Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή: Αλλαγές – κάλεσμα σε μεσαία τάξη, σκληρή κριτική στην κυβέρνηση (vid)

Μοιραστείτε το:

ΣΥΡΙΖΑ Κεντρική Επιτροπή: “Κάθε ημέρα που περνάει η κυβέρνηση κατεδαφίζει αντί να χτίζει. Εξελέγη με υπόσχεση την ταχεία ανάπτυξη μας οδηγεί με γρήγορα βήματα σε βαθιά υπανάπτυξη, στην μεγαλύτερη ύφεση που έχει γνωρίσει η χώρα”. “Αυτό που φαίνεται είναι πως με ταχύτητα γυρνάμε πίσω στα δύσκολα χρόνια των Μνημονίων και των πολιτικών του ΔΝΤ, από τις οποίες απαλλαγήκαμε με μεγάλη δυσκολία. Η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει να αντιμετωπίσει την κρίση, γιατί σε όλα τα πεδία υλοποιεί την ανιστόρητη και ιδεοληπτική εμμονή πως όλα μπορεί να τα λύσει η αγορά και η υποταγή στα ιδιωτικά συμφέροντα”.

Έκανε λόγο για ένα επιτελικό κράτος με στόχο την εξυπηρέτηση “ημετέρων“, για βαθιά αναξιοκρατία και τόνισε πως αυτή η “συνταγή” θα οδηγήσει σε περιπέτειες την χώρα. Τόνισε πως η κατευθυνόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου προπαγάνδα, υπονομεύει την ίδια την Δημοκρατία. “Η εξαγορασμένη ασυλία (με χρήματα του ελληνικού λαού) από την κριτική, επιτρέπει την ανάδειξη της αναξιοκρατίας σε κανόνα κυβερνητικής πρακτικής”. “Δεν διστάζω να το πω και προσέχω τα λόγια μου, αυτή η περίοδος μόνο ομαλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί” τόνισε και πρόσθεσε πως υπάρχει χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και της καταστρατήγησης της ελευθερίας του Τύπου και της πληροφόρησης. Έφερε ως πιο σημαντικά παραδείγματα από τα όσα συμβαίνουν με την υπόθεση Novartis, με την διάρρηξη στο σπίτι της εισαγγελέως Τουλουπάκη ως την κάλυψη της πυρκαγιάς στις Μυκήνες, όπου τα ξένα ΜΜΕ έκαναν πολύ καλύτερη κάλυψη από τα εγχώρια.


 O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άσκησε σκληρή κριτική για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, κάνοντας λόγο για ανεπάρκεια, έλλειψη σχεδιασμού και επικοινωνιακή διαχείριση, υπογραμμίζοντας ειδικά τον τρόπο που ανοίγουν τα σχολεία, το θέμα με τα μοριακά τεστ, τις δηλώσεις Μαγιορκίνη για τον αριθμό των παιδιών ανά τάξη κ.ο.κ. Τόνισε πως θα στηρίξουν την προσπάθεια, αλλά δεν θα παραμείνουν σιωπηλοί.

Ως προς την οικονομία, είπε πως τα πρώτα τραγικά αποτελέσματα είναι ορατά. “Δεν πρόκειται για λάθος ή αβλεψία, αλλά άποψη και πολιτική επιλογή. Ήταν η λογική να αφήσουν την οικονομική ανοσία της αγέλης να εξελιχθεί. Να κρατήσουν για τον εαυτό τους τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, δείχνοντας τον κορονοϊό ως βασική αιτία της ύφεσης”. Τόνισε πως η κυβέρνηση άφησε να χαθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να εξυπηρετήσει τα μεγάλα συμφέροντα και ότι προχώρησε σε πρωτοφανές ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, με την συνδρομή των επιτελείων νεοφελελεύθερου προσανατολισμού. “Η ύφεση ξεπέρασε αυτήν της βαθύτερης μνημονιακής κρίσης, η ανεργία καλπάζει και η κυβέρνηση επιχαίρει”. “Φοβάμαι πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας, με την κατάρρευση των εσόδων από τον τουρισμό και την συνακόλουθη δυσπραγία της εσωτερικής αγοράς”, σημείωσε. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το “μαξιλάρι” 36 δισ. ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνος λόγος που δεν έχει χρεοκοπήσει η χώρα. “Για αυτό το ‘μαξιλάρι’ που δείχνει την νοικοκυροσύνη και τον σεβασμό που δείξαμε στα χρήματα του ελληνικού λαού, είμαστε υπερήφανοι”, σημείωσε.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, τόνισε πως η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης στα εθνικά θέματα απέχει παρασάγκας από αυτήν που έδειξε η ΝΔ στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, λέγοντας πως φόρεσαν πολεμικές στολές τότε, ενώ τώρα που η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο κορυφώνεται “φορούν πιτζάμες“. “Σήμερα πληροφορήθηκα πως το Oruc Reis βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο στο Καστελόριζο που έχει επιχειρήσει. Και ουδείς ασχολείται” τόνισε. “Από τη στιγμή που το ερευνητικό σκάφος άρχισε να βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και άπλωνε τα καλώδια, άρχισαν να λένε πως δεν ήταν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά το παρέσυρε ο άνεμος ή ότι ο θόρυβος από τα παρακείμενα πλοία εμπόδιζε τις έρευνες. Απίστευτα πράγματα” ανέφερε. Και αναρωτήθηκε πως όταν η Τουρκία αρχίσει να χαράσσει οικόπεδα, στη βάση της συμφωνίας με την Αίγυπτο, τότε τί θα λέει η κυβέρνηση, ότι θα φταίει ο άνεμος και ο θόρυβος από τα πλοία; Κατήγγειλε πως οι συνομιλίες έχουν καταλήξει να γίνονται μέσω Twitter, ενώ τόνισε πως η έλλειψη στρατηγικής, ή κάποια ανομολόγητη στρατηγική, θα οδηγήσουν την χώρα σε “ακόμη πιο επικίνδυνες περιπέτειες”.

Στέλνοντας μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος, τόνισε πως αν δεν υπάρξει τώρα αντίσταση, η κατάσταση θα εξελιχθεί άσχημα. Είπε πως όλα τα στελέχη πρέπει να προσέχουν τις τοποθετήσεις τους, να δείχνουν πνεύμα αλληλεγγύης. “Έχουμε υποχρέωση όλοι να είμαστε παρόντες και παρούσες στις εξελίξεις. Οι μίζεροι εγωισμοί, ο διάλογος ως μέσο εξουδετέρωσης της διαφορετικής φωνής, δεν έχει θέση στον χώρο μας. Ποτέ δεν είχε και ιδιαίτερα τώρα, σε τόσο κρίσιμες στιγμές. Απαιτείται ορθή κρίση, τα δύσκολα καθήκοντα που βρίσκονται μπροστά μας δεν επιδέχονται κεκτημένες ταχύτητες, οφείλουμε να κάνουμε τις αλλαγές που θέλει η νέα κατάσταση”. Προειδοποίησε πως επιχειρείται χυδαία παρέμβαση εχθρικών κέντρων στις εργασίες μας, οφείλουμε να προχωρήσουμε χωρίς κρυφούς υπολογισμούς”. Προανήγγειλε αναβολή του Συνεδρίου, έως ότου το επιτρέψουν οι συνθήκες που ορίζονται από την πανδημία, ενώ προανήγγειλε συμμετοχικές διαδικασίες μέσω του Διαδικτύου.

Μιλώντας για τα νέα πρόσωπα, είπε πως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, είναι γνωστός για την προσφορά του, έπλεξε το εγκώμιο του απερχόμενου Γραμματέα, Πάνου Σκουρλέτη και τόνισε πως ο ρόλος των νέων προσώπων θα είναι σημαντική. Κάλεσε όλα τα μέλη να συμβάλουν στην προσπάθεια του κόμματος, να στηρίξουν τα νέα στελέχη και “τις ελπίδες δεκάδων χιλιάδων, εκατομμυρίων πολιτών που τις εναποθετουν εκ νέου επάνω μας. Είναι βαριά η ευθύνη και οφείλουμε να ανταποκριθούμε. Πάλι στους δρόμους του αγώνα θα κριθεί το δίκαιο. Και τέτοιοι δρόμοι χωρίς ένα αριστερό κόμμα, συμπαγές στη δράση του, ακμαίο και με ενότητα, δεν μπορούν να υπάρξουν”, κατέληξε.

Αλλαγές στα πρόσωπα

Η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να επικυρώσει χωρίς σημαντικές διαφωνίες, τις αλλαγές που εισηγήθηκε ο πρόεδρος του κόμματος την περασμένη εβδομάδα στην Πολιτική Γραμματεία και στο Πολιτικό Συμβούλιο. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, προτείνεται για την θέση του Γραμματέα, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης για κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Τέλος, ο Νάσος Ηλιόπουλος θα αναλάβει τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, διατηρώντας την θέση του επικεφαλής στην “Ανοιχτή Πόλη”. Στο δυναμικό του Γραφείου Τύπου εντάσσονται επίσης με τον ρόλο του αναπληρωτή εκπροσώπου οι: Στέργιος Καλπάκης, Τάνια Καραγιάννη και Αλέξανδρος Νικολαΐδης. Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής, επηρεάζονται από την πανδημία  Covid – 19 και βάσει των κανόνων για κοινωνική αποστασιοποίηση θα διεξαχθούν σε τρεις αίθουσες.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ