Σπύρος Μπρίκος : «Φιλοδοξώ το βιβλίο μου να αποτελέσει ένα ερέθισμα για να ξαναδούμε την τοπική μας ιστορία»

«Υπάρχει κίνδυνος από τον κορωνοϊό και οφείλουμε όλοι να τηρούμε τα μέτρα που μας συστήνουν οι επιστήμονες»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα , από κάθε άποψη, συνέντευξη παραχώρησε στο radio prisma ο Σπύρος Μπρίκος και συγκεκριμένα στην εκπομπή που επιμελείται και παρουσιάζει κάθε Δευτέρα 10-12 πμ, ο Βασίλης Ιωάννου.

Ο γιατρός , συγγραφέας και συνδικαλιστής στο χώρο των γιατρών κ. Μπρίκος, είχε την ευκαιρία να αναφερθεί διεξοδικά στο συγγραφικό του έργο  και στην εσωτερική  ανάγκη να εκφραστεί μέσα από τα έργα του, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο τελευταίο του μυθιστόρημα με τίτλο «Το κύκνειο άσμα του Αβραάμ Λεσπέρ».

Παράλληλα με την ιδιότητα του γιατρού, του μέλους του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας και του εκλεγμένου μέλους στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονεί ο κορωνοϊός, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας …

Συγκεκριμένα ο κ. Μπρίκος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βασίλη Ιωάννου , για το πώς καταφέρνει να κάνει τόσα πράγματα από κοινού, να είναι δηλαδή καλός γιατρός, ταλαντούχος συγγραφέας, μάχιμος συνδικαλιστής αλλά και στοργικός πατέρας, τόνισε ότι:

«Το πρόβλημα του χρόνου, είναι σοβαρό για έναν δημιουργό, δεν υπάρχουν όμως διαχωριστικές γραμμές στη συνείδηση του ανθρώπου. Η συνείδηση είναι ενιαία και όλα είναι ενοποιημένα. Τα πάντα είναι θέμα στόχευσης. Μέσα στα βιβλία μου υπάρχει όλη η πραγματικότητα, όλη η καθημερινότητα, όλες οι αγωνίες και οι αντιθέσεις…»

Και συμπλήρωσε:

«Στα βιβλία μου υπάρχει μια προσπάθεια σύναψης της ιατρικής ορολογίας και γενικότερα της ιατρικής, την οποία και προσπαθώ να ενσωματώσω στη λογοτεχνική φόρμα..»

Αναφερόμενος στον ήρωα του τελευταίου του έργου, τον Αβραάμ Λεσπέρογλου και  στο κεντρικό νόημα του συγκεκριμένου μυθιστορήματος, ο κ. Μπρίκος τόνισε:

« Ιστορικά ο Αβραάμ Λεσπέρογλου, ήταν ένας νέος άνθρωπος, ο οποίος σκοτώθηκε πάνω στο υψηλότερο σκαλοπάτι της πάλης του για τα ιδανικά της ελευθερίας και ανεξαρτησίας του τόπου. Για μένα συμβολίζει ένα νέο άνθρωπο που σκοτώθηκε έχοντας σαν βασικό του στόχο τις ιδέες και τα ιδανικά για μια καλύτερη κοινωνία… Αυτό άλλωστε είναι και το κεντρικό νόημα του βιβλίου , αφού και σήμερα υπάρχουν πάρα πολύ Αβραάμ Λεσπέρογλου, ανά τον κόσμο…»

Ενώ σε σχετική ερώτηση για την τοπική ιστορία , την οποία και χρησιμοποιεί σε όλα του σχεδόν τα έργα απάντησε λέγοντας ότι:

«Υπερασπίζομαι την τοπική ιστορία, βγάζοντας κάτω από το χαλάκι ότι σκόπιμα θέλουν να περάσουν στη λήθη. Με τεκμήρια ιστορικά και την προφορική παράδοση, προσπαθώ να την κεντήσω με τη λογοτεχνική φόρμα, δίνοντάς την στον κόσμο..Φιλοδοξώ το βιβλίο μου να αποτελέσει ένα ερέθισμα για να ξαναδούμε την τοπική ιστορία…»

Στη συνέχεια ο Σπύρος Μπρίκος , με την ιδιότητα του γιατρού και του συνδικαλιστή και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του Βασίλη Ιωάννου, αναφέρθηκε στην πανδημία και στα σενάρια περί συνωμοσίας,  αλλά και στην ανάγκη να υπάρξει άμεσα εμβόλιο.

«Υπάρχει κίνδυνος από τον κορωνοϊό και πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας που μας συστήνουν οι ειδικοί επιστήμονες ….Όταν βγει το εμβόλιο και είναι ασφαλές οφείλουμε πρωτίστως,  οι ευπαθείς ομάδες, το υγειονομικό προσωπικό κλπ, να το κάνουν. Είναι άλλωστε ο μόνος τρόπος να αναχαιτιστεί η πανδημία..»

Τέλος αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας ο κ. Μπρίκος, τόνισε «ότι δεν είμαστε προετοιμασμένοι κατάλληλα για μια πιθανή 2η φάση της πανδημίας, γιατί δεν υπήρξε η αναγκαία προετοιμασία από το κράτος και τις κρατικές δομές υγείας, που σημαίνει αύξηση νέων θέσεων στις ΜΕΘ, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς αυτή την κατεύθυνση, σημαίνει κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία κλπ. Όλα αυτά δυστυχώς δεν έχουν γίνει….»

Για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να  παρακολουθήσουν αυτή την ενδιαφέρουσα συζήτηση ή δεν είχαν καλή ακρόαση, λόγω κάποιων τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής, μπορούν να την ακούσουν ολόκληρη, από το ηχητικό που ακολουθεί:

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*