Βρετανία Τουρισμός: Σε καραντίνα όσοι επιστρέφουν από Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα 5 ελληνικά νησιά [vid]

Μοιραστείτε το:

Αντιδράσεις προκαλεί ήδη στην Αγγλία η απόφαση του υπουργού Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκραντ Σαπς, ο οποίος ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 7 Σεπτεμβρίου 2020, ότι όσοι επιστρέφουν στη χώρα από επτά νησιά της Ελλάδας, θα τίθενται εφεξής σε υποχρεωτική 14ήμερη καραντίνα. Ειδικότερα, πρόκειται για τη Λέσβο, την Τήνο, τη Σέριφο, τη Μύκονο, την Κρήτη, τη Σαντορίνη και τη Ζάκυνθο που «βγαίνουν» από τη λίστα των ταξιδιωτικών εξαιρέσεων και μπαίνουν στην «κόκκινη λίστα». Η εφαρμογή του σχετικού μέτρου ξεκινάει την προσεχή Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, αντίστοιχα μέτρα υιοθέτησε και η Ουαλία, η οποία πλέον θέτει σε καραντίνα όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από Μύκονο, Ζάκυνθο, Λέσβο, Πάρο, Αντίπαρο και Κρήτη. Από την πλευρά της, η Σκωτία έχει επιβάλει 14ήμερη καραντίνα για όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται από την Ελλάδα. Όσον αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία, βέβαια, οι τοπικές αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε παρεμφερή μέτρα.

Χωρίς την υποχρέωση καραντίνας θα επιστρέφουν οι ταξιδιώτες από την ηπειρωτική Ελλάδα. Ο υπουργός Μεταφορών αποκάλυψε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι το σύστημα καραντίνας αναθεωρείται, ενώ λαμβάνεται υπ’ όψιν το διαφορετικό προφίλ κινδύνου που παρουσιάζουν ορισμένα νησιά. «Για πρώτη φορά έχουμε τα στοιχεία και την ικανότητα να προσθέσουμε και να μετακινήσουμε συγκεκριμένα νησιά από τη λίστα καραντίνας, ενώ ακόμη παρέχουμε υψηλή προστασία για το κοινό» είπε στους βουλευτές.

Επίσης, το Φόρεϊν Όφις ανανέωσε τις ταξιδιωτικές του οδηγίες για τα συγκεκριμένα επτά νησιά, ζητώντας να γίνονται μόνο ουσιώδη ταξίδια. Η οδηγία δεν αφορά το σύνολο της Ελλάδας. Παρά τις πιέσεις που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα, η Βρετανική κυβέρνηση απορρίπτει τις πιέσεις για την επιβολή καραντίνας συνολικά στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το «Sky News»,  οι παραπάνω αποφάσεις έχουν προκαλέσει οργή και αλαλούμ στους Βρετανούς τουρίστες, και ιδίως σ’ όσους «έκλεισαν» διακοπές την τελευταία στιγμή. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έναρξη της πανδημίας το Ηνωμένο Βασίλειο «μετράει» 347.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19, καθώς και 41.551 θανάτους.

Ζάκυνθος: 20 μαθητές επέστρεψαν στη Βρετανία με τον ιό

Είκοσι περίπου Βρετανοί μαθητές που βρίσκονταν για διακοπές στη Ζάκυνθο, επέστρεψαν στη Βρετανία έχοντας κολλήσει κορονοϊό, όπως έγινε γνωστό στις 3 Σεπτεμβρίου 2020. Μάλιστα, η μετάδοση του ιού ήταν τέτοια που το σχολείο τους αναγκάστηκε να αναβάλει την έναρξη των μαθημάτων. Πρόκειται για το σχολείο Sir William Borlase’s Grammar School στο Μπάκιγχαμσαϊρ της νοτιοανατολικής Αγγλίας, ενώ με κορονοϊό διαγνώστηκαν επίσης και συγγενικά τους πρόσωπα

Το ανησυχητικό είναι ότι ένας από τους μαθητές με βίντεο στο TikTok θεωρούσε ως μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι δε φορούσε μάσκα ως πτήση, τόσο ο ίδιος όσο και οι 30 περίπου φίλοι του. Κατά τη διάρκεια των διακοπών τους οι νεαροί ανέβαζαν βίντεο και φωτογραφίες με γλέντια και χορούς.

Το βίντεο στο TikTok που ανέβασε μαθητής φέρει τη λεζάντα «Πάμε στη Ζάκυνθο χωρίς ουσιαστικά social distancing και κορονοϊό», ενώ ένας από τους νεαρούς εμφανίζεται σε αεροπλάνο με μάσκα προστασίας κρεμασμένη στο λαιμό του με τη σημείωση «καμία μάσκα κυβέρνησης δεν μπορεί να με σκοτώσει». Σημειώνεται πως οι περισσότεροι από τους μαθητές ήταν τελειόφοιτοι και το σχολείο τους, που επρόκειτο να ξανανοίξει σήμερα, αναγκάστηκε να αναβάλει την έναρξη των μαθημάτων.

Τονίζεται ότι Βρετανοί από τα μέσα Ιουλίου επισκέπτονται στη Ζάκυνθο, ενώ όσοι επιστρέφουν στην Αγγλία δεν υποχρεούνται να μπουν σε καραντίνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της έξαρσης κρουσμάτων που συνδέθηκαν με τέσσερις πτήσεις επιστροφής από το νησί την περασμένη εβδομάδα τόσο η Σκωτία, όσο και η Ουαλία επιβάλλουν πλέον καραντίνα σε όσους γυρίζουν από τη Ζάκυνθο, ενώ ασκούνται πιέσεις και στην κυβέρνηση Τζόνσον να κάνει το ίδιο.

Τις προηγούμενες μέρες κατεγράφησαν κρούσματα κορονοϊού στο Πλίμουθ, όπου περίπου 11 νεαροί διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό, μετά από παρόμοιο ταξίδι στη Ζάκυνθο. Την ίδια ώρα σάλος είχε προκληθεί και με την πτήση της ΤUI, από Ζάκυνθο προς Ουαλία. Στην πτήση αυτή 16 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό ενώ και οι 193 επιβάτες υποχρεώθηκαν να μπουν σε καραντίνα. Μάλιστα, κάποιοι από τους επιβάτες μιλώντας σε βρετανικά ΜΜΕ καταφέρθηκαν κατά συνεπιβατών τους αλλά και της TUI, καθώς κάποιοι «εγωιστές covidiots» όπως τους χαρακτήρισαν δεν τηρούσαν τα μέτρα, ενώ οι αεροσυνοδοί δεν προσπάθησαν να επιβάλουν την τάξη και την τήρηση των μέτρων. H TUI «έκοψε» όλα τα πακέτα προς Λαγανά.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ