Κορονοϊός προσφυγικό: Σε 17 ανέρχονται τα κρούσματα στο ΚΥΤ της Μόριας

Μοιραστείτε το:

Σε 17 ανέρχονται, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, τα βεβαιωμένα μέχρι στιγμής κρούσματα της νόσου του κορονοϊού στον καταυλισμό των προσφύγων και των άλλων αιτούντων άσυλο στη Μόρια της Λέσβου. Το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε από τον έλεγχο μέχρι τώρα 1.600 δειγμάτων σε σύνολο 2000 που ελήφθησαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ το τριήμερο Πέμπτη 3, Παρασκευή 4 και Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου. Η δειγματοληψία έγινε με απόφαση του ΕΟΔΥ, μετά τη νόσηση 40χρονου Σομαλού πρόσφυγα που διέμενε σε σκηνή στο ΚΥΤ, την περασμένη Τετάρτη.

Σημειώνεται ότι όσοι πρόσφυγες διαπιστώνονται θετικοί στον ιό τίθενται σε απομόνωση σε ειδικό χώρο στο ΚΥΤ, ενώ το σύνολο του καταυλισμού από την περασμένη Τετάρτη έχει τεθεί σε υγειονομικό αποκλεισμό.

Προσφυγικό στα χρόνια της πανδημίας

Κανένα μέτρο προστασίας κατά του κορονοϊού δεν φαίνεται να υπάρχει για τους χιλιάδες πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στη χώρα μας. Την ώρα που η κυβέρνηση έχει ρίξει όλο το βάρος στα σχολεία και στους νέους που επιστρέφουν από διακοπές, τα μέτρα που λαμβάνονται κάθε φορά που εντοπίζεται κρούσμα κορονοϊού σε κέντρα προσφύγων θεωρούνται αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο ΕΟΔΥ θεωρεί τις κλειστές δομές εν δυνάμει εστίες κορονοϊού. Στη Μόρια οι πληροφορίες αναφέρουν ότι 17 άτομα στο ΚΥΤ έχουν βρεθεί θετικά στον κορoνοϊό, ενώ το προηγούμενο 24ωρο το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έθεσε σε καραντίνα τις δομές φιλοξενίας σε Σχιστό, Μαλακάσα και Ελαιώνα. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν συναγερμός είχε σημάνει και για τη δομή στη Ριτσώνα.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι λάθος να τεθούν σε καραντίνα ολόκληρες δομές, καθώς υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του ιού σε όλους τους κατοίκους. Παρόμοια είναι η ανησυχία και για τα σημεία όπου συγκεντρώνονται πρόσφυγες, όπως η υπηρεσία ασύλου στην Κατεχάκη και εσχάτως η πλατεία Βικτωρίας.

Στην πλατεία Βικτωρίας, αναγνωρισμένοι πρόσφυγες – μαζί με παιδιά και μωρά – κοιμούνται σε sleeping bag στον χώρο της πλατείας, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Οι άνθρωποι αυτοί που έχουν καταφέρει να πάρουν το πολυπόθητο άσυλο – και προσπαθούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό – βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας εν μέσω πανδημίας. Σημειώνεται πως από τη στιγμή που εγκριθεί το άσυλο οι πρόσφυγες δεν έχουν δικαίωμα να ζουν στις δομές.

Τους τελευταίους μήνες οι πρόσφυγες καταλήγουν άστεγοι μαζί με τις οικογένειές τους και κοιμούνται στοιβαγμένοι στην πλατεία.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ