Νομοσχέδιο Εργασιακά: Απλήρωτες υπερωρίες – Μειώσεις στο δώρο Χριστουγέννων [vid]

Μοιραστείτε το:

Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του flash.gr από τον Ιούνιο. Για πρώτη φορά μετά από 100 περίπου χρόνια που καθιερώθηκαν οι αποζημιώσεις των εργαζομένων και το δώρο Χριστουγέννων κι άλλες ρυθμίσεις στην Αγορά εργασία, ανατρέπονται με το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, προστέθηκαν ρυθμίσεις που δημιουργούν αντεργατικό προηγούμενο που ανατρέπουν όλη την αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Μετά τις μειώσεις μισθών που είδαν όσοι μπήκαν στο πρόγραμμα “μισής δουλειάς – μισού μισθού” τώρα θεσμοθετείται νομικά η απλήρωτη εργασία, έστω κι εκτάκτως όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά δημιουργώντας ένα κακό “δεδικασμένο”.

Επίσης για πρώτη φορά, μετά την μείωση του 13ου και 14ου μισθού το 2010 στο δημόσιο τομέα, την οποία ακολούθησε η πλήρης κατάργηση τους, μπαίνει χέρι και στο δώρο Χριστουγένων του 2020. Ετσι για φέτος το δώρο Χριστουγέννων δεν θα υπολογιστεί βάση του ονομαστικού μισθού των εργαζομένων που μπήκαν στα προγράμματα των 534 ευρώ, αλλά βάση των μειωμένων αποδοχών. Όπως είχαμε γράψει και στις 2 Ιουνίου 2020, όποτε σε συνέντευξή του στο Open ο υπουργός εργασίας, επιβεβαίωσε έμμεσα ότι θα μειωθούν το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα άδειας, καθώς όσοι μπουν στο πρόγραμμα επιδοτούμενης εργασίας, θα προσμετρηθεί η μείωση μισθού και στον λεγόμενο 14ο μισθό.

    1. Θεσμοθετείται για πρώτη φορά στην ιστορία του εργατικού δικαίου η απλήρωτη υπερωρία.
    2. Μπαίνει άγριο μαχαίρι στο δώρο Χριστουγέννων για ένα εκατομμύριο εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή καθώς για το διάστημα της αναστολής εργασίας, το δώρο θα υπολογίζεται με τον μισθό των 534 ευρώ.
    3. Ενώ η κυβέρνηση είχε διαρρεύσει την δίμηνη παράταση του επιδόματος του ΟΑΕΔ που έληξε τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η ρύθμιση απουσιάζει!
    4. Αναβάλλεται εκ νέου η αύξηση του κατώτατου μισθού για την Άνοιξη του 2021
    5.  Καταργείται το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης και οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν μέχρι τελικής πτώσης
    6. Παρατείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που προβλέπει οριζόντιες μειώσεις μισθών, μέχρι και 20%, μέχρι τέλους του έτους.
    7. Παρατείνονται και για τον Οκτώβριο οι αναστολές συμβάσεων για πολιτισμό, αθλητισμό, μεταφορές, τουρισμό , επισιτισμό καταδικάζοντας τους εργαζόμενους για άλλο ένα μήνα να ζήσουν με 17,8 ευρώ την ημέρα

Για το εργασιακό τοπίο το οποίο διαμορφώνεται την εποχή του κοροναϊού μίλησαν στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, το πρωί του Σαββάτου (5/9), o Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος και ο εργατολόγος Γιάννης Σαρρής.

Η τομέαρχης του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου

Οπως σχολίασε η βουλευτής και πρώην υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ στο προσωπικό της λογαριασμό στο facebook: “Τη στιγμή που η ύφεση καταγράφει ιστορικό αρνητικό ρεκόρ στο 15,2% το δεύτερο τρίμηνο και η ανεργία αυξάνεται διαρκώς, η κυβέρνηση πριμοδοτεί τις απολύσεις. Οι εργαζόμενοι σε εποχικές επιχειρήσεις, οι οποίοι ήταν σε αναστολή εργασίας στις 30 Ιουνίου, απολύονται ελεύθερα ακόμα και αν η επιχείρηση επιδοτείται πλήρως από το κράτος για τις εργοδοτικές εισφορές. Πέρα από την εκδικητικότητα προς τους εργαζόμενους, η απόφαση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών επιβεβαιώνει -όπως εξ αρχής είχαμε τονίσει- ότι ούτε οι αναστολές συμβάσεων ούτε και το διαβόητο “Συν-Eργασία” θεσπίστηκαν για να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας και τα όσα αντίθετα έλεγε τότε ο κ. Βρούτσης ήταν μόνο για να θολώσει την αλήθεια.”

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ