Ελλάδα Κύπρος: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Αναστασιάδη – Ο Λαβρόφ στην Λευκωσία

Μοιραστείτε το:

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα Δευτέρα (07/09), τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε ο συντονισμός των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου ενόψει της ειδικής συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 Σεπτεμβρίου για την Τουρκία.

Η ανάρτηση του Νίκου Αναστασιάδη για την επικοινωνία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

Στην Λευκωσία ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών – Παραμένει η Γαλλική Φρεγάτα La Fayette

Εκτός από τα δύο Rafale που στάθμευσαν στην Κύπρο, μια κίνηση υψηλού συμβολισμού από τον Εμμανούελ Μακρόν, στην περιοχή και στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, βρισκόταν για αρκετά 24ωρα Γαλλική Φρεγάτα μετά την αεροναυτική άσκηση EUNOMIA, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες νοτιοδυτικά της Πάφου. Αποκλειστικά πλάνα καθώς και φωτογραφίες από την παρουσία της γαλλικής φρεγάτας La Fayette ανοικτά της Κύπρου εξασφάλισε η ΕΡΤ. Στις εικόνες η φρεγάτα διακρίνεται σε απόσταση αναπνοής, ανοικτά του Κάβο Γκρέκο.

La Fayette

Ραντεβού με τον ρώσο ΥΠΕΞ

Στη Λευκωσία φτάνει απόψε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, εν μέσω των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πρωί της Τρίτης 08 Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Επίσης, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στις 11:00, ο κ. Λαβρόφ θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη στο Υπουργείο Εξωτερικών και ακολούθως θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

LA FAYETTE

Στο πλαίσιο των επαφών τους, οι δύο υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν το πλήρες φάσμα των διμερών σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας και να ανταλλάξουν απόψεις, μεταξύ άλλων, για το Κυπριακό, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, για τις σχέσεις ΕΕ- Ρωσίας, καθώς και για περιφερειακά ζητήματα. Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης μεταβαίνει στην Κορσική για τη Σύνοδο των επτά μεσογειακών χωρών της ΕΕ, ενώ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναμένεται να βρεθεί στη Λευκωσία εντός του μήνα.

Yeni Safak: Οι Τούρκοι προαναγγέλλουν 4η NAVTEX

Η παρούσα NAVTEX λήγει στις 12 Σεπτεμβρίου, αλλά δεν φαίνεται ότι οι Τούρκοι θέλουν να τα παρατήσουν έτσι εύκολα. Ιδιαίτερα όταν η Ευρώπη είναι διχασμένη, με Ιταλία και Γερμανία να μην είναι πρόθυμες να βάλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, τις ΗΠΑ να μην θέλουν να επιτρέψουν να πέσει στα χέρια του Πούτιν η Άγκυρα, και την Βρετανία να διατηρεί ακόμη στενές σχέσεις με τον Ερντογάν. Όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει και νέα NAVTEX κατά την εφημερίδα Yeni Safak, που απηχεί τις θέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ORUC REIS LIVE ΕΔΩ 

Ο Χάρτης με τις NAVTEX που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής δείχνει ξακάθαρα ότι το ερευνητικό πλοίο πλησιάζει όλη και εγγύτερα προς το Καστελόριζο, με την αριστερή “πλευρά” της περιοχής που δεσμεύουν να μην παραβιάζει τον 28ο μεσημβρινό που περνάει από την μισή Ρόδο, που είναι και το όριο της συμφωνίας χάραξης ΑΟΖ που υπογράφηκε τον προηγούμενο μήνα από Ελλάδα και Αίγυπτο.

Νίκος Δένδιας: ΑΟΖ και με την Κύπρο μόλις ωριμάσουν οι συνθήκες

Για να καλυφθεί προφανώς και η περιοχή μετά τον 28ο μεσημβρινό μέχρι την Κύπρο. Όπως είπε ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πριν 10 μέρες σε συνέντευξή του “Στόχος είναι να οριοθετήσουμε σταδιακά, μετερχόμενοι πάντοτε των δυνατοτήτων που προσφέρει το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το σύνολο των θαλάσσιων ζωνών μας, με την Κύπρο φυσικά σε προεξάρχουσα θέση, δεδομένων και των δεσμών, της συναντίληψης και του διαρκούς μεταξύ μας συντονισμού. Ωστόσο, στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και δη σε μια θαλάσσια περιοχή όπως η ανατολική Μεσόγειος, υπάρχει μια απαραίτητη αλληλουχία ενεργειών που πρέπει να προγραμματιστούν και να εκτελεστούν με ακρίβεια. Τούτο αναδεικνύεται και από την προσεκτική ανάγνωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο. Η ίδια η γεωγραφία της Μεσογείου υπαγορεύει τη συνεργασία και την πολυμερή συνεργασία. Και να είστε βέβαιος, κ. Σιαδήμα, ότι, εν ευθέτω χρόνω και αφού ωριμάσουν οι συνθήκες, θα προχωρήσουμε με την Κύπρο προς την κατεύθυνση αυτή” αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών.”

Το δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ

Η Yeni Safak, λοιπόν, γράφει τη Δευτέρα (07.09.2020) ότι το Oruc Reis θα συνεχίσει το ταξίδι του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και μάλιστα θα εκδοθεί και νέα NAVTEX με ισχύ έως τις 25 Σεπτεμβρίου. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, με τη νέα NAVTEX της Τουρκίας το Oruc Reis θα κινηθεί βορειότερα απ’ ό,τι τώρα και θα φτάσει στα όρια των έξι μιλίων από τη Ρόδο και το Καστελόριζο. Το δημοσίευμα αυτό έρχεται λίγες ώρες μετά την επικοινωνία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και το νέο μήνυμα να σταματήσει τις κινήσεις που προκαλούν εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ