσχερώς έχει καταστραφεί το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια, αλλά ο ελαιώνας και οι εγκαταστάσεις έξω από το ΚΥΤ έχουν υποστεί μικρές ζημιές, όπως επισημαίνουν πηγές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει ο διεθνής οργανισμός από το πεδίο, οι οικιστικές ζώνες 1-5 εντός του ΚΥΤ έχουν καταστραφεί πλήρως, εκτός από κάποια κοντέινερ στη ζώνη 2. Μεγάλες ζημιές, επίσης, υπέστη σε μεγάλο βαθμό ο χώρος που στεγάζονταν οι διοικητικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και τα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου. Κατεστραμμένοι είναι επίσης η ασφαλής ζώνη για τους ασυνόδευτους και ο χώρος για τις γυναίκες που είναι μόνες τους. Αντίθετα, μικρές ζημιές έχει το προαναχωρησιακό κέντρο.

Επίσης, έχουν διαθέσει 51 κοντέινερ στο Καρά Τεπέ, που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 300 ευάλωτους.

Σε ανακοίνωσή της εξάλλου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει «τη βαθιά της θλίψη για τη φωτιά» και ευχαριστεί τις τοπικές αρχές που προσπάθησαν να περιορίσουν τη φωτιά και βοήθησαν τους ανθρώπους εκεί. Επίσης, σε σχέση με αναφερόμενες εντάσεις μεταξύ κατοίκων του νησιού και αιτούντων άσυλο που προσπαθούσαν να φτάσουν στην πόλη της Μυτιλήνης, ο διεθνής οργανισμός απευθύνει έκκληση σε όλους για αυτοσυγκράτηση και καλεί εξάλλου τους ανθρώπους που διέμεναν πριν στο ΚΥΤ, το οποίο βρισκόταν σε καραντίνα, και τους 35 που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να παραμείνουν κοντά στο ΚΥΤ, καθώς καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί προσωρινή λύση για τη στέγασή τους.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) σε ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει ότι πολλές από τις εγκαταστάσεις της στη Μόρια καταστράφηκαν και σημειώνει ότι ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης ζημιάς οι επιχειρησιακές της δραστηριότητες αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας. Ωστόσο, ο οργανισμός θα συνεχίσει μερικώς τις επιχειρησιακές του δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του στην Παγανή.

Αναχωρούν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι

Με προορισμό τη Βόρεια Ελλάδα και μέσω τριών πτήσεων τσάρτερ αναχωρούν και σήμερα από τη Λέσβο τα 400 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονταν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Σήμερα αναχωρεί το τρίτο γκρουπ με 75 ασυνόδευτους ανηλίκους. Όλες οι πτήσεις θα έχουν κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια τα παιδιά θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας.

Στα παιδιά διενεργούνται τεστ κορονοϊού πριν αναχωρήσουν, ωστόσο για προληπτικούς λόγους οι δομές στις οποίες θα εγκατασταθούν, θα τεθούν σε καραντίνα για δέκα ημέρες. Την οργάνωση των πτήσεων ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, προσωπικό του οποίου θα συνοδεύσει και τα παιδιά. Η χρηματοδότηση είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο συντονισμός της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης.

Πηγή: flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 84463 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*