Κορονοϊός Σύψας: Θα είναι δύσκολος χειμώνας, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο [vid]

Για το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα κάτω από τις νέες συνθήκες εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, γα τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων, αλλά και για τον δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

“Το άνοιγμα των σχολείων πιέζει λίγο τον δείκτη μετάδοσης. Η μικρή αυτή πίεση είναι ελάχιστη και δεν μας ανησυχεί. Είμαστε σε ένα ‘πλατό’ της πανδημίας. Δεν έχουμε τη λεγόμενη επιθετική φάση, δηλαδή να έχουμε κάθε ημέρα διπλάσια κρούσματα. Έχουμε σταθερό αριθμό τον τελευταίο καιρό. Τώρα που δεν έχουμε κινητικότητα του πληθυσμού, επέστρεψαν από τις διακοπές, ελπίζουμε σε μια ύφεση. Τα στοιχεία με τα κρούσματα κορονοϊού αφορούν επιδημιολογικά 10 με 15 ημέρες πριν. Ο κόσμος δεν πρέπει να εφησυχάζει“, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σύψας.

“Σιγά-σιγά τα παιδιά θα μπουν σε μια κανονικότητα με τη χρήση της μάσκας. Όλα θα πάνε καλά. Τόσο οι γονείς όσο και οι παππούδες πρέπει να προσέχουν”, σημείωσε ο ίδιος.

“Ασφαλώς θα είναι δύσκολος ο χειμώνας, δεν ξέρουμε ποια θα είναι η ένταση του κορονοϊού ούτε της γρίπης, που κάθε χρόνο μεταβάλλεται. Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο και να ελπίζουμε ότι θα έρθει το καλύτερο σενάριο και τα πράγματα θα είναι ήπια”, σχολίασε σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας.

“Στο τέλος Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου θα έχουμε μια επανάκαμψη της πανδημίας, με αύξηση των κρουσμάτων και θα είναι το λεγόμενο δεύτερο ή τρίτο κύμα. Είναι μάταιο να κάνουμε προβλέψεις για την εξέλιξη του κορονοϊού, ο ιός ήδη μας διέψευσε το καλοκαίρι. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή ένα πολύ έντονο δεύτερο ή τρίτο κύμα”, πρόσθεσε ο Νίκος Σύψας.

Αυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των νοσηλευομένων

Μια ανάσα από το «φράγμα» των 300 νοσηλευομένων με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία αναφοράς βρίσκεται το υγειονομικό σύστημα της χώρας. Χθες, σύμφωνα με τη σχετική καταγραφή, νοσηλεύονταν στα νοσηλευτικά ιδρύματα 292 ασθενείς, εκ των οποίων οι 44 ήταν διασωληνωμένοι.

Μάλιστα, μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 43 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές σε ένα μόνο νοσοκομείο, στον «Ευαγγελισμό». Μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα, την περασμένη Τρίτη, στα νοσοκομεία, τόσο σε κλινικές όσο και σε ΜΕΘ Covid-19, ο αριθμός των ασθενών ήταν 238, δηλαδή σε μία εβδομάδα οι σοβαρά νοσούντες αυξήθηκαν κατά 54 και όσοι χρειάστηκαν διασωλήνωση κατά 7 (ήταν 37 και έφθασαν τους 44).

Η δε παράθεση των στοιχείων για τις νοσηλείες με τη νόσο Covid-19 περίπου έναν μήνα νωρίτερα, δηλαδή στις 6 Αυγούστου, είναι απολύτως ενδεικτική της ραγδαίας επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας: στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία ήταν μόλις 72. Μέσα σε τέσσερις εβδομάδες ο αριθμός τους υπερτετραπλασιάστηκε.

Πηγή: flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 84463 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*