Μόρια: Εικόνες ντροπής, απουσία του κράτους – Στον δρόμο χιλιάδες μετανάστες [vids & pics]

Μοιραστείτε το:

Εικόνες ντροπής που καταδεικνύουν την κατάρρευση κρατικού μηχανισμού επικρατούν στη Λέσβο μετά την καταστροφή του καταυλισμού της Μόριας. Μάλιστα, τα δυο μέτωπα φωτιάς που ξέσπασαν αμέσως μόλις έπεσε το βράδυ της Τετάρτης κατέστρεψαν και τα τμήματα του καταυλισμού που δεν είχαν καεί από την προηγούμενη πυρκαγιά με αποτέλεσμα χιλιάδες μετανάστες να στοιβάζονται στους δρόμους του νησιού – στον οδικό άξονα που ενώνει τον τόπο που βρισκόταν η δομή με τη Μυτιλήνη- χωρίς καμία μέριμνα για σωματική υγιεινή, νερό ή τροφή.

Ειδικότερα, περί τους 2.000 πρόσφυγες παραμένουν στην είσοδο της Μόριας και σε ό,τι έχει απομείνει από αυτή, ενώ 11.000 διασκορπίστηκαν στο νησί. Ωστόσο, οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν στήσει μπλόκα έχουν στήσει με κλούβες των ΜΑΤ, στον δρόμο που οδηγεί από τη Μόρια στη Μυτιλήνη, προκειμένου να μην επιτρέψουν να πλησιάσουν προς την πόλη οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που έμειναν άστεγοι.

Το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιείται επιχείρηση με λεωφορεία που φτάνουν από το ΚΥΤ προς τον δρόμο που βρίσκονται οι πρόσφυγες και μετανάστες, με σκοπό να τους μεταφέρουν αρχικά προς το Σίγρι, όπου θα δέσει το πρώτο πλοίο που θα φτάσει για να λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής και στη συνέχεια στα δύο αρματαγωγά, που αναμένεται να καταπλεύσουν μέσα στην ημέρα σε διάφορα σημεία του νησιού.

Ωστόσο παραμένει το ερώτημα για το τι πρόκειται να γίνει τις επόμενες ημέρες, καθώς η εικόνα της καταστροφής στο ΚΥΤ είναι ολοκληρωτική.

Εν τω μεταξύ οι κάτοικοι ανησυχούν, μεταξύ άλλων, και για το υγειονομικό κομμάτι της υπόθεσης κι αυτό, διότι στην Μόρια, είχαν βρεθεί 35 κρούσματα κορονοϊού. Από αυτά, εντοπίστηκαν τα οκτώ, ενώ 80 ιχνηλατήσεις αγνοούνται.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης σε δηλώσεις του τόνισε ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε δημιουργία νέας δομής στα «αποκαΐδια» της παλιάς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Μάλιστα, αυτό ήταν και απάντηση στον Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Άρη Χατζηκομνηνό που είχε χαρακτηρίσει χθες το πρωί λαϊκιστές όσους αντιτίθενται στη δημιουργία νέας κλειστής δομής.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

Mήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εκφράζω τη λύπη μου για τα γεγονότα. Αναγνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες. Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για βίαιες αντιδράσεις σε υγειονομικούς ελέγχους. Και, πολύ περισσότερο, για τέτοιας έκτασης ταραχές. Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας».

Υπενθυμίζεται ότι η Λέσβος για τους επόμενους τέσσερις μήνες κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με την κατάσταση να παραμένει δύσκολη μετά και τις νέες φωτιές και τα επεισόδια της Τρίτης στην Μόρια που συνεχίστηκαν και το βράδυ της Τετάρτης καταστρέφοντας ό,τι είχε απομείνει όρθιο στο κέντρο υποδοχής.

Οι καταστροφές στο ΚΥΤ

Σχεδόν ολοσχερώς έχει καταστραφεί το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια, αλλά ο ελαιώνας και οι εγκαταστάσεις έξω από το ΚΥΤ έχουν υποστεί μικρές ζημιές, όπως επισημαίνουν πηγές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει ο διεθνής οργανισμός από το πεδίο, οι οικιστικές ζώνες 1-5 εντός του ΚΥΤ έχουν καταστραφεί πλήρως, εκτός από κάποια κοντέινερ στη ζώνη 2. Μεγάλες ζημιές, επίσης, υπέστη σε μεγάλο βαθμό ο χώρος που στεγάζονταν οι διοικητικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και τα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου. Κατεστραμμένοι είναι επίσης η ασφαλής ζώνη για τους ασυνόδευτους και ο χώρος για τις γυναίκες που είναι μόνες τους. Αντίθετα, μικρές ζημιές έχει το προαναχωρησιακό κέντρο.

Επίσης, έχουν διαθέσει 51 κοντέινερ στο Καρά Τεπέ, που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 300 ευάλωτους.

Σε ανακοίνωσή της εξάλλου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει «τη βαθιά της θλίψη για τη φωτιά» και ευχαριστεί τις τοπικές αρχές που προσπάθησαν να περιορίσουν τη φωτιά και βοήθησαν τους ανθρώπους εκεί. Επίσης, σε σχέση με αναφερόμενες εντάσεις μεταξύ κατοίκων του νησιού και αιτούντων άσυλο που προσπαθούσαν να φτάσουν στην πόλη της Μυτιλήνης, ο διεθνής οργανισμός απευθύνει έκκληση σε όλους για αυτοσυγκράτηση και καλεί εξάλλου τους ανθρώπους που διέμεναν πριν στο ΚΥΤ, το οποίο βρισκόταν σε καραντίνα, και τους 35 που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να παραμείνουν κοντά στο ΚΥΤ, καθώς καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί προσωρινή λύση για τη στέγασή τους.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) σε ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει ότι πολλές από τις εγκαταστάσεις της στη Μόρια καταστράφηκαν και σημειώνει ότι ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης ζημιάς οι επιχειρησιακές της δραστηριότητες αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας. Ωστόσο, ο οργανισμός θα συνεχίσει μερικώς τις επιχειρησιακές του δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του στην Παγανή.

Αναχωρούν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι

Με προορισμό τη Βόρεια Ελλάδα και μέσω τριών πτήσεων τσάρτερ αναχωρούν και σήμερα από τη Λέσβο τα 400 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονταν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Σήμερα αναχωρεί το τρίτο γκρουπ με 75 ασυνόδευτους ανηλίκους. Όλες οι πτήσεις θα έχουν κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια τα παιδιά θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας.

Στα παιδιά διενεργούνται τεστ κορονοϊού πριν αναχωρήσουν, ωστόσο για προληπτικούς λόγους οι δομές στις οποίες θα εγκατασταθούν, θα τεθούν σε καραντίνα για δέκα ημέρες. Την οργάνωση των πτήσεων ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, προσωπικό του οποίου θα συνοδεύσει και τα παιδιά. Η χρηματοδότηση είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο συντονισμός της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης.

Παραίτηση Μηταράκη ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Την παραίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα συνέβησαν στην Μόρια μιλώντας για εγκληματικές ενέργειες της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα τα στελέχη του επισημαίνουν ότι το θέμα της πανδημίας μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο νησί από την στιγμή που δεν έχουν εντοπιστεί οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν βρεθεί θετικoί στον κορονοιό.

Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα σε ανάρτηση του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης έδειξε τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως υπεύθυνο λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι προσωπικά υπεύθυνος γι’ αυτό το δράμα και αποδεικνύεται ιστορικά λίγος για να διαχειριστεί ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετώπισε ποτέ η Ελλάδα και η Ευρώπη». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ακόμα ότι η πληγή της Μόριας έπρεπε να κλείσει και θα έκλεινε καθώς η κυβέρνηση του είχε προχωρήσει σε σχέδιο αποσυμφόρησης του νησιού.

Γερμανία : Διαδηλώσεις σε 60 πόλεις για τη Μόρια

Σε περίπου 60 γερμανικές πόλεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη το βράδυ συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις με αφορμή την καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού στη Μόρια. Χιλιάδες άτομα ακολούθησαν την πρόσκληση της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Δικαιωμάτων των Ανθρώπων και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.Τα αιτήματά τους ήταν η εκκένωση των καταυλισμών στα ελληνικά νησιά και ή άμεση υποδοχή προσφύγων στη Γερμανία και σε άλλα κράτη της ΕΕ.

«Εχουμε χώρο» ήταν το κεντρικό σύνθημα. Αλλα συνθήματα σε αφίσες και πανό ήταν «Shame on you EU» (Ντροπή σου ΕΕ) ή ακόμη «Moria evakuieren» (Να εκκενωθεί η Μόρια). Αρκετοί ομιλητές επισήμαναν ότι η εκκένωση του καταυλισμού επιβαλλόταν και πριν την καταστροφή του, δεδομένου ότι οι συνθήκες υγιεινής ήταν απαράδεκτες.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ