Γιώργος Μπίζος: Πέθανε ο Έλληνας δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα [vid]

Μοιραστείτε το:

Ο δικηγόρος Γιώργος Μπίζος, μια εμβληματική προσωπικότητα της ελληνικής ομογένειας, ο οποίος υπερασπίστηκε τον στενό φίλο του, τον Νέλσον Μαντέλα, γλιτώνοντάς τον από τη θανατική καταδίκη, πέθανε την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020 σε ηλικία 92 ετών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα. Τα αίτια του θανάτου του Μπίζου, ο οποίος αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί μόλις πριν από λίγα χρόνια, δεν έχουν διευκρινιστεί.

«Μόλις πληροφορήθηκα ότι ο αετός των δικαστηρίων της χώρας μας, ο Τζορτζ Μπίζος, απεβίωσε», ανέφερε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους, χαιρετίζοντας αυτό το «κοφτερό μυαλό». «Είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα για τη χώρα μας», πρόσθεσε. «Ο Τζορτζ Μπίζος ήταν ένας δικηγόρος που συνέβαλε τρομερά στην επίτευξη της δημοκρατίας μας», συνέχισε. Δείτε τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Γιώργος Μπίζος στο euronews, τον Δεκέμβριο του 2013.

Κατά τη διάρκεια των ετών του απαρτχάιντ ο Μπίζος υπερασπιζόταν στα δικαστήρια τα μέλη του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC). Και όταν έφτασε η ώρα της πτώσης του καθεστώτος, συμμετείχε στη σύνταξη του νέου, δημοκρατικού Συντάγματος της χώρας. Μετά την κατάργηση του απαρτχάιντ, ο Μπίζος συνέβαλε στη συγκρότηση της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης, έργο της οποίας ήταν να ερευνήσει τα πολιτικά εγκλήματα του προηγούμενου καθεστώτος.

Ο Γιώργος Μπίζος γεννήθηκε το 1927 στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας. Όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα, ο πατέρας του έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή του προστατεύοντας επτά Νεοζηλανδούς στρατιώτες που καταδίωξαν τα ναζιστικά στρατεύματα. Έφυγε το 1941 μαζί με τον πατέρα του με μια ψαρόβαρκα αρχικά έως την Κρήτη από όπου με συμμαχικό πέρασαν στην Αλεξάνδρεια και από εκεί ως πρόσφυγες στη Νότια Αφρική. Αργότερα σπούδασε νομικά και άρχισε να δικηγορεί το 1954. Έδωσε αγώνες υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απέκτησε μεγάλη φήμη μέχρι το 1963 που ο Νέλσον Μαντέλα τον κάλεσε να τον υπερασπιστεί στη δίκη της Ριβόνια.

«Πρότεινα στον Νέλσον να πει ότι ήλπιζε να ζήσει και να υλοποιήσει τα ιδανικά του, αλλά αν χρειαζόταν ήταν έτοιμος να πεθάνει. Συμφωνήσαμε σε αυτό. Αυτό που επηρέασε την πρότασή μου ήταν η ιδέα, ότι ο Σωκράτης ίσως να είχε σωθεί αν δεν είχε προκαλέσει με τόσο αποφασιστικό τρόπο τους Αθηναίους ενόρκους. Έπεισα τον Μαντέλα να προσθέσει το «εάν είναι αναγκαίο» ώστε η δήλωσή του να μην εκληφθεί από το καθεστώς ως πρόθεση να γίνει μάρτυρας και καταδικαστεί σε θάνατο αντί για φυλάκιση». Χαρακτηρίστηκε ως ο δικηγόρος που νίκησε το Απαρχάιντ.

Για τους αγώνες του τιμήθηκε από πολλούς διεθνείς οργανισμούς. Το 2010 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του, «Οδύσσεια προς την ελευθερία». Ο Νέλσον Μαντέλα, στην αυτοβιογραφία του, αποκαλεί τον Γιώργο Μπίζο, «αδελφό», περιγράφοντάς τον, ως ένα παιδί Ελλήνων Μεταναστών, που συνδυάζει «ένα συναισθηματικό χαρακτήρα, με ένα οξύ μυαλό».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ