Δώρο Χριστουγέννων 2020: Σε ποιους θα καταβληθεί νωρίτερα – Τα σενάρια για την εισφορά αλληλεγγύης [vid]

Μοιραστείτε το:

«Πυρετός» διαβουλεύσεων επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενόψει των εξαγγελιών που θα κάνει ο πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο από τη Θεσσαλονίκη, με τις πληροφορίες των τελευταίων ωρών να συγκλίνουν στο ότι θα πρέπει να αναμένονται ανακοινώσεις για μεγάλο «κούρεμα» της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2021. Για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, που ήταν μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις, μελετώνται δύο σενάρια σύμφωνα με τον ΑΝΤ1. Να υπάρξει μείωση της τάξεως του 30% με 50% στις κλίμακες ή να καταργηθεί η εισφορά για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.

Παράλληλα, νωρίτερα θα καταβληθεί φέτος το Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζομένους, που ήταν σε αναστολή, σύμφωνα με κυβερνητική απόφαση. Η καταβολή αναμένεται να γίνει έως τις 15 Δεκεμβρίου. Ωστόσο θα είναι μειωμένο αφού θα αντιστοιχεί η κρατική συμμετοχή στα 534 ευρώ, άρα δεν θα είναι επί του μικτού μισθού. Για το Δώρο Πάσχα που έδωσαν οι επιχειρήσεις έως τις 30 Ιουνίου, το υπουργείο Εργασίας θα δώσει τα χρήματα στους εργοδότες από την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου έως το τέλος του μήνα και είναι η συμμετοχή του κράτους προς τις επιχειρήσεις.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συνεννοήσεις με τους Θεσμούς, καθώς πλησιάζει η ώρα για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2021. Παρά τις επιφυλάξεις των δανειστών για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από το 2022 και μετά, οπότε αναμένεται να επανέλθουν σε πλήρη ισχύ οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει μια «ανάσα» στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, μετά το σοκ του κορονοϊού.

Το βασικό σενάριο προβλέπει κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε δύο φάσεις, αρχής γενομένης από το 2021 και μένει να διευκρινιστεί το πότε θα ξεκινήσει το «κούρεμα», δηλαδή εάν η μείωση θα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο- οπότε εκτιμάται ότι θα έχει κλείσει ο κύκλος των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας- ή νωρίτερα. Ως προς το εύρος της ελάφρυνσης, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μείωση της εισφοράς από 30% έως  50%, χωρίς να είναι ακόμα σαφές εάν αυτή η μείωση θα είναι οριζόντια ή αν αφορά τα μικρομεσαία εισοδήματα.

Να σημειωθεί ότι η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης μπορεί να επιτευχθεί είτε με αύξηση του αφορολογήτου, που σήμερα είναι 12.000 ευρώ, είτε με μείωση των συντελεστών, που κλιμακώνονται από το 2,2% ως το 10%, είτε με συνδυασμό των δύο. Δηλαδή, αν για παράδειγμα αυξηθεί το αφορολόγητο στις 20.000 ευρώ, τότε αυτομάτως όσοι έχουν τέτοια εισοδήματα, θα γλιτώσουν 176 ευρώ.

Παράλληλα, φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» και η απόφαση για «γενναία» μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης εφόσον συνοδευθεί από ευρείες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Οι τελικές «πινελιές» στις λεπτομέρειες των ελαφρύνσεων, αναμένονται μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου 2020, όπου αναμένεται να συμφωνηθεί το «πάγωμα» των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και το 2021.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ