Μόρια ασυνόδευτα: 406 παιδιά μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη

Μοιραστείτε το:

Από τη Λέσβο στη Θεσσαλονίκη μεταφέρθηκαν μέσα στο βράδυ πάνω από 400 ασυνόδευτα παιδιά, που διέμεναν στο κολαστήριο της Μόριας. Ύστερα από χρηματοδότηση της Κομισιόν μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τη δομή φιλοξενίας, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης με συντονισμένες προσπάθειες μετέφεραν 406 ασυνόδευτα ανήλικα από τη Λέσβο.

Σε πρώτη φάση οι ανήλικοι απομακρύνθηκαν από το χώρο της πυρκαγιάς και μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς χώρους, όπου τους παρασχέθηκε στέγη, τροφή και περίθαλψη. Στη συνέχεια οργανώθηκε συντονισμένη επιχείρηση για να αποχωρήσουν με τρεις ειδικά ναυλωμένες πτήσεις, από το βράδυ της Τετάρτης ως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, από το νησί της Λέσβου.

Το πρώτο αεροσκάφος, που απογειώθηκε λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ της Τετάρτης από το αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» στη Μυτιλήνη και μετέφερε 165 ασυνόδευτα παιδιά. Η δεύτερη, με 156 ανήλικα, απογειώθηκε στις 02.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ενώ η τρίτη, με 85 ασυνόδευτα ανήλικα, αναχώρησε στις 07.30 το πρωί.

Τα παιδιά έχουν μεταφερθεί σε ασφαλείς δομές φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα, όπου θα παραμείνουν προσωρινά, καθώς συνεχίζεται το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε χώρες της ΕΕ και η τοποθέτηση τους σε ξενώνες μακροχρόνιας φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως μόλις 800 παιδιά έχουν μεταφερθεί τόσο στην ενδοχώρα όσο στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται πως αρκετοί ανήλικοι έχουν συγγενείς σε ευρωπαϊκές χώρες που τους αναμένουν, όμως η μεταφορά τους είναι χρονοβόρα…

Σημειώνεται ότι σε όλα τα προσφυγόπουλα διενεργήθηκε τεστ κορονοϊού, πριν από την αναχώρησή τους από τη Λέσβο και για προληπτικούς λόγους, οι δομές στις οποίες θα εγκατασταθούν θα τεθούν σε καραντίνα για δέκα ημέρες. Την οργάνωση των πτήσεων ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, όπου το προσωπικό του συνόδευσε τα παιδιά.

Μόρια: Ενέργειες για στέγαση ευάλωτων και οικογενειών – Κοιμούνται στο δρόμο και πάνω σε τάφους [vid]

Οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια ήταν ήδη ντροπιαστικές για κάθε άνθρωπο, ωστόσο μετά τη φωτιά η κατάσταση παροξύνθηκε με τις εικόνες που φτάνουν από τη Λέσβο να αποτελούν γροθιά στο στομάχι: Άνθρωποι κάθε ηλικίας, πολλοί εξ αυτών με προβλήματα υγείας, αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα στο δρόμο, καθώς δεν υπήρχε άλλο μέρος να φιλοξενηθούν. Στο δρόμο κυριολεκτικά. Κι όχι μόνο, πολλοί μπήκαν μέσα σε γειτνιάζον κοιμητήριο και ξαπόστασαν πλάι ή και πάνω στους τάφους. Ζωντανοί νεκροί…

Οι εικόνες είναι απολύτως σοκαριστικές… Διαβάστε περισσότερα

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ