Ανήλικος Ιωάννινα: Κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού

Μοιραστείτε το:

Ένα 16χρονο αγόρι από το Πακιστάν, που φιλοξενείται σε Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων στα Ιωάννινα, κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από τρεις επίσης ανήλικους ομοεθνείς του που διαμένουν σε άλλη δομή και από έναν άγνωστο τέταρτο, ενώ οι σκηνές, όπως λέει, έχουν καταγραφεί σε βίντεο. Ο νεαρός μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης.

Όπως κατήγγειλε, κατανάλωσε αλκοόλ μαζί με τους άλλους τρεις ανήλικους, οι οποίοι του έδωσαν και χάπια με άγνωστη δραστική ουσία. Στη συνέχεια, μαζί με τον άγνωστο, τον απείλησαν με μαχαίρι και τον βίασαν διαδοχικά σε ένα χωράφι κοντά στη ξενοδοχειακή μονάδα όπου στεγάζεται η Δομή, ενώ παράλληλα κατέγραφαν τα πάντα στα κινητά τους. Σύμφωνα με τον 16χρονο, παρέμεινε επί δύο ημέρες στο νοσοκομείο για νοσηλεία αλλά δεν πήγε αμέσως στις αστυνομικές αρχές για να καταγγείλει το περιστατικό.

Όπως ισχυρίστηκε, αποφάσισε να υποβάλει μηνύσεις όταν οι ομοεθνείς του τού έστειλαν στο κινητό του το οπτικό υλικό και άρχισαν να τον εκβιάζουν ότι θα το στείλουν στους συγγενείς του και σε όσους διαμένουν στην ίδια Δομή. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας εντόπισαν τους φερόμενους ως δράστες, σχημάτισαν σε βάρος τους δικογραφία για βιασμό και εκβίαση που περιλαμβάνει και τον άγνωστο συνεργό τους και την υπέβαλαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων. Οι τρεις ανήλικοι, που υποστηρίζουν ότι όλα έγιναν με τη συναίνεση του 16χρονου, αφέθηκαν ελεύθεροι μιας και είχε παρέλθει το χρονικό όριο του αυτοφώρου.

Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στην Ελλάδα 1 στα 6 παιδιά θα δεχθεί κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης στη ζωή του, 1 στα 13 παιδιά θα έχει και σωματική επαφή με τους δράστες και 1 στα 30 θα έχει μια εμπειρία βιασμού ή απόπειρας βιασμού. Το 80-85% περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων γίνονται από κάποιον που γνωρίζει καλά το θύμα. Από έναν γείτονα, ένα φίλο, κάποιο μέλος της οικογένειας.

Η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων συμβαίνει, συνήθως, από άτομα υπεράνω υποψίας, ανεξάρτητα από κοινωνικά ή οικονομικά κριτήρια. Τα αγόρια και τα κορίτσια διατρέχουν σε παρόμοιο βαθμό τον κίνδυνο κακοποίησης. Όμως, τα καταγγελλόμενα περιστατικά σε όλων των ειδών τις υπηρεσίες δεν φτάνουν ούτε στο 1 τοις χιλίοις.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι το 2018 από τις περίπου 729 κλήσεις, που έλαβε η Εθνική Γραμμή SOS 1056 του «Χαμόγελου» , μόνο οι 4 αφορούσαν καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση. Οι δράστες κατά κύριο λόγο προέρχονται από την ίδια την οικογένεια, τη γειτονιά, το κοινωνικό δίκτυο, από μεγαλύτερα ή συνομήλικα παιδιά, από καθηγητές ή ανθρώπους με κύρος.

Μεταξύ των προτάσεων «Του Χαμόγελου του Παιδιού» για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η θεσμοθέτηση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, την εκπαίδευση των εμπλεκόμενων φορέων, τη δημιουργία και στην Ελλάδα κέντρων, όπου εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα θα πλαισιώνει κάθε παιδί θύμα, να επιταχύνονται οι νομικές διαδικασίες σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, να είναι αυστηρότερες και παραδειγματικές οι ποινές όσων καταδικάζονται και να συσταθεί και στην Ελλάδα ένας ενιαίος φορέας για την καταγραφή των περιστατικών και της φύσης αυτών.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ