Μητσοτάκης Μακρόν: Αυτά θα συζητήσουν για τα εξοπλιστικά [vids]

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσει την τεταμένη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις, αυτήν την εβδομάδα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακοίνωσε η γαλλική Προεδρία. Οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (MED7) που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020 στην Κορσική. Παρόντες θα είναι επίσης οι ηγέτες της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Όλα δείχνουν ότι είναι πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι, για την αντιμετώπιση των τουρκικών κινήσεων στην ανατολική Μεσόγειο. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα έχει το απόγευμα της Τρίτης 8 Σεπτεμβρίου 2020 και δεύτερη επικοινωνία, μέσα σε λίγα 24ωρα, με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί με αντικείμενο τα εξοπλιστικά. Αναμένεται να συζητήσουν και να οριστικοποιήσουν τη λίστα των εξοπλισμών την οποία θα συζητήσουν ο Μητσοτάκης με τον Μακρόν στην Κορσική.


Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει συνεχής ανταλλαγή εγγράφων για το περιεχόμενο αυτής της συνεργασίας, αλλά και την αγορά 18 Rafale και άλλου αμυντικού εξοπλισμού από τη Γαλλία. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εκτιμά ότι η συμφωνία αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή, ενισχύοντας ουσιαστικά την αποτρεπτική δύναμη της χώρας μας, στέλνοντας παράλληλα ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες.

Στη συνάντηση που θα έχουν στην Κορσική, στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών του Νότου (MED7), ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει με τον Γάλλο πρόεδρο για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των Μirage 2000 ώστε και τα 44 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία να είναι σε πτητική κατάσταση, την πιστοποίηση των γαλλικών πυραύλων Scalp και Exocet, την παραλαβή άλλων 6 ελικοπτέρων ΝΗ-90 και φυσικά τα Rafale. Αν δεν προχωρήσουν οι συζητήσεις με τη Γαλλία, η Ελλάδα εξετάζει προτάσεις από τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, ακόμα και τις ΗΠΑ.

Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος της εβδομάδας, ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να ανακοινώσει νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα αφορά και στους τρεις Κλάδους, Πεζικό, Αεροπορία και Ναυτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει την άμεση προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια 214, την αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200, τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων Apache του στρατού ξηράς, την υποστήριξη των εκτοξευτών MLRS αλλά και αγορά φρεγατών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι Γάλλοι θα επανέλθουν με νέα οικονομικότερη πρόταση για τις γαλλικές φρεγάτες.

Φρεγάτα [email protected]

Επιπλέον, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν σε προσωπικό με την πρόσληψη 5.000 ΕΠΟΠ, αυξάνοντας άμεσα τον αριθμό των ανδρών που υπηρετούν. Επιπροσθέτως, σχεδιάζεται η αναβάθμιση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, με τριπλή στόχευση: ενίσχυση σε οπλικά συστήματα και εφόδια, ενώ ταυτόχρονα να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης με την ένταξη σε ένα ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο και την τόνωση της απασχόλησης.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, η όποια συμφωνία γίνει για τα εξοπλιστικά προγράμματα, να έχει και ελληνικό υποέργο ώστε να γυρίσουν χρήματα στην Ελληνική οικονομία και να αυξηθεί το εθνικό ακαθάριστο προϊόν. Τα βασικά ερωτήματα είναι

  • Πόσα από  τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ θα περάσουν και μέσα από την ελληνική οικονομία;
  • Θα υπάρξει υποέργο για την ελληνική αμυντική βιομηχανία;
  • Θα δοθούν συμβόλαια για επιμέρους συστήματα που θα συμβάλλουν στην αύξηση του ελληνικού ακαθάριστου εθνικού προϊόντος;
  • Θα υπάρξουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, που μπορούν και πρέπει να δημιουργηθούν εντός Ελλάδος;

Πηγή: flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 84458 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*