Μόρια: Αίτια πυρκαγιάς – Η φωτιά που κατέστρεψε τη δομή [pics]

Μοιραστείτε το:

Μια σειρά σεναρίων έκανε την εμφάνιση της από τις πρώτες κι΄όλας ώρες της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Μόρια, τα οποία απομένει να εξεταστούν ενδελεχώς από τις αρμόδιες αρχές και να κατατεθεί το πόρισμα του Πυροσβεστικού Σώματος, που αν μη τι άλλο θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας με δημοσιογράφους το μεσημέρι της Τετάρτης, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η πυρκαγιά άρχισε μέσα στο ΚΥΤ, μετά από επεισόδια αιτούντων ασύλου, όταν έμαθαν πώς λόγω του εντοπισμού κρουσμάτων κορονοϊού, θα υπάρξει καραντίνα. Πρόσθεσε ότι η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνα, δεν προκύπτει προς ώρας άλλη εμπλοκή, ενώ δεν επιβεβαιώνονται τα σενάρια περί προβοκάτσιας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη φάση της εκδήλωσης της πυρκαγιάς, οι πληροφορίες ήταν αντικρουόμενες, ενώ μια σειρά από γεγονότα τροφοδότησαν σκέψεις και σενάρια συνωμοσίας. Κατ’ αρχάς, η πρώτη πληροφόρηση δόθηκε από Γερμανούς στο Twitter. Ήταν εντυπωσιακό ότι στο #moria έβρισκες σε πρώτη φάση γερμανικά tweets που ενημέρωναν για τα συμβαίνοντα. Υπήρξαν ανάλογα tweets κι από ΜΚΟ που δρουν στη Μόρια, αλλά κι από τουρκικούς λογαριασμούς. Αρκετή ώρα αργότερα, πύκνωσαν και τα μηνύματα στα ελληνικά.

Πιο αναλυτικά, η ολλανδική ΜΚΟ Movement on the ground, αφού γνωστοποίησε ότι μαίνεται φωτιά στη Μόρια, επικαλέστηκε μαρτυρίες μελών της από το πεδίο και σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλές εστίες φωτιάς μέσα και περιμετρικά της Μόριας (σ.σ.: εννοεί το ΚΥΤ) λόγω των επεισοδίων που προκλήθηκαν ανάμεσα στους πρόσφυγες που θα υποχρεώνονταν σε αυστηρό lockdown λόγω των κρουσμάτων covid19».

Λίγη ώρα αργότερα, η ΜΚΟ Mare Liberum ανάρτησε tweet που επιβεβαιώνει την παραπάνω πληροφορία, λέγοντας ότι διαμένοντες στο ΚΥΤ διαμαρτυρήθηκαν για το lockdown. Προσθέτει δε ότι η αστυνομία έκανε χρήση χημικών.

Στις 04.26 το πρωί, το Πυροσβεστικό Σώμα αναρτά το παρακάτω tweet. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη ενημέρωση για τη φωτιά στη Μόρια. Γίνεται δε αναφορά σε απώθηση των πυροσβεστικών δυνάμεων από αιτούντες άσυλο στη διάρκεια της κατάσβεσης.

Ένα από τα πρώτα tweets που ενημέρωναν για τα γεγονότα της φωτιάς ήταν από τη ΜΚΟ Moria Media Team. Εκεί αναγράφεται ότι κάποιοι πρόσφυγες αποχαιρετούσαν το ΚΥΤ λέγοντας «bye bye». Και προσέθετε: «Μετά τη Μόρια, θα πέσει και η Λέσβος».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ