Ναβάλνι Ρωσία: Άγνωστοι επιτέθηκαν με χημική ουσία σε γραφείο συνεργατών -3 εθελοντές νοσηλεύονται [vid]

Μοιραστείτε το:

Πριν καλά – καλά περάσουν 24 ώρες με τον Αλεξέι Ναβάλνι να έχει βγει εκτός τεχνητού κώματος και να ανταποκρίνεται σε προφορικά ερεθίσματα, και στη ρωσική πόλη Νοβοσιμπίρισκ της Σιβηρίας, τουλάχιστον 3 εθελοντές που εργάζονται στα γραφεία του ηγέτη της αντιπολίτευσης, νοσηλεύονται έπειτα από επίθεση με άγνωστη ουσία. Σε βίντεο που μεταδίδει το αμερικανικό CNN, δύο άνδρες με μάσκες φαίνονται να εισβάλουν στον χώρο του γραφείου «Συνεργασία για το Νοβοσιμπίρισκ 2020» – που αποτελεί και το σημείο όπου στεγάζονται τα κεντρικά της τοπικής ομάδας του Ναβάλνι – και να πετούν ένα μπουκάλι με κίτρινη υγρή ουσία.

«Ένα κρατούσε την πόρτα και ο δεύτερος πέταξε ένα μπουκάλι με κίτρινη ουσία και μια έντονη χημική μυρωδιά» δήλωσε στο CNN η επικεφαλής της ομάδας του γραφείου στην πόλη της Σιβηρίας, Όλγκα Γούσεβα. Σύμφωνα με την ίδια, η επίθεση έλαβε χώρα στις 12.25 το μεσημέρι, τοπική ώρα και καταγράφτηκε από τις κάμερες ασφαλείας του κτιρίου. Στον χώρο εκείνη την στιγμή βρίσκονται περίπου 50 άτομα. Ακολούθησε εκκένωση του χώρου, καθώς η μυρωδιά ήταν αφόρητη και οι άνθρωποι στην αίθουσα άρχισαν να βήχουν. Τρεις από τους εθελοντές αισθάνθηκαν αδιαθεσία και μετήχθησαν με ασθενοφόρο.


«Οι εθελοντές ένιωσαν αδιαθεσία και ζαλάδα, είχαν συσπάσεις και παρουσίαζαν αδυναμία αναπνοής» είπε η Γκούσεβα στο CNN. Το περιστατικό λαμβάνει χώρα λίγες ημέρες μετά την επιχείρηση δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Βερολίνου.

Από την πρώτη στιγμή Ευρώπη και ΗΠΑ ζήτησαν εξηγήσεις από τη Μόσχα για την υπόθεση του σφοδρού επικριτή του Αλεξέι Ναβάλνι, με τη Ρωσία να αρνείται πως έχει την οποιαδήποτε ανάμειξη με την ασθένεια του Ρώσου.

Γερμανία: Εξετάζουμε ολόκληρη σειρά μέτρων

Η γερμανική κυβέρνηση διατηρεί ανοιχτές όλες τις επιλογές για πιθανές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας λόγω της δηλητηρίασης του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. «Έχουμε καταστήσει πολύ σαφές ότι εξετάζουμε ολόκληρη σειρά μέτρων», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα Μάικλ Ροτ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Ο Ροτ αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2: «Ο αγωγός, όμως, η διακοπή της κατασκευής του οποίου συζητείται τώρα, δεν είναι μόνο γερμανικό έργο. Συμμετέχουν εκατό εταιρείες από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις πιθανές κυρώσεις. Το ποια μέτρα θα ληφθούν τελικά πρέπει να είναι το αποτέλεσμα συζητήσεων και στενού ευρωπαϊκού συντονισμού». Πρόσθεσε δε ότι «δεν πρόκειται για διμερή σύγκρουση. Υπάρχει μια σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και των δημοκρατικών κρατών δικαίου, ειδικά στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η δηλητηρίαση του Ναβάλνι έχει, λόγω της σοβαρής παραβίασης της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα, διεθνή και όχι διμερή χαρακτήρα».

Ο Ροτ, ο οποίος συζήτησε επίσης την κατάσταση με τον Γάλλο υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον τη Δευτέρα το απόγευμα στο Βερολίνο, τόνισε επίσης ότι «τώρα είναι σημαντικό να σταλεί ένα σαφές μήνυμα, διότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε την απόπειρα δολοφονίας ενός προσώπου που επέκρινε το ρωσικό καθεστώς, την κυβέρνηση ή τον πρόεδρο της Ρωσίας. Γι’ αυτό, απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Φυσικά, η στενή συμμαχία μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας παίζει και στο θέμα αυτό εξαιρετικά σημαντικό ρόλο».

Από την πλευρά της, η Γαλλία ανακοίνωσε  ότι αναβάλλει τις διμερείς συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας, που είχαν προγραμματιστεί για τις 14 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση. Η γαλλορωσική συνάντηση αναβάλλεται λόγω της έντασης που έχει σχέση με τη δηλητηρίαση του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. «Υπό τις παρούσες συνθήκες και έπειτα από συνομιλία με τις ρωσικές αρχές, αποφασίστηκε να αναβάλουμε τη συνεδρίαση του γαλλορωσικού Συμβουλίου συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας σε μεταγενέστερη ημερομηνία», δήλωσε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ανιές φον ντερ Μιλ.

Λίγα λόγια για τον Αλεξέι Ναβάλνι

Ο Αλεξέι Ανατόλιεβιτς Ναβάλνι (γεννηθείς στις 4 Ιουνίου 1976) είναι Ρώσος δικηγόρος και πολιτικός ακτιβιστής. Συμμετέχει τακτικά στη Ρωσική Πορεία από το 2009, είναι ένα από τα γνωστότερα πρόσωπα στην Ρωσία, στα εγχώρια και διεθνή μέσα, ως κριτικός της διαφθοράς και του ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Έχει οργανώσει διαδηλώσεις υπέρ των μεταρρυθμίσεων και κατά της διαφθοράς, τον Πούτιν και τους συμμάχους του. Επίσης συμμετείχε στις εκλογές για την δημαρχία της Μόσχας. Το 2012, η Wall Street Journal τον περιέγραψε ως “τον άνθρωπο που ο Βλαντίμιρ Πούτιν φοβάται περισσότερο”.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ