Μόρια κορονοϊός: 17 τα κρούσματα στον προσφυγικό καταυλισμό

Μοιραστείτε το:

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές της χώρας για τα κρούσματα κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια. Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, από τα 1600 ελεγμένα δείγματα τα 17 κρίθηκαν θετικά στον κορονοϊό.

Πριν από λίγο η τοπική ιστοσελίδα της Μυτιλήνης stonisi.gr μετέδιδε ότι τα θετικά δείγμα έχουν ξεπεράσει τα 15.

Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΔΥ έχει ήδη συλλέξει περίπου 2.000 δείγματα από το ΚΥΤ την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο. Οι θετικοί στον κορονοϊό αιτούντες άσυλο έχουν απομονωθεί και ήδη ξεκίνησε η ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Σε καραντίνα το ΚΥΤ

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΥΤ στη Μόρια Λέσβου παραμένει σε καραντίνα, μετά τον εντοπισμό του πρώτου θετικού κρούσματος την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου.

Την απόφαση αυτή είχαν καταδικάσει οι Γιατροί χωρίς σύνορα, χαρακτηρίζοντας της αδικαιολόγητη και απάνθρωπη.

«Αυτή τη στιγμή στη Μόρια ζουν ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα, έγκυες και παιδιά που ζουν σε καθεστώς φόβου και βιώνουν για ακόμα μια φορά τραυματικές εμπειρίες ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να προστατεύει αυτούς τους ανθρώπους, αλλά αντί να διασφαλίζει ότι δεν θα έρθουν σε επαφή με τον κορονοϊό στον καταυλισμό, τους εκθέτει περισσότερο», αναφέρει η ανακοίνωση τους.

Κατακραυγή από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

«Όποιος ασχολείται με τη δημόσια υγεία γνωρίζει ότι απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και όχι η καραντίνα, ειδικά όταν ο ιός κυκλοφορεί ήδη έξω από τον καταυλισμό. Γνωρίζουμε τι περιλαμβάνει μία επιτυχημένη παρέμβαση δημόσιας υγείας σε περίπτωση επιδημίας:

• Δεν καταφεύγει σε επιβλαβή μέτρα όπως αστυνόμευση και κράτηση, αλλά αντ’ αυτού:

– Διασφαλίζει τη σωστή πληροφόρηση και συνεργασία της κοινότητας

– Εξασφαλίζει ότι τα βασικά μέτρα υγιεινής είναι όσο το δυνατόν πιο προσιτά για όλους

– Απομακρύνει και προστατεύει τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για την υγεία τους

– Διενεργεί μαζικά τεστ

– Απομονώνει και αντιμετωπίζει τα θετικά περιστατικά

– Διενεργεί ανίχνευση επαφών

– Εφαρμόζει καραντίνα μόνο σε μέρη όπου υπάρχουν ελάχιστα πρότυπα και μπορεί να εξασφαλιστεί ιατρική παρακολούθηση

Η αντίδραση των αρχών μέχρι στιγμής ήταν να προβεί μόνο σε ένα από τα παραπάνω μέτρα δημόσιας υγείας (σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησαν τα τεστ στον καταυλισμό) και σε μια περιττή επιβολή μαζικής καραντίνας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την περίθαλψη των ανθρώπων και πρέπει να

εφαρμόσει άμεσα και τα υπόλοιπα μέτρα δημόσιας υγείας ή να μεταφέρει τους ανθρώπους από τη Μόρια σε ασφαλέστερα μέρη αντί να βασιστεί σε μια μαζική καραντίνα που αναπόφευκτα θα προκαλέσει πρόσθετο πόνο ενώ την ίδια στιγμή δεν θα επιφέρει οφέλη για τη δημόσια υγεία», καταλήγει.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ