Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid-19 σήμερα Τετάρτη 9/9/2020

Μοιραστείτε το:

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 248 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 248 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 12080, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

2297 (19.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5296 (43.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

46 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 11 (23.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 167 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 293 θανάτους συνολικά στη χώρα. 108 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τι συμβουλεύει η λοιμωξιολόγος Ελένη Πατρόζου για τις μάσκες στα σχολεία

«Η πραγματική γενναιοδωρία προς το μέλλον έγκειται στο να τα δίνουμε όλα στο παρόν». Και το μέλλον δεν είναι άλλο από την γενιά που θα μας διαδεχθεί. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε, λοιπόν, είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να βάλουμε στην άκρη εγωισμούς και έχθρες και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για ένα ανθηρό και αισιόδοξο μέλλον. Λαμπρό παράδειγμα σ’ αυτήν τη προσπάθεια είναι η Ένωση Γονέων του δήμου Πεντέλης, που εδώ και αρκετό καιρό αφιερώνει προσωπικό χρόνο και ενέργεια με μοναδικό σκοπό να κάνει τη ζωή των παιδιών ομορφότερη και ασφαλέστερη. Ωστόσο, η χθεσινή της πρωτοβουλία ήταν κάτι παραπάνω από γενναιόδωρη. Στην πραγματικότητα, έδωσε την ευκαιρία στους γονείς να μάθουν, να ρωτήσουν και να λύσουν όλες τους τις απορίες σχετικά με τον κορονοϊός, καλώντας την λοιμωξιολόγο Ελένη Πατρόζου να μιλήσει και να απαντήσει στις ερωτήσεις τους. Και τι μάθαμε…

Ένα σύντομο «βιογραφικό» του κορονοϊού: Τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν αναδυθεί και διασπαρεί στο ανθρώπινο είδος τρεις νέοι κορονοϊοί:

  • Ο πρώτος αναδύθηκε από τις λαϊκές αγορές της Κίνας, εξαπλώθηκε σε 29 χώρες, µόλυνε 8.422 ανθρώπους και σκότωσε 831 (10% θνητότητα).
  • Ο δεύτερος απομονώθηκε στην Αραβική Χερσόνησο το 2012, μόλυνε 2.519 ανθρώπους και σκότωσε 866 ανθρώπους (35% θνητότητα).
  • Ο τρίτος, ο «δικός» μας κορονοϊός, ξεκίνησε από το Ουχάν της Κίνας, έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, έχει προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους σε 213 χώρες και μέχρι στιγμής, έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Τελικά πόσο επικίνδυνος είναι ο νέος κορονοϊός;

Ο νέος ιός, αν και ηπιότερος από τους δύο προηγούμενους, μετράει πολλαπλάσια θύματα γιατί είναι περισσότερο μεταδοτικός. Μπορεί, δηλαδή, να προκαλεί ελαφριά ή και καθόλου συμπτώματα, αλλά μεταδίδεται ακόμα και από τους ήπια νοσούντες ή και από τους ασυμπτωματικούς! Εκτιμάται, μάλιστα, ότι το 40% της μετάδοσης του ιού γίνεται από ασυμπτωµατικούς φορείς.

Αυτό, άλλωστε, είναι το βασικό χαρακτηριστικό που τον κατέστησε ικανό να µας προσβάλει καθολικά και ανεξέλεγκτα. ∆εν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος φέρει τον ιό και συνεπώς δεν μπορούμε να προφυλαχθούμε. Σταδιακά, λοιπόν, κολλάει όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η θνησιμότητα αφού κάποιοι (κυρίως οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες) το περνάνε πιο βαριά με κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους. Έτσι, αντί για 1% θνητότητα που θα περίμενε κανείς να έχει λόγω των ήπιων συμπτωμάτων, μπορεί να φτάσει μέχρι και το 10% εξαιτίας της μεγάλης του μεταδοτικότητας.

Σε καραντίνα ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης

Σε προληπτική καραντίνα βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης ο οποίος ήρθε σε επαφή με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, που διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό. Επιπλέον, σήμερα το κτήριο της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη παραμένει κλειστό, προκειμένου να απολυμανθεί.

Ωστόσο, παρά την καραντίνα ο κ. Μουτζούρης τοποθετήθηκε το πρωί για τα όσα βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λέσβο, μετά τη φωτιά που κατέστρεψε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης δηλώνοντας στον ΑΝΤ1: «Οι 12.500 βρίσκονται στο δρόμο προς τη Μυτιλήνη, ο δρόμος έχει αποκλειστεί από την Αστυνομία. Υπάρχει κρίσιμη κατάσταση. Θα κάνουμε σύσκεψη, βρίσκομαι σε καραντίνα από χθες το βράδυ, ήρθα σε επαφή με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου που διαγνώστηκε με κορονοϊό. Η κατάσταση ελέγχεται. Να δούμε αν μπορούμε να τους εγκαταστήσουμε στο στρατόπεδο του Καρά Τεπέ, ορισμένοι είναι εξαγριωμένοι».Χθες ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Μυτιλήνης και δικηγόρος κος Δημοσθένης Χατζηγιάννης με ανάρτησή του ενημέρωσε ότι είναι θετικός στον κορονοϊό. 

«Καλό νέο» η αναστολή δοκιμών του εμβολίου για τον κορονοϊό υποστηρίζει ο Σύψας

«Θα την έλεγα καλή εξέλιξη κατά τη γνώμη μου, με την έννοια ότι φαίνεται ότι λειτουργούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας της κλινικής μελέτης. Γιατί ξέρετε, υπάρχουν κάποιες κυβερνήσεις οι οποίες πιέζουνε να «πηδήσουμε» μερικά κομμάτια (της μελέτης) και ιδίως της ασφάλειας. Αυτό δεν γίνεται. Για εμένα είναι καλό νέο, με καθησυχάζει ότι όλα γίνονται όπως πρέπει», τόνισε ο κ. Σύψας.

Εξήγησε ότι αυτήν τη στιγμή το εν λόγω εμβόλιο βρίσκεται στη φάση 3 της μελέτης, δηλαδή χορηγείται σε 30.000 άτομα σε Αμερική, Βραζιλία και Νότιο Αφρική. Κάποιος από τους εθελοντές που συμμετέχουν στη μελέτη εμφάνισε νόσημα, δεν έχει γίνει γνωστό τι είδους και το ερώτημα είναι «εάν το νόσημα είναι τυχαίο ή αν οφείλεται/σχετίζεται το εμβόλιο».

Η στάνταρ διαδικασία που ακολουθείται σε αυτήν την περίπτωση είναι η διακοπή της μελέτης, προκειμένου ένα ειδικό σώμα που την επιτηρεί και το οποίο είναι άσχετο με τους ερευνητές, τον πανεπιστήμιο και την εταιρία να εξετάσει τα στοιχεία και να αποφανθεί εάν πρόκειται για παρενέργεια του εμβολίου ή όχι. Εάν αυτοί οι ειδικοί, θεωρήσουν ότι όντως πρόκειται για παρενέργεια μπορεί και να σταματήσει και η μελέτη. Αν θεωρήσουν ότι πρόκειται για τυχαίο γεγονός τότε η μελέτη συνεχίζεται. Από εκεί και πέρα η εταιρία οφείλει να κάνει εκείνες τις τροποποιήσεις στο εμβόλιο, -αν γίνονται, ώστε να μην εμφανιστεί ξανά αυτή η παρενέργεια. 

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ