ΔΕΘ 2020: «Κλειδώνει» το πακέτο εξαγγελιών Μητσοτάκη – Προτεραιότητα σε μειώσεις φόρων και εισφορών

Μοιραστείτε το:

Πυρετός συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το οικονομικό επιτελείο κινείται σε ρυθμούς ΔΕΘ και μέχρι τα μέσα της εβδομάδας θα πρέπει «να κλειδώσει» το πακέτο των μέτρων στήριξης και φοροελαφρύνσεων που θα ανοίξει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου.

Προτεραιότητα φαίνεται ότι θα είναι η τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, αλλά και η στήριξη όλων εκείνων που πλήττονται από την πανδημία, δηλαδή τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

«Θα υπάρξουν προβλέψεις για μειώσεις φόρων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά όχι με την έννοια των εξαγγελιών, αλλά με την έννοια των υλοποιήσεων», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Χρήστος Σταϊκούρας τονίζοντας ότι οι φοροελαφρύνσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας ενώ απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα ο ΥΠΟΙΚ δηλώνει ότι η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2021 είναι «η πιο δύσκολη κατάρτιση προϋπολογισμού που έχει βιώσει την τελευταία δεκαετία» αφού οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία δημιουργούν μια ρευστή εικόνα όπως οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις συνεχώς ανανεώνονται. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη ο οποίος τόνισε πως «οι όποιες εξαγγελίες θα αφορούν μόνο το 2021 και όχι μετά» καθώς όπως διευκρίνισε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει μακροοικονομικό σενάριο για μετά το 2021 διότι δεν γνωρίζουμε πότε και πώς θα τελειώσει η πανδημία και μάλιστα σε σχέση με το μέγεθος της ύφεσης πρόσθεσε πως «αν δεν ξέρεις τη βάση, πώς θα προχωρήσεις;».

Το σίγουρο πάντως είναι ότι στο άτυπο Εurogroup στο Βερολίνο στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους δημοσιονομικούς στόχους και κανόνες που θα ισχύσουν το 2021. Η εκτίμηση του Οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι πως διαφαίνεται μια τάση χαλάρωσης, λόγω της ύφεσης συνολικά στην ευρωζώνη και για την επόμενη χρονιά ωστόσο την ίδια ώρα υπάρχουν φωνές που θέλουν επάνοδο σε αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία.

Πάντως η βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 η οποία έφθασε το 15,2% αυξάνει τους κινδύνους για τα δημοσιονομικά μεγέθη και το οικονομικό επιτελείο για να ισορροπήσει τις προβλέψεις με τα δεδομένα στη πραγματική οικονομία προχώρησε στην αύξηση των πιστώσεων κατά 6 δισ. ευρώ.

Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται πως από το ποσό αυτό, τα 4 δισ. ευρώ αφορούν δαπάνες αντιμετώπισης των έκτακτων αναγκών από την πανδημία, δηλαδή νέα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους, επιχειρήσεις, νοικοκυριά και επαγγελματίες που βάλλονται από την κρίση, ενώ 1,4 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την πληρωμή των αναδρομικών σε περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους στο πλαίσιο των απόφασης του ΣτΕ για την επιστροφή μέρος των κύριων συντάξεων που κόπηκαν στην περίοδο των Μνημονίων.  Παράλληλα, κατά 76 εκατ. ευρώ αυξάνεται η ειδική χρηματοδότηση φορέων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Το πλάνο της κυβέρνησης εν όψει ΔΕΘ

Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν είναι:

  • Εντός του 2020, θα καταβληθεί εφάπαξ το σύνολο των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Εκτιμάται ότι θα πέσει ρευστότητα στην αγορά της τάξεως του 1,4 δισ. ευρώ, ενώ αν αφαιρεθούν φόροι και εισφορές η πραγματική επίδραση θα είναι της τάξεως του 1 δισ. ευρώ περίπου.
  • Αυξήσεις μέχρι και 280 ευρώ τον μήνα αναμένεται να λάβουν χιλιάδες συνταξιούχοι που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη.
  • Παράταση της χρονικής διάρκειας αναστολής των συμβάσεων εργασίας με ταυτόχρονη καταβολή του ειδικού μηνιαίου επιδόματος των 534 ευρώ σε εργαζομένους, αυτοαπασχολουμένους και επαγγελματίες.

  • Παράταση έως το τέλος του έτους της επιδότησης μισθών και ασφαλιστικών εισφορών για την εκ περιτροπής εργασία και περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών του προγράμματος ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ.
  • Εκτός από το 3ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,2 δισ. που θα λαμβάνει υπόψη της τα έσοδα μέχρι και τον Ιούλιο, εκτιμάται ότι θα υπάρξει και 4ος κύκλος που θα λαμβάνει υπόψη του τους τζίρους μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου συνολικού ύψους 500 εκατ. με διευρυμένα κριτήρια και στόχευση επιχειρήσεις και επαγγελματίες με δραματική πτώση του τζίρου.
  • Παράταση του μέτρου επιβολής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο «τουριστικό πακέτο». Ο λόγος για τον μειωμένο ΦΠΑ (από το 24% στο 13%) που ισχύει για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020 στις μεταφορές, στα εισιτήρια των κινηματογράφων, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά αλλά και τη μείωση στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (δηλαδή 80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10.

Ο φάκελος με τις μειώσεις φόρων – εισφορών, που εξετάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνει:

  • Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης 30% ή εναλλακτικά την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ από 12.000 που ισχύει σήμερα. Ταυτόχρονα θα περιορισθούν όλοι οι συντελεστές της κλίμακας κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Το κόστος της μείωσης υπολογίζεται σε 330 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50%. Αυτό σημαίνει ότι το τέλος επιτηδεύματος, από 650 ευρώ θα μειωθεί στα 325 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Το κόστος υπολογίζεται σε 250 εκατ. ευρώ.

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη και αυτό, καθώς η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, που θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, οδηγεί αναγκαστικά σε άλλες λύσεις και όχι στην οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ. Θα προσμετρηθεί το πόσο θα αυξηθεί η αξία των ακινήτων σε ορισμένες περιοχές, αλλά και πόσο θα μειωθεί σε κάποιες άλλες. Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη σταδιακή μείωση του συμπληρωματικού φόρου. Το κόστος υπολογίζεται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά δύο επιπλέον μονάδες. Ήδη μειώθηκε κατά 0,9%. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η μείωση των εισφορών θα ενταχθεί σε ευρύ πλαίσιο μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας με στόχο να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ