Επίθεση σκύλων Θεσσαλονίκη: Δάγκωσαν 17χρονη 58 φορές [vid]

Μοιραστείτε το:

Τις στιγμές τρόμου και πόνου που έζησε πριν από λίγες ημέρες μια 17χρονη στη Θεσσαλονίκη, η οποία δέχθηκε επίθεση από αγέλη σκύλων που τη δάγκωσαν 58 φορές, περιγράφει η μητέρα της άτυχης κοπέλας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR. «Ήταν ένα βράδυ γύρω στις 21:30, το παιδί βγήκε έξω. Η κόρη μου, φυσικά, τα λατρεύει τα ζώα, δεν είχε ποτέ πρόβλημα, ούτε να τα προκαλέσει, τίποτα», σημείωσε αρχικά η μητέρα της 17χρονης.

«Μιλούσε στο τηλέφωνο και ξαφνικά γύρισε πίσω και είδε 15 σκύλους να πηγαίνουν κατά πάνω της. Κοίταξε να βρει κάποιον κάδο να ανέβει επάνω ή κάποιο αυτοκίνητο, αλλά δεν υπήρχε. Να τρέξει, φοβήθηκε, οπότε άρχισε να δέχεται τις δαγκωματιές της αγέλης, έχοντας τα χέρια της ψηλά, προσπαθώντας να μην πέσει και τη δαγκώσουν στο κεφάλι και τον λαιμό. Προσπαθούσε να πάει σε έναν κύριο που είχε δει λίγο πιο κάτω, σε ένα αυτοκίνητο, με σκοπό να τη δει και να τη βοηθήσει», πρόσθεσε η γυναίκα.


«Δεν έβγαινε φωνή, δεν μπορούσε να φωνάξει “βοήθεια”, είχε σοκαριστεί. Να είναι καλά αυτός ο άνθρωπος, όποιος και εάν είναι, πήγε, τη βοήθησε και πήγε την κόρη μου στο νοσοκομείο» είπε η μητέρα της κοπέλας.

Χρήσιμες οδηγίες: Τι κάνουμε σε περίπτωση επίθεσης από σκύλους

Παρ’ ότι ακούγεται τρομακτικό, δεν θέλει φόβο και πανικό. Είναι η στιγμή που χρειάζεται ψυχραιμία και γνώση, ώστε να κάνουμε τις σωστές κινήσεις για να αποφύγουμε σοβαρό τραυματισμό.
Κατ’ αρχάς, στην περίπτωση ενός επιθετικού σκύλου, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα σημάδια και να «διαβάζουμε» τη γλώσσα του σώματός του, με τα οποία μας προειδοποιεί. Αυτά, σε γενικές γραμμές, είναι:

  • αυτιά τραβηγμένα προς τα πίσω
  • ανασήκωμα τριχώματος
  • φαίνεται το άσπρο των ματιών
  • γρίλισμα
  • «πάγωμα» σώματος ως αντίδραση σε ένα άγγισμα ή βλέμμα μας
  • τράβηγμα των χειλιών προς τα πάνω
  • επίμονο γάβγισμα

Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να ΜΗΝ κάνουμε είναι σπασμωδικές κινήσεις, στην προσπάθειά μας να διώξουμε τον σκύλο μακριά. Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να τον εκνευρίσουμε περισσότερο και να μας θεωρήσει μεγαλύτερη απειλή. Στην περίπτωση, λοιπόν, που μας επιτεθεί ένας σκύλος, ΔΕΝ αρχίζουμε να ουρλιάζουμε και ΔΕΝ αρχίζουμε να τρέχουμε σας τρελοί! Είτε κάνουμε ποδήλατο, είτε τρέχουμε είτε απλώς περπατάμε, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να σταματήσουμε και να μείνουμε ακίνητοι.

Ειδικά στις δύο πρώτες περιπτώσεις, επειδή συνήθως ο άνθρωπος συνεχίζει να κάνει ποδήλατο ή να τρέχει, όσο οι σκύλοι γαβγίζουν, οι δεύτεροι καταλαβαίνουν ότι «τους διώχνουν» με αυτόν τον τρόπο και γι’ αυτό συνεχίζουν το γάβγισμα και μετά τους κυνηγούν από πίσω… Εάν σταματήσουμε, λοιπόν, αποπροσανατολίζουμε τον σκύλο, που έχει μάθει να συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο και τον κάνουμε να χάσει το ενδιαφέρον του πιο γρήγορα.

Στη συνέχεια, του δίνουμε να δαγκώσει κάτι, ώστε να εκτονώσει την ενέργειά του σε αυτό. Αυτό μπορεί να είναι είτε ένα αντικείμενο που κρατάμε, είτε το μανίκι μας, εφόσον έχουμε τραβήξει μέσα το χέρι μας, είτε βγάζουμε το μπουφάν μας και του δίνουμε να το δαγκώσει. Κρατάμε τα χέρια μας γροθιά, ώστε να αποφύγουμε δάγκωμα στα δάκτυλα και προστατεύουμε το κεφάλι, το στέρνο και τον λαιμό μας.

Να θυμάστε: το πιο ασφαλές σημείο για να μας δαγκώσει ένας σκύλος είναι η κνήμη ή ο πήχυς (σ.σ.: το τμήμα του χεριού από τον αγκώνα έως τον καρπό). Σε περίπτωση που έχουμε δαγκωθεί, είναι σημαντικό να αντισταθούμε στη φυσική αντίδραση να τραβηχτούμε από το στόμα του σκύλου, διότι κάτι τέτοιο θα χειροτερέψει το τραύμα. Εάν είμαστε δυνατοί και καταφέρουμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, μπορούμε να σηκώσουμε στον αέρα τα πίσω πόδια του σκύλου, ώστε να τον αναγκάσουμε να αφήσει από το στόμα του ό,τι έχει δαγκώσει.

Τέλος, μια έξυπνη λύση είναι να κουβαλάμε πάντα μαζί μας λίγη σκυλοτροφή (ή καλύτερα κάτι ακόμα πιο εύγευστο), ώστε να τον δελεάσουμε και να μην ασχοληθεί μαζί μας. Σε περίπτωση που πρόκειται για αγέλη, αφήνουμε φαγητό σε αρκετά σημεία, ώστε να μην γίνει καβγάς μεταξύ των σκύλων και τροφοδοτήσουμε την ένταση. Δοκιμάστε και αυτό: Αρχίστε να μιλάτε τρυφερά στον σκύλο. Είναι κάτι που δεν έχει συνηθίσει και θα παραξενευτεί. Παρ’ ότι αγριεμένος, ίσως ο τόνος της φωνής σας καταφέρει να τον ηρεμήσει, ώστε να σας αφήσει ήσυχους.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ