Ελληνοτουρκικά: Η Αθήνα θέτει στο ΝΑΤΟ αίτημα αποχώρησης του Oruc Reis

Μοιραστείτε το:

Στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, που συγκαλείται την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020, η Αθήνα πρόκειται να θέσει αίτημα για αποχώρηση του Oruc Reis, το οποίο παραμένει επί σχεδόν έναν μήνα – συνοδεία πολεμικών τουρκικών πλοίων – στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ανεβάζοντας στο «κόκκινο» το θερμόμετρο της έντασης στην περιοχή. Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό από τουρκικά ΜΜΕ, η συνάντηση τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας-Τουρκίας, που επρόκειτο να διεξαχθεί σήμερα, αναβλήθηκε για την Πέμπτη.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η αναβολή έγινε καθώς η Αθήνα ζήτησε να προηγηθεί την Τετάρτη, στους κόλπους του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων (NAC ή Nato Council, όπου συμμετέχουν οι 30 πρέσβεις που εκπροσωπούν τις χώρες-μέλη και ο γ.γ. της Συμμαχίας), πολιτική συζήτηση, απαιτώντας να τεθεί επί τάπητος η προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι άλλης χώρας του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση πρέσβεων δεν συνιστά διάλογο, αλλά πρόκειται για μια συζήτηση στο εσωτερικό της Συμμαχίας, προκειμένου να υπάρξει απεμπλοκή από την ένταση. Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα θα θέσει ως «απαραίτητη και αναγκαία συνθήκη» την αποχώρηση του Oruc Reis.

Σημειώνεται ότι για την ελληνική πλευρά αναγκαία συνθήκη για την αποκλιμάκωση της έντασης τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο παραμένει η αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, η παρουσία του οποίου προκάλεσε την ένταση και τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Στην αυριανή συζήτηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα θα θέσει την προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας εναντίον μιας άλλης συμμάχου χώρας στο ΝΑΤΟ.

Αλληλεγγύη από την Κομισιόν – Η Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η Κομισιόν εξέφρασε για μία ακόμη την αλληλεγγύη της σε Ελλάδα και Κύπρο. Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για διαμεσολάβηση της Ελβετίας στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι «καταγράφουμε τις προτάσεις για διαμεσολάβηση αλλά αυτό που είναι σημαντικό για την ΕΕ, είναι η ενότητά μας, η αλληλεγγύη μας με την Κύπρο, με την Ελλάδα και η ανάγκη να βρεθεί μία λύση».

Επιπλέον, τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις και οι μονομερείς ενέργειες. Υπενθυμίζεται πως προ τριών ημερών ο κ. Στάνο διεμήνυσε πως η EE είναι έτοιμη να επιβάλει περιοριστικά μέτρα εφόσον η Τουρκία δεν προχωρήσει σε αποκλιμάκωση. «Η ΕΕ είναι πολύ ξεκάθαρη σε σχέση με την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Κύπρο και η προσδοκία της ΕΕ εκφράστηκε προς στην Τουρκία τόσο με δημόσιες δηλώσεις όσο και μέσω της δέσμευσης του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου, τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών και τις προσδοκίες της ΕΕ να δουν την αποκλιμάκωση, να δουν διάλογο και δέσμευση και όχι μονομερή βήματα τα οποία αποτελούν προκλήσεις και συμβάλλουν στην αύξηση των εντάσεων» υπογράμμισε.

Επιπροσθέτως, ο κ. Στάνο τόνισε ότι «η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί από την πλευρά μας εάν δεν υπάρχουν δείγματα αποκλιμάκωσης. Γι’ αυτό το συμβούλιο είναι έτοιμο να ξεκινήσει συζητήσεις για πιθανά περιοριστικά μέτρα αλλά όλοι ελπίζουμε ότι είναι πιθανόν να προχωρήσουμε μέσω του δρόμου του διαλόγου και των συζητήσεων».

Εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα αρνείται τον διάλογο

Την ίδια ώρα εμπρηστικός εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκτοξεύοντας νέα «πυρά» κατά της Ελλάδας και δυναμιτίζοντας το κλίμα στις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρά τις δηλώσεις αλληλεγγύης από την Κομισιόν προς τη χώρα μας και την Κύπρο. Πιο αναλυτικά, στο περιθώριο συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών του Κονγκό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Ελλάδα είναι αυτή που δεν επιθυμεί τον διάλογο. «Η Ελλάδα ξεκαθάρισε πρόσφατα πως δεν είναι υπέρ του διαλόγου, αρνούμενη τις πρωτοβουλίες συμφιλίωσης του ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

«Αν είναι η Ελλάδα έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της, τότε ας καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Όλοι λένε ότι έχει δίκιο. Έχουμε κι εμείς κάτι να πούμε. Η Ελλάδα δεν είναι ειλικρινής. Δεν είχαν υπεροχή στο πεδίο και στο τραπέζι του διαλόγου, τώρα έχασαν και την ψυχολογική υπεροχή στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν πολλές περιοχές που αμφισβητούνται ανά τον κόσμο, όμως τα προβλήματα αυτά λύνονται. Η Ελλάδα δεν έχει διάθεση προσέγγισης», πρόσθεσε ο ίδιος. Σημείωσε, δε, ότι «οι ασκήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο γίνονται εντός του πλαισίου των κανόνων του ΝΑΤΟ», αναφορικά με τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά του τουρκικού στρατού στα Κατεχόμενα.

Δένδιας: Προκλητικοί σε σημείο παραλογισμού

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόσο για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο όσο και για τις συμφωνίες της Ελλάδας για την χάραξη ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έκανε εκτενή αναφορά στις συμφωνίες που υπέγραψε η χώρα με την Ιταλία και την Αίγυπτο, αλλά και την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι «αναδεικνύουν το ρόλο μας σαν παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή». Ωστόσο, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι «η κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα προσεγγίζει και σημεία παραλογισμού» προσθέτοντας ότι «είναι κρίμα διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία εκπέμπει παντού λογική, σοβαρότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, σεβασμό στην ανάγκη για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Είναι κρίμα να έχουμε έναν γείτονα ο οποίος δεν προσλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο την πραγματικότητα».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένα κύμα κλιμακούμενων προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας. «Η τουρκική ηγεσία, παραγνωρίζοντας τους κανόνες διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, δυναμιτίζει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με συνεχείς προκλήσεις κι ένα κύμα εμπρηστικών δηλώσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Σακελλαροπούλου.

Έστειλε δε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι απολύτως αποφασισμένη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Φυσικά επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες απειλών, εκφοβισμού και προκλήσεων. Και η πλευρά που έχει προκαλέσει την κλιμάκωση πρέπει να είναι αυτή που θα οδηγήσει και στην αποκλιμάκωση».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συμπαράσταση που λαμβάνει η Ελλάδα από άλλες χώρες σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση, με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναφέρατε, τις δυο πολύ σημαντικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία και γενικότερα με τη στάση της, έχει προκαλέσει ένα κύμα συμπαράστασης και κατανόησης των ελληνικών θέσεων και αποδοκιμασίας των τουρκικών προκλήσεων. Νομίζω ότι είναι καιρός η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους συμμάχους της και πάντα βεβαίως με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα. Είναι απολύτως αναγκαίο να εγκαταλειφθούν οι προκλήσεις για τις οποίες κι εσείς μιλήσατε και βλέπουμε συνεχώς τον τελευταίο καιρό, προκειμένου να μείνει χώρος για τον διάλογο και για τη διπλωματία, στοιχεία αναγκαία για την ειρηνική συνύπαρξη, που ελπίζω να δούμε στο μέλλον».

Παρέμβαση Λαβρόφ από την Κύπρο για Ανατολική Μεσόγειο

Τετ α τετ συνάντηση με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Απευθυνόμενος στον κ. Λαβρόφ, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως η επίσκεψή του στην Κύπρο εν μέσω έκνομων ενεργειών από την Τουρκία, τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου και σε μια γενικότερα κρίσιμη περίοδο, δεν είναι παρά η επαναβεβαίωση της πίστης σας στις διαχρονικές αρχές όπως αυτές διαλαμβάνονται στο χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και γι΄ αυτό θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά, τόσο εσάς όσο και τη Ρωσία που διαχρονικά υπήρξατε υπερασπιστές της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τη στήριξη στις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

Από τη δική του πλευρά, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι η Ρωσία παρακολουθεί την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και «όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός ρεαλιστικού διαλόγου που θα βασίζεται στα αμοιβαία συμφέροντα και θα στοχεύει στην αναζήτηση δίκαιων, βασισμένων στο διεθνές δίκαιο αποφάσεων».

Υπάρχουν όμως, τόνισε, και άλλα ζητήματα που μας ανησυχούν στην ανατολική Μεσόγειο, όπου υπάρχουν και οι έξωθεν περιφερειακοί παίκτες όπως οι ΗΠΑ, που προσπαθούν να συμβάλουν στις συγκρούσεις παρά στις ειρηνικές λύσεις

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ