Κορονοϊός: Ένας στους πέντε νέους που νοσηλεύονται χρειάζεται ΜΕΘ κι ένας στους 10 διασωλήνωση

Μοιραστείτε το:

Τουλάχιστον ένας στους πέντε ασθενείς ηλικίας 18 έως 34 ετών που εισάγεται στο νοσοκομείο λόγω λοίμωξης Covid-19, θα χρειασθεί εισαγωγή στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ ο ένας στους δέκα τελικά θα διασωληνωθεί. Αυτό είναι το συμπέρασμα Αμερικανών επιστημόνων που ανέλυσαν στοιχεία από τις ΗΠΑ και η έρευνα τους επιβεβαιώνει ότι οι νέοι κάθε άλλο παρά άτρωτοι είναι απέναντι στον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Μολονότι, σύμφωνα και με τα νέα ευρήματα, οι νέοι ενήλικες κινδυνεύουν λιγότερο να αρρωστήσουν σοβαρά από Covid-19, σε σχέση με τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εμφανίσουν επιπλοκές που μπορεί να είναι έως και θανατηφόρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σκοτ Σόλομον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 63.103 άτομα που νοσηλεύθηκαν με Covid-19 σε 419 αμερικανικά νοσοκομεία στη διάρκεια της πανδημίας, εκ των οποίων 3.222 (το 5%) ήσαν 18 έως 34 ετών, με μέση ηλικία τα 28 έτη.

Από αυτούς τους νέους, το 21% χρειάστηκε εισαγωγή σε ΜΕΘ και το 10% διασωλήνωση, ενώ το 3% τελικά πέθαναν. Οι πολύ παχύσαρκοι νέοι (με δείκτη σωματικής μάζας άνω του 40) και εκείνοι με υπέρταση είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου από Covid-19, ενώ ο κίνδυνος ήταν σχεδόν διπλάσιος για όσους είχαν διαβήτη.

«Μπορεί ο κίνδυνος νοσηλείας για τους νέους να είναι σχετικά χαμηλός, όμως για όσους χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο, οι κίνδυνοι είναι σημαντικοί. Ο κίνδυνος θανάτου τους είναι περίπου διπλάσιος σε σχέση με ένα συνομήλικο ασθενή που παθαίνει έμφραγμα», τόνισε ο δρ Σόλομον.

Τρύπιος πνεύμονας: Η συχνή επιπλοκή του Covid 19

Περίπου το 1% των ασθενών που εισάγονται για νοσηλεία, λόγω κορωνοϊού αναπτύσσει πνευμοθώρακα («τρύπιο» πνεύμονα) ως επιπλοκή, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη που αναδεικνύει αυτό το ζήτημα.

Μία τρώση του πνεύμονα προκαλεί διαρροή αέρα και ανώμαλη συγκέντρωση του στον πλευριτικό χώρο μεταξύ του πνεύμονα και του θωρακικού τοιχώματος, κάτι που τελικά μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση των πνευμόνων. Συνήθως συμβαίνει σε πολύ ψηλούς νέους άνδρες ή σε ηλικιωμένους με σοβαρή υποκείμενη πάθηση των πνευμόνων.

Κορονοϊός και πνευμοθώρακας

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Νοσοκομείου ‘Αντενμπρουκς, με επικεφαλής τον καθηγητή Στέφαν Μάρτσινιακ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό πνευμονολογικό περιοδικό European Respiratory Journal, πρόσεξαν ότι στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού αρκετοί ασθενείς με Covid-19 εμφανίζουν πνευμονοθώρακα, ακόμη και όταν δεν διασωληνώνονται. Η έρευνα σε 16 βρετανικά νοσοκομεία έδειξε ότι το ποσοστό των εισηγμένων ασθενών με κορωνοϊό που εμφανίζει πνευμοθώρακα, αγγίζει το 1% (συγκεκριμένα 0,91%).

«Οι γιατροί πρέπει να έχουν το νου τους για την πιθανότητα πνευμοθώρακα στους ασθενείς με Covid-19, παρόλο που δεν πρόκειται για τυπικούς ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα κινδύνου για κάτι τέτοιο. Πολλές περιπτώσεις βρέθηκαν τυχαία, καθώς ο γιατρός δεν είχε υποπτευθεί την ύπαρξη πνευμοθώρακα και η διάγνωση έγινε από τύχη», τόνισε ο Μάρτσινιακ.

Περίπου τα δύο τρίτα (63%) των ασθενών με πνευμοθώρακα επιβίωσαν, ιδίως οι κάτω των 70 ετών, ενώ στους μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς το ποσοστό επιβίωσης ήταν μικρότερο, περίπου 42%. Οι ασθενείς με πνευμοθώρακα έχουν τριπλάσια πιθανότητα να είναι άνδρες σε σχέση με γυναίκες, αλλά η πιθανότητα επιβίωσης δεν διαφέρει ανάμεσα στα δύο φύλα. Η αιτία που η Covid-19 προκαλεί πνευμοθώρακα, μπορεί να είναι η δημιουργία κύστεων στους πνεύμονες, αλλά και άλλες αιτίες.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ