Forthnet: Ολοκληρώθηκε η πώληση στον όμιλο United

Μοιραστείτε το:

Με μία λιτή ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας απόκτησης μετοχών και των δανειακών υποχρεώσεων ύψους 281 εκατομμυρίων ευρώ της Fοrthnet από τη United Group (που ελέγχεται από τη βρετανική BC Partners) που σηματοδοτεί την νέα εποχή που ξεκινά για την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία. Η είσοδος της United στην Forthnet δημιουργεί νέα δεδομένα στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες, καθώς η πρώτη διαθέτει ισχυρή τεχνογνωσία και κεφαλαιακή επάρκεια.

Η ανακοίνωση

Σε συνέχεια της από 2 Σεπτεμβρίου 2020 ανακοίνωσης, αναφορικά με την αναμενόμενη ολοκλήρωση της συναλλαγής μεταξύ των Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Attica Bank (οι «Πωλητές» και, ο καθένας, ο «Πωλητής») και του Ομίλου United (ο «Αγοραστής» και, μαζί με τους Πωλητές, τα «Συμβαλλόμενα Μέρη»), η Forthnet A.E. ενημερώθηκε περαιτέρω από τον Αγοραστή ότι «η ολοκλήρωση έλαβε χώρα νωρίτερα σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου 2020, όπως είχε προηγουμένως προγραμματιστεί και ανακοινωθεί».

Τα επόμενα βήματα

Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στα επόμενα βήματα του επενδυτή ενώ παράγοντες της αγοράς υπενθυμίζουν ότι η United είχε ανακοινώσει πως «μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα εκτιμήσει όλες τις εναλλακτικές για την ανακεφαλαιοποίηση και την ουσιαστική μείωση του χρέους της εταιρείας μέσω εκτενούς κεφαλαιοποίησης του χρέους και της εισφοράς νέων κεφαλαίων».

Με δεδομένη πάντως τη σημαντική δραστηριότητα της United Group στη συνδρομητική τηλεόραση και τις τηλεπικοινωνίες, οι συνέργειες με τη Forthnet είναι ευρύτατες. από την πλευρά της η Forthnet έχει διατηρήσει σημαντική παρουσία στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της συνδρομητικής τηλεόρασης, παρέχοντας υπηρεσίες σε 650.000 μοναδικά νοικοκυριά και σε περισσότερες από 40.000 επιχειρήσεις, ανάμεσα στις οποίες κάποιες από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας.

Το χρονικό του deal

Η Forthnet  στο τέλος του 2019, μέσω της Nova διέθετε 892 χιλιάδες συνδρομές, 660 χιλ. μοναδικούς πελάτες και συνολικά 457 χιλιάδες συνδρομητές PayTV (NOVA) έχοντας πάντα παράλληλα μεγάλα διαφυγόντα κέρδη όπως και η Cosmote  από τα πειρατικά δίκτυα hosting και παροχής του σήματός των.

Από το 2017, και με την Cosmote να κερδίζει διαρκώς έδαφος, η Forthnet αναζητούσε ενισχύσεις και το deal με την United Group παρέχει ρευστότητα, know-how και αύρα επανεκκίνησης

Ο κ. Νίκος Σταθόπουλος πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της BC Partners, έγινε γνωστός στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά όταν το 2004,  με την BC group την APAX Partners, εξαγόρασε την ΤΙM Hellas, σήμερα Wind Ελλάς, που αργότερα πουλήθηκε στον Αιγύπτιο επιχειρηματία Σαουίρις και στην συνέχεια από τα χέρια του πέρασε στους σημερινούς μετόχους της.

Επίσης η BC Partners με τον κ. Σταθόπουλο το 2015 εξαγόρασε την φαρμακοβιομηχανία Pharmathen.

Σύμφωνα δε με το ρεπορτάζ στο χώρο των Τηλεπικοινωνιών που έρχεται από τις άλλες χώρες της βαλκανικής , η United Group με βασικό μέτοχο την BC Partners απέκτησε την Vivacom, μία πολύ μεγάλη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία της Βουλγαρίας, η οποία έχει εξαγοράσει την Telekom Albania από τον ΟΤΕ, ενώ της ανήκει και η κροατική Tele2. Αυτές ή μόνο οι κινήσεις έφεραν στο “τραπέζι” περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το συνολικό ποσό που έχει επενδύσει η BC Partners μέσω της United Group φθάνει τα 4 δις. ευρώ σε μία σειρά τοποθετήσεων στον κλάδο.

Η United Group έχει πλέον δραστηριότητα σε Ελλάδα, Σερβία, Σλοβακία, Κροατία, Βουλγαρία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία στις τηλεπικοινωνίες και τη συνδρομητική τηλεόραση.

Ο κ. Σταθόπουλος όμως έχοντας την προ πολλών ετών εμπειρία στην κινητή τηλεφωνία γνωρίζει καλά την συζήτηση που έχει ανοίξει ακόμα και από αυτήν την ίδια την επιτροπή ανταγωνισμού  για την ανάγκη ενός τετάρτου παρόχου κινητής τηλεφωνίας. Μία τέταρτη εταιρεία που θα αύξανε τον ανταγωνισμό και θα μείωνε τις τιμές επ ωφελεία των καταναλωτών.

Πιθανότατα βέβαια η ανανεωμένη Forthnet θα επιδιώξει να μπει στην κινητή τηλεφωνία μέσω της Vodafone  ως εικονικός πάροχος και εκμεταλλευόμενη τη μεγάλη database πελατών. Η εικόνα όμως, το παζλ δεν έχει ολοκληρωθεί.

Οι νέες άδειες για τις εταιρείες στοιχηματισμού το επόμενο διάστημα, και η αναδυόμενη αγορά στοιχηματισμού στα esports ανεβάζουν τον συντελεστή ενδιαφέροντος τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις εταιρείες νέων τεχνολογιών με εμπειρία και τεχνογνωσία στους συγκεκριμένους τομείς.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ