Μόρια: Φόβοι για νεκρούς – Η δομή έχει καταστραφεί ολοσχερώς

Μοιραστείτε το:

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στην Μόρια, καθώς από το βράδυ της Τρίτης έχει ξεσπάσει πυρκαγιά μέσα στη δομή. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει στις γύρω περιοχές, καθώς στον καταυλισμός της Μόριας διέμεναν 12.500 αιτούντες άσυλο. Έχει καταστραφεί όλη η περιοχή γύρω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ενώ μεγάλο μέρος εντός του ΚΥΤ έχει ήδη καταστραφεί και συνεχίζει να καίγεται.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi, υπάρχουν φόβοι για νεκρούς μέσα στον καταυλισμό. Κατά το ίδιο μέσο δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης. Ωστόσο, στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή Αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα, όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήρε διαστάσεις.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης ο flash έλαβε κραυγή αγωνίας πολίτη από τη Μυτιλήνη αναφέροντας τα εξής: «Αυτή τη στιγμή καίγεται η Μόρια. Η φωτιά είναι γύρω από τον ελαιώνα και οι εθνοφύλακες καλούν σε βοήθεια, ακούγονται πυροβολισμοί. Θα τους κάψουν ζωντανούς…».

Καταγγελίες αναφέρουν ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής φτάνοντας στον καταυλισμό για να επιχειρήσουν δέχθηκαν επίθεση οπό ομάδες αιτούντων άσυλο που τους εμπόδισαν στο έργο τους. Αυτή τη στιγμή, στον καταυλισμό επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με την ενίσχυση εναέριων μέσων, προκειμένου να σβήσουν εντελώς τη φωτιά και να ελέγξουν στη συνέχεια τον χώρο

«Η δομή έχει καεί ολοσχερώς»

Ο πρόεδρος της κοινότητας της Μόριας, Γιάννης Μαστρογιάννης μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Όπως σημείωσε, έχει καεί ολοσχερώς η δομή και οι άνθρωποι που διέμεναν βρίσκονται στο δρόμο.

«Με τον πανικό που έχει δημιουργηθεί, κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει για το οτιδήποτε» πρόσθεσε ο κ. Μαστρογιάννης, υπογραμμίζοντας ότι οι πρώτες εστίες είχαν ξεσπάσει γύρω στις 7 το απόγευμα, ωστόσο σβήστηκαν από την Πυροσβεστική.

Στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο κ. Παναγιώτης Δεληγιάννης, κάτοικος της Μόριας, που υποστήριξε πως υπάρχουν σπίτια που βρίσκονται αρκετά κοντά στο καμπ του Ελαιώνα, τα οποία και κινδυνεύουν να καούν.

«Η φωτιά ξεκίνησε από τον Ελαιώνα, αντίθετα με τον αέρα. Εμείς βλέπαμε τους πρόσφυγες με τους φακούς που πήγαιναν προς ένα σημείο και αμέσως μετά ξεσπούσε ένα μέτωπο» πρόσθεσε ο κ. Δεληγιάννης.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ