ΔΕΘ Μητσοτάκης: Θα ανακοινώσει μειώσεις στην εισφορά αλληλεγγύης και στις ασφαλιστικές εισφορές

Μοιραστείτε το:

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται σε δημοσίευμά της η Καθημερινή, οι ελαφρύνσεις έχουν ενταχθεί στο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού και ως τέτοιες έλαβαν το πράσινο φως από τους Θεσμούς, χωρίς να απαιτηθούν δημοσιονομικά ισοδύναμες παρεμβάσεις. Ως εκ τούτου θα έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα εφαρμογής και συγκεκριμένα θα εφαρμοστούν μόνον τ0 2021, ενώ η διατήρηση τους τα επόμενα χρόνια θα εξαρτηθεί από δημοσιονομικά περιθώρια που θα υπάρχουν τότε.

Το συνολικό όφελος για τους φορολογούμενους υπολογίζεται σε 600 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης ο σχεδιασμός προβλέπει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες με δημοσιονομικό κόστος το οποίο εκτιμάται στα 800 εκατομμύρια ευρώ .

Το οικονομικό επιτελείο ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα είναι οριζόντια η μείωση 50% ή εάν θα αυξηθεί το αφορολόγητο όριο στις 25.000 ή στις 30.000 ευρώ και μάλιστα φέρεται να επεξεργάζεται δύο σενάρια:

  1. Μείωση της εισφοράς κατά 50% για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2021
  2. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα έως 25.000 ή 30.000 ευρώ, από 12.000 που ισχύει σήμερα.

Μισθωτοί και  συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα είναι οι πρώτοι που θα δουν τη μείωση της εισφοράς μέσω της παρακράτησης φόρου στις μηνιαίες αποδοχές τους. Για τους υπόλοιπους φορολογουμένους (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, εισοδηματίες κ.λπ.) η κουρεμένη εισφορά θα φανεί στα εκκαθαριστικά των δηλώσεων του 2022. Με μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50%, το 2021 ο μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα έχει όφελος 338 ευρώ. Στα ακόμα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, τα οφέλη διευρύνονται.

Υπενθυμίζεται ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει σήμερα πάνω από 2,3 εκατ. φορολογουμένους και επιβάλλεται με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα. Ταυτόχρονα θα περιοριστούν όλοι οι συντελεστές της κλίμακας κατά μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής οι δύο αυτές παρεμβάσεις έχουν συμφωνηθεί με τους Θεσμού και τους ευρωπαίους εταίρους σημειώνοντας παράλληλα ότι τα ποσά που θα εξοικονομηθούν και τα οποία υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 600 εκ. ευρώ θα πρέπει να διοχετευτούν στην τόνωση της κατανάλωσης και τη στήριξης της απασχόλησης.

Εξάλλου, το σχέδιο του 2021 προβλέπει διπλή μείωση εισφορών αντί της μίας μονάδας που είχε αρχικά υπολογιστεί καθώς το μέτρο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης εφόσον συνοδευθεί από ευρείες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Το προηγούμενο διάστημα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ενώ εάν δεν είχε ενσκήψει η πανδημία, με βάση τις εξαγγελίες θα είχαμε ήδη από το καλοκαίρι μια πρώτη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ σε σχέση με τις αναμενόμενες εξαγγελίες στο πλαίσιο της επερχόμενης ΔΕΘ είπε πως θα πρέπει να περιμένουμε ένα ρεαλιστικό πακέτο που θα αποτυπώνει την πραγματικότητα με ουσιαστική ενίσχυση της κοινωνίας το αμέσως προσεχές διάστημα για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ