Ελληνοτουρκική κρίση: Αλληλεγγύη από την Κομισιόν – Η Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις [vid]

Μοιραστείτε το:

Την αλληλεγγύη της Κομισιόν σε Ελλάδα και Κύπρο εξέφρασε για ακόμη μία φορά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο. Ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για διαμεσολάβηση της Ελβετίας στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι «καταγράφουμε τις προτάσεις για διαμεσολάβηση αλλά αυτό που είναι σημαντικό για την ΕΕ, είναι η ενότητά μας, η αλληλεγγύη μας με την Κύπρο, με την Ελλάδα και η ανάγκη να βρεθεί μία λύση».

Επιπλέον, τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις και οι μονομερείς ενέργειες. Υπενθυμίζεται πως προ τριών ημερών ο κ. Στάνο διεμήνυσε πως η EE είναι έτοιμη να επιβάλει περιοριστικά μέτρα εφόσον η Τουρκία δεν προχωρήσει σε αποκλιμάκωση. «Η ΕΕ είναι πολύ ξεκάθαρη σε σχέση με την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Κύπρο και η προσδοκία της ΕΕ εκφράστηκε προς στην Τουρκία τόσο με δημόσιες δηλώσεις όσο και μέσω της δέσμευσης του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου, τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών και τις προσδοκίες της ΕΕ να δουν την αποκλιμάκωση, να δουν διάλογο και δέσμευση και όχι μονομερή βήματα τα οποία αποτελούν προκλήσεις και συμβάλλουν στην αύξηση των εντάσεων» υπογράμμισε.

Επιπροσθέτως, ο κ. Στάνο τόνισε ότι «η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί από την πλευρά μας εάν δεν υπάρχουν δείγματα αποκλιμάκωσης. Γι’ αυτό το συμβούλιο είναι έτοιμο να ξεκινήσει συζητήσεις για πιθανά περιοριστικά μέτρα αλλά όλοι ελπίζουμε ότι είναι πιθανόν να προχωρήσουμε μέσω του δρόμου του διαλόγου και των συζητήσεων».

Παρέμβαση Λαβρόφ από την Κύπρο για Ανατολική Μεσόγειο

Τετ α τετ συνάντηση με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Απευθυνόμενος στον κ. Λαβρόφ, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως η επίσκεψή του στην Κύπρο εν μέσω έκνομων ενεργειών από την Τουρκία, τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου και σε μια γενικότερα κρίσιμη περίοδο, δεν είναι παρά η επαναβεβαίωση της πίστης σας στις διαχρονικές αρχές όπως αυτές διαλαμβάνονται στο χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και γι΄ αυτό θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά, τόσο εσάς όσο και τη Ρωσία που διαχρονικά υπήρξατε υπερασπιστές της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τη στήριξη στις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

Από τη δική του πλευρά, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι η Ρωσία παρακολουθεί την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και «όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός ρεαλιστικού διαλόγου που θα βασίζεται στα αμοιβαία συμφέροντα και θα στοχεύει στην αναζήτηση δίκαιων, βασισμένων στο διεθνές δίκαιο αποφάσεων».

Υπάρχουν όμως, τόνισε, και άλλα ζητήματα που μας ανησυχούν στην ανατολική Μεσόγειο, όπου υπάρχουν και οι έξωθεν περιφερειακοί παίκτες όπως οι ΗΠΑ, που προσπαθούν να συμβάλουν στις συγκρούσεις παρά στις ειρηνικές λύσεις.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ