Γαλλία Τουρκία: Υπάρχουν πολλές επιλογές για κυρώσεις στην Άγκυρα

Μοιραστείτε το:

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε ότι «το εύρος των μέτρων που θα ληφθούν εις βάρος της Τουρκίας» θα είναι το βασικό θέμα των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, αν η Άγκυρα συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι έχει συζητήσει μαζί με τους ομολόγους του από τις χώρες της Ε.Ε. το θέμα των τουρκικών κυρώσεων, ενώ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, έχει αναφερθεί στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, αλλά μέχρι στιγμής το Παρίσι δεν έχει καταφέρει να πείσει άλλες χώρες του μπλοκ να υιοθετήσουν και εκείνες την ίδια αυστηρή στάση.

Παράλληλα, ο κ. Λεντριάν κάλεσε τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ξεκινήσει συνομιλίες για την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. «Είναι στο χέρι των Τούρκων να δείξουν ότι αυτό το ζήτημα… μπορεί να συζητηθεί. Αν γίνει αυτό, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο για όλα τα προβλήματα στο τραπέζι», συμπλήρωσε ο κ. Λεντριάν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Αν και αρνήθηκε να διευκρινίσει τον τύπο των κυρώσεων που τυχόν να αντιμετωπίσει η Άγκυρα, ο γάλλος υπουργός είπε ότι «υπάρχει μια ολόκληρη σειρά μέτρων». «Έχουμε πολλές επιλογές και το γνωρίζει εκείνος», σχολίασε αναφερόμενος στον κ. Ερντογάν.

Hurriyet κατά Μακρόν: Προβληματική η Γαλλία

«Όπως όλοι θυμόμαστε, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν κήρυξε το ΝΑΤΟ ”εγκεφαλικά νεκρό” σε συνέντευξή του στον Economist τον περασμένο Νοέμβριο», έτσι ξεκινάει η Hurriyet ένα δριμύ κατηγορώ εναντίον της Γαλλίας, με φόντο την ένταση στη Μεσόγειο.

Η Τουρκία, αντίθετα με την Ελλάδα δεν ακολουθεί την τακτική του κατευνασμού του αντιπάλου της, εν προκειμένω της Γαλλίας, άλλα όπως φαίνεται δεν θα αφήσει να πέσει κάτω τίποτα. «Με αυτό στο μυαλό του, ο Μακρόν, ανακοίνωσε την πρόθεση του για τη δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης. Τότε, ο Economist χαρακτήρισε τις απόψεις του σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης ως «αποκαλυπτικές» και δήλωσε ότι αυτό που ο Μακρόν σχεδιάζει ζωγραφίζει μία εκπληκτικά ζοφερή εικόνα για τους Ευρωπαίους». Ο τουρκικός τύπος, στη γραμμή Ερντογάν, βάλλει κατά της Γαλλίας τόσο για την ξεκάθαρη θέση της στα θέματα της Μεσογείου, όσο και για την εξοπλιστική βοήθεια που πρόκειται να παράσχει στην Ελλάδα.

Πατώντας πάνω στα λεγόμενα του Jamie Shea, πρώην αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, σχετικά για τις αναδυόμενες προκλήσεις που αντιμετώπιζε η συμμαχία, σε μια τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε τον Μάρτιο του 2009, ο Τούρκος αρθρογράφος κάνει μία επιλεκτική αναδρομή στην ιστορία: «Πρέπει να επισημάνουμε ότι η γαλλική στάση απογοήτευσε τους Αμερικανούς πολύ νωρίς, ήδη από τον Οκτώβριο του 1956, μετά την κρίση του Σουέζ, όταν οι Βρετανοί και οι Γάλλοι εισέβαλαν στην Αίγυπτο ως μέρος μίας μυστικής συμφωνίας με τους Ισραηλινούς, ο Eisenhower, φέρεται πως, είχε πει χαρακτηριστικά: «αυτά τα παιδιά πρόκειται να μας χάσουν ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, θα τα διαλύσουν όλα».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ