Σήμερα Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου η Παρουσίαση Βιβλίων της Ρούλας Γαλάνη- Ο Κοσμάς Κοψάρης στον Prisma 91,6

Στο πλαίσιο παρουσίασης των νέων βιβλίων της λογοτέχνιδος Ρούλας Γαλάνη το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 6:30 μ.μ. στο Δημοτικό Κηποθέατρο, ο κος Κοσμάς Κοψάρης, Διδάκτωρ Φιλολογίας Π.Ι., Υπ. Διδάκτωρ Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΕΚΠΑ, κριτικός Λογοτεχνίας-Θεάτρου-Σημειωτικής του Κινηματογράφου, Ειδικός Σύμβουλος Θεάτρου ΕΚΠΑ, εκπαιδευτικός-φιλόλογος του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας, παραχώρησε συνέντευξη στο Prisma το απόγευμα της Παρασκευής 4-9-2020.
Εστίασε στο γεγονός ότι το έργο της Ρούλας Γαλάνη είναι οικουμενικό, βιβλικό, πανανθρώπινο, διανοητικό. Θέτει ζητήματα εσωτερικής προοπτικής του καθενός στο δρόμο προς την ελευθερία. Είναι εξαγνιστικό για κείνους που αναζητούν το «λυτήριον», κατά το πρότυπο της Ηλέκτρας του Σοφοκλή. Η έντονη ψυχογραφία συνδέεται με τα βαθιά υποστρώματα θρησκευτικότητας δημιουργώντας μοναδικές απεικονιστικές διαθλάσεις. Ξεκινά η Γαλάνη από τη διερεύνηση του εγώ για να αγγίξει τη συλλογικότητα του εμείς, τη συμπαντικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Αυτό την καθιστά μοναδική στη λογοτεχνική γραμματολογία της σύγχρονης εποχής.
Επισημάνθηκε ότι στην εκδήλωση μετέχουν πολύ αξιόλογα άτομα που ο καθένας στο χώρο του έχει να προσφέρει τη δική του προσωπική-δημιουργική συμβολή. Η πολυπρισματικότητα προσφέρει την ευρυγώνια ετερότητα που θα κάνει μοναδική αυτή την εκδήλωση. Εκτός από τον κ. Κοψάρη, Ομιλητής για τα νέα έργα της κας Γαλάνη θα είναι ο κ. Χρήστου Γιώργος, Ιατρός-Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μεταδιδακτορικός Επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου Αθλητιατρικής του ΑΠΘ, που θα παρουσιάσει την προσωπική του ερμηνευτική προσέγγιση για το έργο της δημιουργού υπό το πρίσμα της ατομικής του οπτικής γωνίας. Αποδόσεις αποσπασμάτων θα γίνουν από την ίδια τη λογοτέχνιδα, που συνιστά και τη δεξαμενή ερμηνευτικής απόδοσης για το έργο της, καθώς και από την κα. Ευπραξία Χατζηθεοδώρου, Δικηγόρο.
Στην εκδήλωση πλαισιώνουν τους βασικούς ομιλητές με ειδικές-τιμητικές συμμέτοχες οι:
Ελένη Νίκα-Μπαίλη, Καθηγήτρια Φιλόλογος του 2ου ΓΕΛ Πρέβεζας, Θεατρικές ερμηνείες-αναγνώσεις αποσπασμάτων από το συγγραφικό έργο της κας Γαλάνη
Κωνσταντίνος Ι. Γκοβόστης, Εκδότης, Κριτική προσέγγιση του έργου της κας Γαλάνη-Κριτικό Σημείωμα του Εκδότη
Τάκης Παπαδημητρίου, Κοσμήτορας της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, κριτικό σημείωμα
Μαριλιάνα Ρηγοπούλου, Καθηγήτρια Θεατρικών Σπουδών, Κριτικός Θεάτρου, Σοπράνο, Υποδειγματικές Δραματουργικές ερμηνευτικές αποδόσεις αποσπασμάτων από το θεατρικό έργο της κας Γαλάνη. Έκτακτες Συνεργασίες:
Ζένια Ρούσσου, Αριστούχος επιτυχούσα στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ του 2020, πρωτεύσασα στον Νομό Πρέβεζας, Απαγγελίες ποιημάτων, αναγνώσεις κριτικών κειμένων του κ. Κοψάρη
Νίκος Στρακαντούνας, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Personal Trainer, Μάστερ Ειδίκευσης-Προλογίζει τους Ομιλητές.

Τέλος, ο κ. Κοψάρης υποστήριξε ότι για την πόλη μας η σκηνοθεσία, που την ανέλαβε ο ίδιος μαζί με την κα. Γαλάνη, δομή, οργάνωση, αισθητική απόδοση του τόσο σημαντικού περιεχομένου των έργων αυτής της εκδήλωσης είναι όλα πρωτοποριακά. Θα αγγίζει βιωματικά τον καθένα μας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Θερμές ευχαριστίες από την πλευρά του στην κα Γαλάνη που τον ενέταξε στην εκδήλωση, να είναι πάντα δημιουργική και καλοτάξιδη πνευματικά και να χαρίζει τη μοναδική γραφή της στην ανθρωπότητα. Ο κ. Κοψάρης τόνισε ότι η συνεργατική ετερότητα συντελεί καταλυτικά ώστε να αποδοθεί μοναδικά το πολυφωνικό έργο μιας λογοτέχνιδος που είναι στολίδι για την πόλη μας. Θα ήταν ευχής έργο να παρασταθεί όσο γίνεται περισσότερο αναγνωστικό κοινό και να απολαύσει τη συγκεκριμένη, ξεχωριστή, παρουσίαση βιβλίων.

About Ομάδα Σύνταξης 84463 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*