Rosa Nera: Βραδυνή πορεία 2.000 ανθρώπων στους δρόμους των Χανίων (vids & pics)

Μοιραστείτε το:

Rosa Nera: Η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, ήταν μία από τις τρεις που οργανώθηκαν μετά την επέμβαση των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. στην κατάληψη. Στην συγκεκριμένη, πάνω από 2.000 άτομα συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα είχαν προηγηθεί δύο ακόμη μαζικές πορείες. Η Rosa Nera ήταν μία κατάληψη με έντονη κοινωνική δράση που λειτουργούσε αδιάλειπτα από το 2004, έχοντας την στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Σύμφωνα με τα Χανιώτικα Νέα, η πορεία με την οποία ενώθηκαν πολλοί πολίτες, πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους και κατέληξε στο Ενετικό Λιμάνι. Ενδεικτικό του μεγέθους, ήταν πως ο κόσμος καταλάμβανε όλον τον παραλιακό δρόμο. Με σύνθημα “10,100, χιλιάδες καταλήψεις“. Υπήρξε αστυνομική παρουσία που ήταν διακριτική.

Gepostet von ΚΡαΧ radio amSamstag, 5. September 2020

Gepostet von ΚΡαΧ radio amSonntag, 6. September 2020

Το κτίριο της 5ης Μεραρχίας, ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Σε παλαιότερες δηλώσεις του, πρώην πρύτανης και νυν υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, είχε αναφέρει: “Είναι γνωστό πως το κτήριο της 5ης Μεραρχίας είναι παράνομα κατειλημμένο εδώ και χρόνια. Πριν 3 χρόνια το Πολυτεχνείο είχε αρχίσει την διαδικασία αξιοποίησης του κτηρίου της 5ης Μεραρχίας ωστόσο δεν μπορούσε να προχωρήσει λόγω της κατάληψης”. Το πολιτικό γραφείο του κ. Διγαλάκη, μπήκε στο στόχαστρο από διαδηλωτές που έγραψαν στην πόρτα συνθήματα.

Από πολιτικής άποψης, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος γνωστοποίησε μέσω Twitter την είδηση της εκκένωσης και ανέφερε πως “άνοιξε ο δρόμος να υλοποιηθεί επιτέλους μία σημαντική επένδυση που θα αλλάξει την εικόνα της πόλης τους επόμενους μήνες”.  Η δήλωση έγινε την στιγμή που υπάρχουν φήμες για επικείμενη τουριστική “αξιοποίηση” του κτιρίου, το οποίο είναι διατηρητέο.

Την εκκένωση καταδίκασαν αρκετοί φορείς, ενώ η ίδια η κατάληψη ανέφερε σε ανακοίνωση: “Σ’ ένα κόσμο που το χρήμα παραμένει υπέρτατη αξία και οι ανθρώπινες σχέσεις διαμεσολαβούνται από τον ανταγωνισμό και την μισαλλοδοξία εγχειρήματα σαν την Rosa Nera αποδεικνύουν έμπρακτα ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Από τον Ιούνιο του 2004 ο κόσμος που κατέλαβε το κτίριο το ανακήρυξε για πρώτη φορά ελεύθερο χώρο. Από ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο μετατράπηκε σ’ ένα χώρο στέγασης, σ’ ένα κέντρο αγώνων και σε ένα χώρο πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων”.

Ανακοίνωση της κατάληψης Rosa Nera για την σημερινή της εκκένωσηΤα μαύρα ρόδα ανθίζουν μια ζωήΤα ξημερώματα…

Gepostet von ΚΡαΧ radio amSamstag, 5. September 2020

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ