Κορονοϊός: Η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο Covid-19 λοίμωξη

Μελέτη του πανεπιστημίου του Σικάγο δείχνει τη σχέση μεταξύ της Βιταμίνης D και της λοίμωξης Covid-19. Σημειώνεται πως η θεραπεία με βιταμίνη D έχει φανεί ότι μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, ιδιαίτερα σε ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D. Αυτό αναφέρουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Ντάνασης, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), που συνοψίζουν τα δεδομένα από πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό «JAMA Network Open».

Οι έλληνες γιατροί ανέλυσαν τη μελέτη των ιατρών David Meltzer, Thomas Best, Hui Zhang του Πανεπιστημίου του Σικάγου (δείτε τη δημοσίευση εδώ). Οι συγγραφείς της μελέτης διερεύνησαν τη συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα και την πιθανότητα ανεύρεσης θετικής δοκιμασίας PCR για το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2.

Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν 489 ασθενείς με μέση ηλικία τα 49.2 έτη, ενώ το 75% ήταν γυναίκες και το 32% ανήκαν στη λευκή φυλή. Οι συμμετέχοντες κατατάχθηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με τα επίπεδα βιταμίνης D κατά το τελευταίο έτος ως ακολούθως:

  • 124 (25%) εμφάνιζαν πιθανότατα ανεπάρκεια,
  • 287 (59%) είχαν πιθανότατα επάρκεια και
  • 78 (16%) ασθενείς που δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί η κατάσταση επάρκειας βιταμίνης D.

Συνολικά, 71 ασθενείς (15%) είχαν θετική δοκιμασία PCR για το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2. Στην πολυπαραγοντική ανάλυση, μεγαλύτερη πιθανότητα για θετική δοκιμασία είχαν όσοι ασθενείς είχαν ηλικία πάνω από 50 έτη, δεν ανήκαν στη λευκή φυλή και εμφάνιζαν πιθανότατα έλλειψη βιταμίνης D. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των ασθενών με ανεπάρκεια βιταμίνης D το ποσοστό των θετικών Covid-19 κρουσμάτων ήταν 21.6%, συγκριτικά με 12.2% μεταξύ των ασθενών με επάρκεια βιταμίνης D.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές καταλήγουν ότι η έλλειψη βιταμίνης D πιθανώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο Covid-19 λοίμωξης. Τονίζεται, δε, πως τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες είναι απαραίτητες για να διαλευκανθεί η πιθανή συσχέτιση καθώς και το πιθανό όφελος από χορήγηση βιταμίνης D σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Βιταμίνη D: Το υπερόπλο για όλες τις ηλικίες

Σύμφωνα με νέες επιστημονικές έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τα πλεονεκτήματα της βιταμίνης D είναι τα εξής:

  • Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Διατηρεί τα επίπεδα του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα
  • Συμβάλλει και στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η έρευνα του Πανεπιστημίου του Xάρβαρντ σε 10.000 γυναίκες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσες από τις συμμετέχουσες στην έρευνα λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D, είχαν 43% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια μορφή καρδιοπάθειας μέσα στα επόμενα έντεκα χρόνια.

Πηγή: flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 84459 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*