Λευκορωσία διαδηλώσεις: Συνολικά 633 διαδηλωτές συνελήφθησαν – Ο Λουκασένκο δείχνει σιδηρά πυγμή

Μοιραστείτε το:

Συνολικά 633 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες στις διαδηλώσεις που έγιναν στην Λευκορωσία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Οι λευκορωσικές αρχές έχουν εξαπολύσει μια εκστρατεία καταστολής των μαζικών κινητοποιήσεων που γίνονται στη χώρα κατά του ισχυρού άνδρα της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο. Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου, τις οποίες ο Λουκασένκο κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία και η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως το αποτέλεσμα αυτό ήταν προϊόν νοθείας.

Απαγωγή αντιπάλου του Λουκασένκο

Άγνωστοι άνδρες ντυμένοι στα μαύρα απήγαγαν στο κέντρο του Μινσκ την Μαρία Κολέσνικοβα, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία και την απομάκρυναν με ένα μίνιβαν, όπως ανέφεραν συνεργάτες της, επικαλούμενοι αυτόπτες μάρτυρες. Η Κολσνίκοβα ήταν μία από τις εταίρους της υποψήφιας της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που υποστήριξε ότι κέρδισε τις εκλογές της 9ης Αυγούστου στη Λευκορωσία απέναντι στον Αλεξάντερ Λουκασένκο. Είναι μέλος του Προεδρείου το Συντονιστικού Συμβουλίου της Αντιπολίτευσης στη χώρα, που ζητά ειρηνική μετάβαση της εξουσίας καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά του «τελευταίου δικτάτορα της Ευρώπης» και το πογκρόμ συλλήψεων.

Αυτόπτης μάρτυς δήλωσε στο λευκορωσικό Tut.By ότι είδε μασκοφόρους να σπρώχνουν την Κολέσνικοβα σε βαν και να της αποσπούν το κινητό τηλέφωνο γύρω στις 10:00 το πρωί. Σύμμαχοι της Κολέσνικοβα δήλωσαν ότι προσπαθούν να επαληθεύσουν το ρεπορτάζ, ενώ και η αστυνομία στο Μινσκ ανακοίνωσε ότι ερευνά τις πληροφορίες.

Η 38χρονη Κολεσνίκοβα, δασκάλα μουσικής, είναι η μόνη που παραμένει στη Λευκορωσία από τις τρεις γυναίκες που μετείχαν στην προεκλογική καμπάνια της Τιχανόφσκαγια. Η τελευταία έχει καταφύγει στη γειτονική Λιθουανία, ενώ η άλλη, η Βερόνικα Τσέπκαλο στην Ουκρανία.

Η Κολεσνίκοβα κατήλθε στην πολιτική μέσω της εκστρατείας ενός άλλου αντιπολιτευόμενου πολιτικού, του πρώην τραπεζίτη Βίκτωρ Μπαρμπαρίκο, ο οποίος όμως οδηγήθηκε στη φυλακή και του απαγορεύθηκε να βάλει υποψηφιότητα απέναντι στον Λουκασένκο.

Όταν η άπειρη στην πολιτική Τιχανόφσκαγια – καθηγήτρια Αγγλικών και διερμηνέας – κατέβηκε στην κούρσα, η Κολεσνίκοβα και η Τσέπκαλο έσπευσαν να τη στηρίξουν, ενώ εμφανίζονταν μαζί της σε προεκλογικές συγκεντρώσεις. Οι τρεις γυναίκες έγιναν γνωστές από τις χαρακτηριστικές χειρονομίες τους: η Τιχανόφσκαγια με την υψωμένη γροθιά, η Κολεσνίκοβα με την καρδιά που σχημάτιζε με τα δάκτυλά της και η Τσέπκαλο που έκανε το σήμα της νίκης.

Η Κολεσνίκοβα κι άλλα μέλη της προεκλογικής καμπάνιας του Μπαρμπαρίκο είχαν ανακοινώσει τον περασμένο μήνα τη δημιουργία ενός νέου αντιπολιτευόμενου κόμματος, του «Μαζί».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ