Κορονοϊός: Αυτά είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων αν το παιδί τους νοσήσει

Μοιραστείτε το:

Λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων και η κυβέρνηση προωθεί ειδικές διατάξεις με τα δικαιώματα των εργαζόμενων γονιών, όταν αυτά νοσήσουν. Στο νομοσχέδιο για την προστασία από τη διασπορά του κορονοϊού η κυβέρνηση προσέθεσε διάταξη που προβλέπει πως οι γονείς εργαζόμενοι σε περίπτωση που νοσήσουν από κορονοϊό τα παιδιά τους δικαιούνται να κάνουν χρήσης ειδικής άδειας για την ασθένεια των τέκνων για 14 ημέρες ή και για μεγαλύτερο χρονικά διάστημα, σε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο με ιατρική γνωμάτευση ή σε περίπτωση νοσηλείας τέκνου.

Σημειώνεται πως η άδεια αυτή χορηγείται είτε πρόκειται για βρέφη, είτε για προνήπια και νήπια, είτε για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είτε για παιδιά που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, καθώς και εάν πρόκειται για άτομα με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας.

Επιδότηση μισθού

Η άδεια αυτή των 14 ημερών χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία των παιδιών. Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της εν λόγω άδειας λαμβάνουν αποδοχές κατά τα 2/3 από τον εργοδότη και κατά το 1/3 από τον τακτικό προϋπολογισμό, μετά από διασταύρωση με τα στοιχεία των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών.

Σημειώνεται πως ειδικά για τους εργαζομένους του ευρύτερου δημοσίου τομέα και των ΔΕΚΟ, η ανωτέρω άδεια θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον εργοδότη. Οι εργοδότες, θα υποχρεούνται να δηλώνουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της εν λόγω άδειας, καθώς και τη διάρκεια της.

«Οι γονείς να αναλάβουν την ευθύνη αν τα παιδιά δε φορούν μάσκα στο σχολείο»

Θέση για όσους γονείς αρνούνται να φορέσουν μάσκα στα σχολεία πήρε ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Ο ίδιος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ανέφερε ότι οι γονείς θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη εάν τα παιδιά δεν φορούν μάσκα στο σχολείο. Σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν οι δάσκαλοι να διαχειριστούν τους μαθητές που δε συμμορφώνονται με τους κανόνες. «Κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπάρχει έλεγχος στην είσοδο του σχολείου αν το παιδί φοράει ή έχει μαζί του μάσκα και οι ευθύνες να αναζητηθούν στο παιδί», δήλωσε ο καθηγητής.

Ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι αναμένεται τη Δευτέρα που θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά να υπάρξουν φαινόμενα μη συμμόρφωσης. Σχετικά με τις διαμαρτυρίες που γίνονται από τους γονείς που είναι αντίθετοι στη χρήση μάσκας, ο κ. Δερμιτζάκης επισήμανε ότι υπάρχουν δύο ομάδες. Οι φανατικοί και απόλυτοι που δε θέλουν τη μάσκα και δεν μπορούν να πειστούν από τους επιστήμονες και κάποιοι που δεν αντιμετωπίζουν τη μάσκα ως κάτι ξένο στο παιδί και μπορούν να συζητήσουν και να πειστούν από τα επιστημονικά δεδομένα.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ