Μητσοτάκης Μακρόν: Επί τάπητος οι τουρκικές προκλήσεις και τα εξοπλιστικά [vids]

Μοιραστείτε το:

Ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία αναμένεται να στείλουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν από την Κορσική, όπου είναι σε εξέλιξη η συνάντησή των δυο ηγετών, λίγο πριν την σύνοδο κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (MED7), στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει στο τραπέζι το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο της Κοινής Διακήρυξης του MED7 ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, καθώς, περιλαμβάνει αναφορές που δικαιώνουν θέσεις που εκφράζει η Ελλάδα και η Κύπρος απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα.

Επίσης, περιέχει σημεία που δικαιώνουν τις θέσεις για τα δικαιώματα των νησιών στις θαλάσσιες ζώνες. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισημαίνουν με έμφαση τη θερμή υποστήριξη προς την Ελλάδα που εκφράζει με κάθε τρόπο ο Γάλλος πρόεδρος το τελευταίο διάστημα που βρίσκονται σε έξαρση οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δυο ηγετών βρίσκεται η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και οι συζητήσεις για τα εξοπλιστικά. Επ’ αυτού έχει γίνει προετοιμασία από τα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν θα έχουμε υπογραφές, αλλά έναν σαφή οδικό χάρτη για το πότε θα έχουμε τις οριστικές συμφωνίες στο τραπέζι.

Στη σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου που θα ακολουθήσει, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να θέσει την Ευρώπη προ των ευθυνών της για το Μεταναστευτικό. Παράλληλα, θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, την ώρα που οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας είναι στο τραπέζι και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη γειτονική χώρα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Μακρόν σε Τουρκία: Διάλογος μόνο με προϋποθέσεις

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Γάλλος ηγέτης, είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια ξεκάθαρη και δυνατή ευρωπαϊκή θέση όλων των κρατών – μελών της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία για να φτάσουμε να έχουμε ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μακρόν είπε:

«Πρέπει να είμαστε σκληροί με την τουρκική κυβέρνηση κι όχι με τουρκικό λαό που αξίζει περισσότερα από την κυβέρνηση του Ερντογάν. Είναι απαράδεκτες όλες οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, χωρίς να σέβεται τα δικαιώματα της Ελλάδας. Πολλαπλασιάζει με τρόπο άδικο τις προκλήσεις. Μιλάμε για τον Σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Θέλουμε να αποφύγουμε την περαιτέρω κλιμάκωση, ο στόχος είναι μια συμφωνία αλλά υπό προϋποθέσεις και η Τουρκία πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. Πρέπει να δούμε ως Ευρωπαίοι τις κόκκινες γραμμές για να επαννεκινήσουμε έναν γόνιμο διάλογο με την Τουρκία, γιατί δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή. Πρέπει λοιπόν η Ευρώπη να έχει πιο συνεκτική φωνή και πιο ενιαία στάση».

Δίνοντας επίσης έμφαση στο γεγονός ότι η σύνοδος των 7 γίνεται στην Κορσική, είπε ότι δεν είναι τυχαίο το ραντεβού των ευρωπαϊκών χωρών εκεί καθώς η Κορσική είναι το προπύργιο της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μόρια: Το μήνυμα αλληλεγγύης του Μακρόν στα ελληνικά

«Να προσπαθήσουμε με τη Μέρκελ  να πείσουμε τις ευρωπαϊκές χώρες να δεχθούν πρόσφυγες»

Ο Μακρόν αναφέρθηκε και στο προσφυγικό και όσα έγιναν στην Μόρια και αποκάλυψε ότι είναι ήδη σε συνεννόηση με την Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να βρεθεί λύση ως ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.

«Μια πρώτη συντονισμένη απάντηση με τη Γερμανία αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ώρες σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές», σχολίασε ο Μακρόν  κι επισήμανε ότι ο ίδιος και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επιθυμούν να «υποβάλλουμε μια πρόταση (…) και να προσπαθήσουμε να πείσουμε όσο περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται να δεχθούν πρόσφυγες, κυρίως ανήλικους, που βρίσκονται σε αυτούς τους καταυλισμούς». «Οι φρικτές εικόνες, η φρικτή πραγματικότητα σημαίνει ότι πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και παράλληλα να σταθούμε στο ύψος των ευρωπαϊκών αξιών», τόνισε ο Μακρόν.

Την αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Ελλάδα σχετικά με την πυρκαγιά στη Μόρια, εξέφρασε  και χθες ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στα ελληνικά με ανάρτηση στο facebook. «Η πυρκαγιά ενός προσφυγικού καταυλισμού στη Λέσβο αποτελεί ένα επιπλέον δράμα για τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη σε δεινή κατάσταση. Η Γαλλία θα δώσει για άλλη μια φορά το παρών της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. Αύριο θα δω τον Κυριάκο Μητσοτάκη» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν, στις 5 το απόγευμα, κι από κοινού αναμένεται να στείλουν ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, αλλά και στη συνάντηση των μεσογειακών χωρών στη Σύνοδο του Νότου, όπου ο κ. Μητσοτάκης θα βάλει στο τραπέζι το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων.

Με νεύρα απάντησε η Τουρκία στον Μακρόν

Οργή προκάλεσαν στην πολιτική ηγεσία της Τουρκίας οι δηλώσεις του Εμμανουέλ Μακρόν στην Κορσική το πρωί της Πέμπτης, στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης και των επαφών που θα ακολουθήσουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μεταξύ άλλων είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια ξεκάθαρη και δυνατή ευρωπαϊκή θέση όλων των κρατών – μελών της ΕΕ απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση, αφήνοντας να εννοηθεί πως το πρόβλημα δεν είναι ο τουρκικός λαός, αλλά ο Ερντογάν και οι ενέργειές του.

Τον εκνευρισμό αυτό, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, μιλώντας με σκληρή γλώσσα κατά του Μακρόν, σε αναρτήσεις του στο Twitter. «Ο Μακρόν είπε πως το πρόβλημά μας δεν είναι με τον τουρκικό λαό, αλλά με τον Ερντογάν. Αυτό είναι ένα παλιό παιχνίδι που παίζουν οι αποικιοκράτες. Προσφέρουν μια ψεύτικη παράσταση αγάπης για να επηρεάσουν τους ανθρώπους, στοχεύοντας σε πατριώτες ηγέτες. Είναι τιμή για εμάς που αυτές οι αποικιοκρατικές σκέψεις στοχεύουν τον πρόεδρό μας. Έχουμε πρόβλημα με τέτοια μυαλά, όπως του Μακρόν. Έχουμε ανθρωπιστικούς και αδερφικούς δεσμούς με τους ανθρώπους που θέλετε να εκμεταλλευτείτε και για τον λόγο αυτό στεκόμαστε απέναντί σας. Η Τουρκία είναι η χώρα που απειλείται, όμως θα σας δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις» είπε ο Τσελίκ.

Και συνέχισε, στον ίδιο τόνο: «Κύριε Μακρόν, μην μπερδεύετε τη χώρα μας με τις αποικίες σας, που μπορείτε εύκολα να ξεγελάσετε. Κανείς δεν μπορεί να χωρίσει τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας μας από τον λαό της. Ξέρουμε πως έχετε παίξει αυτό το παιχνίδι αρκετές φορές στην Αφρική. Ο Μακρόν έχει κάνει τη Γαλλία συνώνυμη της αποτυχίας, προσπαθεί να καλύψει την ανικανότητά του να κυβερνήσει τη χώρα με επιθετική εξωτερική πολιτική. Είναι υπεύθυνος για τους μαζικούς τάφους του Χαφτάρ στη Λιβύη. Τώρα προσπαθεί να παίξει το αποικιοκρατικό του παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας την Ελλάδα. Προσπαθεί να φέρει και στη Μεσόγειο το καταστροφικό του παιχνίδι στη Συρία. Όλα όσα λέει ο Μακρόν για τον Ερντογάν είναι λάθος και θα οδηγηθεί σε νέες αποτυχίες με τον Χαφτάρ στη Λιβύη και την Ελλάδα στη Μεσόγειο».

Η Τουρκία κατήγγειλε ως «αλαζονικές» τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επέκρινε τις ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο» τα συμφέροντα της Ευρώπης.

«Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έκανε για μία ακόμη φορά αλαζονικές δηλώσεις, με ένα παλιό αποικιοκρατικό αντανακλαστικό», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία προστίθεται ότι ο αρχηγός του γαλλικού κράτους «ενθαρρύνει τις εντάσεις και θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ