Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων προεδρικών εκλογών

Μοιραστείτε το:

Ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί, παρά το κύμα διαμαρτυριών εναντίον της παραμονής του στην εξουσία, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων προεδρικών εκλογών σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού Moscow Talks. Σύμφωνα με το RIA, σημείωσε εξάλλου ότι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν έπειτα από μια αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο Λουκασένκο δήλωσε εξάλλου ότι, αν εγκαταλείψει την εξουσία, θα δεχθούν επίθεση οι υποστηρικτές του, πρόσθεσε ο Ρομάν Μπαμπαγιάν, ο οποίος ήταν ένας από τους δημοσιογράφους που πήραν νωρίτερα σήμερα συνέντευξη από τον Λευκορώσο ηγέτη.

Σημείωσε επίσης ότι μπορεί να παρέμεινε στην εξουσία για λίγο παραπάνω, αλλά είναι το μόνο πρόσωπο που μπορεί να προστατεύσει τη χώρα προς το παρόν, μετέδωσαν παράλληλα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα τις δηλώσεις που έκανε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ορισμένα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Ναι, μπορεί να έμεινα λίγο παραπάνω», δήλωσε, σύμφωνα με το TASS.

Ο Λουκασένκο ηγείται της Λευκορωσίας από το 1994. Η αμφισβητούμενη επανεκλογή του με συντριπτική πλειοψηφία στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 9 Αυγούστου στη χώρα, προκάλεσε ένα κύμα μαζικών διαμαρτυριών στη χώρα, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών αποτελούν προϊόν εκτεταμένης νοθείας.

Ρωσικός και σερβικός στρατός

Λευκορωσικές, ρωσικές και σερβικές στρατιωτικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στη Λευκορωσία, ανακοίνωσε το λευκορωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Το πρακτορείο μετέδωσε, χωρίς να επεκταθεί, πως οι ρωσικές και οι σερβικές δυνάμεις θα φθάσουν στη Λευκορωσία από τις 10 έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Στη Λευκορωσία πραγματοποιούνται μαζικές διαδηλώσεις καθημερινά από τον περασμένο μήνα, μετά την ανακοίνωση του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο πως κέρδισε τις εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων η αντιπολίτευση θεωρεί προϊόν νοθείας.

Η Κολέσνικοβα στα σύνορα με την Ουκρανία

Η Μαρία Κολέσνικοβα, μέλος του προεδρείου του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, έφτασε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά δεν πέρασε στη χώρα, δήλωσαν Ουκρανοί μεθοριακοί αξιωματικοί. Νωρίτερα η κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας είχε μεταδώσει ότι η Κολέσνικοβα συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ενώ προσπαθούσε να διασχίσει τα σύνορα και να περάσει στην Ουκρανία, αν και δύο από τους συμμάχους της κατάφεραν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Διαβάστε Αναλυτικά

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ