Ερντογάν: Ανανέωσε την υποστήριξή του στην κυβέρνηση της Λιβύης

Την υποστήριξή του προς τη λιβυκή κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, τον πρόεδρο της οποίας συνάντησε κεκλεισμένων των θυρών, επανέλαβε την Κυριακή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος συζήτησε στην Κωνσταντινούπολη με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) με έδρα την Τρίπολη, Φάγεζ αλ-Σάρατζ, τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, τις διμερείς τους σχέσεις και θέματα της περιοχής, σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Ερντογάν «δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να παραμένει αλληλέγγυα με τη νόμιμα αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης και επανέλαβε πως προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη χωρίς καθυστέρηση» ανέφερε η τουρκική προεδρία. Ο Ερντογάν πρόσθεσε πως «η ειρήνη και η σταθερότητα στη Λιβύη θα είναι επωφελείς για τους γείτονές της και για όλη την περιοχή, αρχής γενομένης από την Ευρώπη» και πως «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να λάβει μια θέση αρχής σε αυτό το πλαίσιο».

Κατά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη, Ερντογάν και Σάρατζ συζήτησαν επίσης πώς θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους και θα «προασπίσουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης στην ανατολική Μεσόγειο», σύμφωνα πάντα με την τουρκική προεδρία.

Turkey’s President Tayyip Erdogan meets with Libya’s internationally recognised Prime Minister Fayez al-Sarraj in Istanbul, Turkey, September 6, 2020. Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Νοέμβριο η Άγκυρα προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου κατανόησης (MoU) με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη, βάσει της οποίας οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν για τον «καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών».

Με βάση το μνημόνιο η Άγκυρα προχώρησε στη δημοσίευση χάρτη 24 οικοπέδων που αναρτήθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και αποτελεί την ουσιαστική απεικόνιση των τουρκικών διεκδικήσεων εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων όπως η υφαλοκρηπίδα, καθώς κάποια από αυτά τα οικόπεδα βρίσκονται έξι ναυτικά μίλια και ανατολικά από τη Ρόδο ή κάτω από την Κάσο και την Ανατολική Κρήτη.

Συγκεκριμένα η οριοθέτηση 24 οικοπέδων με ονομασίες O 20, O 21, P 20, P 21, R 18, R19, R20, R21, S 16, S 17, S 18, S 19, S 20, S 21, T 16, T 17, T 18, T 19, U 16, U 17, U18, U19,V 18 και V 19 απλώνεται από τα νοτιοανατολικά της Κρήτης μέχρι τον κόλπο του Φετιγιέ που βρίσκεται στις μικρασιατικές ακτές στα βόρεια της Ρόδου. Η δυτική οριογραμμή φθάνει και μέχρι και 6 ναυτικά μίλια από τα ελληνικά νησιά με κατεύθυνση από τη Ρόδο έως και την Κρήτη και ακολουθεί την ακριβή χάραξη του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Πηγή: flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 84463 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*