Φωτιά τώρα στην Κερατέα: Εκκενώθηκαν οικισμοί – Καίγονται σπίτια [pics & vid]

Μοιραστείτε το:

Εκτός ελέγχου εξακολουθεί να καίει η πυρκαγιά που ξέσπασε την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020, στην περιοχή Φέριζα Κερατέας. Ο Δήμαρχος Σαρωνικού κήρυξε τον Δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα, με τον Δήμο Σαρωνικού, εκκενώνονται η Ανάβυσσος, η Παλαιά Φώκαια, η ΑΤΕ, η Δροσιά, το Αγιασμόθι και οι ευρύτερες περιοχές τους. Λίγο νωρίτερα, οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του οικισμού «Όλυμπος» – εκεί όπου καίγονται σπίτια. Επίσης, εκκενώθηκαν ο οικισμός Φέριζα και η Μόγριζα.

Τονίζεται πως νωρίτερα εκκενώθηκε και το οικοτροφείο «Αργώ» που φιλοξενεί 30 παιδιά λόγω των πυκνών καπνών και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος. Την πληροφορία επιβεβαίωσε στον flash και ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου.  Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι πολύ ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Η κινητοποίηση είναι τεράστια, καθώς υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια.

Λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα της Τετάρτης, η φωτιά είχε φτάσει στη Λεωφόρο Καραμανλή στα 50 μέτρα από τα πρώτα σπίτια της Αναβύσσου, ενώ χτυπούν οι καμπάνες της περιοχής προειδοποιώντας τους κατοίκους για τον κίνδυνο. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, κάτοικοι της περιοχής έχουν βγει στον δρόμο με λάστιχα και καταβρέχουν το σημείο, ενώ υπεράνθρωπες είναι οι προσπάθειες των πυροσβεστών για να προλάβουν τις φλόγες ώστε να μη φτάσουν στα σπίτια.

Περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. ζητούν από τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής να αποχωρήσουν από το σημείο, καθώς η κατάσταση κρίνεται επικίνδυνη, ενώ θα πρέπει οι δρόμοι να είναι ανοιχτοί για να έχουν πρόσβαση τα οχήματα της Πυροσβεστικής.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Κερατέας

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχώρησε η Αστυνομία στην ευρύτερη περιοχή της Φέριζας Κερατέας, λόγω της πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

  • Στη λεωφόρο Καραμανλή, από το ύψος της Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου (ύψος Grand Resort), στο ρεύμα κυκλοφορίας από Αθήνα προς Σούνιο (αναστροφή οχημάτων προς Αθήνα)
  • Στη Λεωφόρο Καραμανλή από το ύψος της Λεωφόρου Λαυρίου (αναστροφή οχημάτων προς Αθήνα).
  • Στη Λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου από το ύψος της οδού Αγίας Φωτεινής στο ρεύμα κυκλοφορίας από Σούνιο προς Αθήνα (αναστροφή οχημάτων προς Σούνιο).

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες την ώρα που άνδρες της αστυνομίας πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι προκειμένου να βεβαιωθούν ότι δεν βρίσκονται πολίτες ακόμη στις οικίες τους. Παράλληλα βοηθούν ηλικιωμένους να απομακρυνθούν από τον οικισμό όπου μαίνεται αυτή την ώρα η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα στην περιοχή.

Πέτρος Φιλίππου: Έχουν καεί σπίτια

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαρωνικού, έχουν καεί ήδη κάποια σπίτια και καταβάλλεται προσπάθεια για να μην κινδυνέψουν άλλες κατοικίες και πρωτίστως ανθρώπινες ζωές. Επειδή είναι πυκνός ο καπνός από τη φωτιά δεν μπορεί ακόμα να επιβεβαιώσει τον αριθμό, πρόσθεσε. Έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αναβύσσου στο ύψος της λεωφόρου Καλυβίων. Για την κατάσβεση επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 16 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, δύο αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα με τη συνδρομή εθελοντών και υδροφόρων ΟΤΑ.

Μήνυμα από το 112

Μήνυμα από το 112 έλαβαν το μεσημέρι της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου 2020, κάτοικοι σε οικισμούς της Κερατέας λόγω της μεγάλης φωτιάς. Το μήνυμα εστάλη στους κατοίκους του οικισμού Άγιος Παντελεήμονας ή Άρης Σαρωνίδας για προληπτικούς λόγους. Καλούν με το μήνυμα τον κόσμο να κατευθυνθεί προς την παραλία της Παλαιάς Φώκαιας.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε επτά περιφέρειες

Σε επτά περιφέρειες είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα, Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σε κατηγορία κινδύνου 4 είναι οι εξής περιοχές:

  • Αττική (& Κύθηρα)
  • Στ. Ελλάδα (Εύβοια, Σκύρο, Βοιωτία, Φθιώτιδα)
  • Πελοπόννησο
  • Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, νησιά Ν. Αιγαίου
  • Κρήτη

Κρήτη

Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ