Χρίστος Χαραλαμπόπουλος: Αυτός ήταν ο ξεχωριστός συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός

Μοιραστείτε το:

Χρήστος Χαραλαμπόπουλος: Ο δημοσιογράφος απεβίωσε σε ηλικία 58 ετών, έχοντας δώσει για χρόνια “μάχη” με σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1962 στον Πειραιά, σπούδασε Θεολογία και Δημοσιογραφία, ενώ ακολούθησε μια πολυεπίπεδη καριέρα στα Μέσα Ενημέρωσης. Εργάστηκε πολλά περιοδικά και εφημερίδες, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και την δημόσια τηλεόραση. Διετέλεσε ανταποκριτής στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες και υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Το ενδιαφέρον του για την κοινωνική και οικονομική σημασία των σπορ, του επέτρεψε να συνεργαστεί ως αρθρογράφος με αθλητικές ιστοσελίδες και τις αθλητικές εφημερίδες Goal News, Sportime, Sportday και με τον ραδιοφωνικό σταθμό SPORT FM 94,6 από την ίδρυσή του, το 1996.Είχε πλούσιο συγγραφικό έργο, έχοντας συγγράψει και μεταφράσει 8 βιβλία. Eπίσης, είχε διδάξει σε σχολές δημοσιογραφίας.

Συνάδελφοί του κάνουν λόγο για μία πολυσχιδή προσωπικότητα, έναν διανοούμενο με οξύ πνεύμα και πολλά ενδιαφέροντα, εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ και πολύ άξιο στην δουλειά του. Ο Sport FM, του οποίου ήταν βασικός συντελεστής από την ίδρυσή του, αναφέρει, μεταξύ άλλων: “Για όσους είχαν την χαρά να τον γνωρίσουν ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος, με μόρφωση και παιδεία, καλοσυνάτος, με αστείρευτο χιούμορ, άριστος συνάδελφος και φίλος. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει. Εμείς δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ…”.

Συλλυπητήρια εξέφρασαν και πολιτικοί. Αυτό ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα:

Εξέφραζε την γνώμη του για θέματα της επικαιρότητας. Είχε μιλήσει στο news247.gr για την αναπηρία, με αφορμή την αντιπαράθεση Πολάκη με Κιμπουρόπουλο, όσον αφορά δηλώσεις του γαλάζιου ευρωβουλευτή. Είχε τονίσει πως “αυτό που χρειάζεται είναι να περάσουμε από την εισοδηματική πολιτική στην πραγματικά κοινωνική” και είχε τονίσει ότι “στα ΑμΕΑ δεν μπορεί να λέει κάτι η έννοια των ίσων ευκαιριών”. “Ενας τετραπληγικός είναι φοιτητής. Πρέπει να μελετήσει ένα βιβλίο βαρύ με 700-800 σελίδες. Μπορεί να το σηκώσει και να γυρίσει τις σελίδες; Όχι. Αρα, αν το βιβλίο δεν υπάρχει σε ψηφοποιημένη μορφή, ο τετραπληγικός δεν μπορεί να μελετήσει”. “Ο ανάπηρος δεν είναι ανίκανος και εφόσον βρει το κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον μπορεί να είναι απολύτως λειτουργικός. Πόσους ΑμΕΑ όμως απασχολούν οι 10 πρώτες ελληνικές ιδιωτικές επιχειρήσεις για παράδειγμα; Και πόσο προσβάσιμες είναι οι εγκαταστάσεις τους”.

Μιλώντας στο left.gr, το 2014 είχε αναφερθεί στον παραγοντισμό που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, την εμπορευματοποίηση και το τί θα έπρεπε να κάνει η Πολιτεία για την εξυγίανσή του.

Απόσπασμα από εκπομπή του στον Nova SportFM

Το 2005 κυκλοφόρησε από τα Ελληνικά Γράμματα, το βιβλίο του “Το ημίχρονο του θανάτου“. “Αν ο πόλεμος είναι πατήρ πάντων, όπως υποστήριξε ο Ηράκλειτος, μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι και το παιχνίδι είναι παιδί του. Καθόλου παρήγορη υπόθεση, αν σκεφθούμε πως η παιδική ηλικία είναι ο γενέθλιος τόπος όλων των παιχνιδιών – του δημοφιλέστερου των παιχνιδιών, του ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένου. Ενός παιχνιδιού που μιμείται τον πόλεμο ή μάλλον κάποια χαρακτηριστικά του. Βέβαια, στο ποδόσφαιρο δεν κινδυνεύει η ζωή σου. Ή μήπως κινδυνεύει; Όχι γιατί το παιχνίδι είναι πόλεμος, αλλά γιατί διεξάγεται ήδη μια μάχη των μαχών με έπαθλο το παιχνίδι, που μπορεί να περιλαμβάνει στις απώλειες και όλους όσοι το αγαπούν” έγραψε.

Για το βιβλίο, ο Αντώνης Καρπετόπουλος, έγραψε: “Το ποδόσφαιρο έχει κυρίως φάση άμυνας και φάση επίθεσης. Και μόνο για αυτό η προσπάθεια του Χρίστου Χαραλαμπόπουλου να το περιγράψει με απόλυτα στρατιωτικούς όρους, εκτός από διασκεδαστική είναι και ενδιαφέρουσα. Θα τη χαρείτε…”.

Ο Γιώργος Κεντρωτής, έγραψε: “Όσοι αγαπάμε το ποδόσφαιρο οφείλουμε χάριτες στον Χρίστο Χαραλαμπόπουλο. Το βιβλίο, που μας παραδίδει, είναι μια βαθυστόχαστη μελέτη πάνω στην ουσία του ποδοσφαίρου: μελέτη εφαρμοστική ενός αθάνατου προτύπου, του βιβλίου του Σουν Τσου μελέτη ιστορική και κοινωνιολογική με επίμονη έρευνα πεδίου μελέτη εκλαϊκευτική, μη αφιστάμενη ωστόσο της επιστήμης, καθότι βασίζεται στον αληθή χαρακτήρα του αθλήματος. Γι’ αυτό και το ύφος του συγγραφέα ξεφεύγει από τα τετριμμένα και συντρέχει τον αναγνώστη στο να εξοικειωθεί με την αρχετυπική αλήθεια αυτού του παιχνιδιού: με το εγγενές και πραγματικό νόημα του ποδοσφαίρου, με τον πόλεμο”.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ