Κορονοϊός σχολεία: Επείγουσα εγκύκλιος για τους αναπληρωτές που βρεθούν θετικοί στον ιο

Μοιραστείτε το:

Τις παρακάτω οδηγίες δίνει, με εγκύκλιο,  το υπουργείο Παιδείας, με  αφορμή ερωτήματα που τέθηκαν  μας, αναφορικά με την ανάληψη υπηρεσίας αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι πάσχουν από κορωνοϊό COVID -19.

  1.  Στην περίπτωση που αναπληρωτής εκπαιδευτικός βρεθεί να πάσχει από κορωνοϊό COVID -19, κατά το χρονικό διάστημα των πέντε (5) ημερών, εντός του οποίου υποχρεούται να αναλάβει υπηρεσία, οφείλει καταρχήν να επιδείξει αίσθημα ευθύνης και να παραμείνει υπό περιορισμό, καθ’ υπόδειξη του θεράποντος ιατρού του, ενημερώνοντας άμεσα την Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην οποία έχει προσληφθεί.
  2.  Ακολούθως, και μόλις ο εκπαιδευτικός, σύμφωνα με τις ιατρικές υποδείξεις και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, δύναται να χαρακτηρισθεί ως μη πάσχων από κορωνοϊό COVID -19 (πάροδος συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος από τη στιγμή που εμφανίσθηκαν τα συμπτώματα της νόσου ή διαγνωστικό τεστ από το οποίο να αποδεικνύεται ότι ο εκπαιδευτικός δεν είναι φορέας του ιού), προσέρχεται για ανάληψη υπηρεσίας και πέραν της προβλεπόμενης προθεσμίας των πέντε (5) ημερών, μη εφαρμοζόμενων των αναφερόμενων στις παρ. 2 και 3 αντίστοιχων κυρώσεων.
  3.  Επισημαίνεται ότι κατά την ανάληψη της υπηρεσίας ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός οφείλει να καταθέσει, πέραν των ρητώς αναφερόμενων στην παρ. 8 του άρθρου 6 της προαναφερόμενης ρυθμιστικής Υ.Α. δικαιολογητικών, υπεύθυνη δήλωση μετά των σχετικών ιατρικών εγγράφων, από το περιεχόμενο των οποίων θα αποδεικνύεται ότι δεν προσήλθε στην σχολική μονάδα για ανάληψη υπηρεσίας εντός της προβλεπομένης, εκ του νόμου, προθεσμίας επειδή έπασχε από κορωνοϊό COVID – 19.

Αθηνά Λινού: Φοβάμαι ότι τα μέτρα δεν είναι αρκετά – Μάθημα και σε υπαίθριες τάξεις

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού εξέφρασε τον προβληματισμό της για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το άνοιγμα των σχολείων τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «φοβάμαι ότι τα μέτρα δεν είναι αρκετά».

Η κυρία Λινού επεσήμανε ότι η μάσκα και οι απολυμάνσεις δεν αρκούν καθώς ο μεγάλος αριθμός των μαθητών στις τάξεις δεν βοηθάει και η πανδημία μπορεί να μεταδοθεί εύκολα ανάμεσα στα παιδιά. Προτείνει υπαίθρια μαθήματα για να γίνει διαχωρισμός των τάξεων και σε συνεργασία με τους Δήμους να βρεθούν χώροι εκτός σχολείων, όπως κλειστά καταστήματα τα οποία θα μπορούν να μετατραπούν σε τάξεις.

Σε συνέντευξή της στο open τόνισε ότι σχολεία πρέπει να ανοίξουν αλλά επεσήμανε τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού τόσο στις τάξεις όσο και στις μετακινήσεις των παιδιών με τα λεωφορεία , τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά σχολεία.

«Δεδομένο ότι θα υπάρχουν κρούσματα στα σχολεία»

Ειδικά στην Αττική, ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κορονοϊός συνεχίζει να «καλπάζει» με την ανησυχία να εντείνεται καθώς βρισκόμαστε μόλις 10 μέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Παρασκευής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, αναφέρθηκε στο επικείμενο άνοιγμα των σχολείων και τόνισε πως «είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού στα σχολεία».


«Η ανησυχία είναι σεβαστή και κατανοητή. Τα σχολεία και όλα τα εκπαιδευτήρια είναι μέρος της κοινωνίας και άρα είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν κρούσματα. Σύντομα θα ανακοινωθούν τα πρωτόκολλα διαχείρισης. Εάν τυχόν υπάρξει κρούσμα, θα πρέπει να αυτοπεριοριστεί και να μην συνεχίσει να πηγαίνει στην εργασία του. Επίσης, οι στενές επαφές του κρούσματος θα πρέπει να αυτοπεριοριστούν, ενώ αν υπάρξει διαθεσιμότητα να γίνουν διαγνωστικοί έλεγχοι», ανέφερε ο κ. Παρασκευής και συμπλήρωσε: «Απ΄όσο γνωρίζω έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να είναι έτοιμα τα σχολεία. Ευελπιστούμε ότι η διαθεσιμότητα συστάσεων στα σχολεία είναι θέμα ημερών» επεσήμανε ακόμη o αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, κληθείς να σχολιάσει την πανδημία του κορονοϊού.

Κρούσμα κορονοϊου σε εκπαιδευτικό στην Καλλιθέα

Ήδη πριν από το άνοιγμα των σχολείων εντοπίστηκε κρούσμα κορονοϊού σε δάσκαλο δημοτικού στην Καλλιθέα αλλά και σε ένα ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας όπου βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό δύο εκπαιδευτικοί.

Όσον αφορά την υπόθεση με το κρούσμα κορονοϊού, στην Καλλιθέα, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ο εκπαιδευτικός εμφανίστηκε στο σχολείο ως όφειλε την 1η Σεπτεμβρίου με σκοπό να προετοιμάσει την τάξη του και να συμμετέχει στις συνεδριάσεις των διδασκόντων για την οργάνωση του εκπαιδευτικού έτους. Όμως, την επόμενη μέρα ενημέρωσε ότι βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό (είχε υποβληθεί προληπτικά σε τεστ), καθώς η σύζυγός του είχε συμπτώματα του κορονοϊού και βρέθηκε θετική.

Η διευθύντρια του σχολείου επιχείρησε να έρθει σε επαφή με τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Παιδείας για τη διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί. Μάλιστα έγινε απολύμανση στο σχολείο, ωστόσο οι δάσκαλοι θα έπρεπε να έρχονται κανονικά στο σχολείο και να συνεχίσουν την προετοιμασία της νέας σχολικής χρονιάς, επειδή δεν υπάρχει κάποιος αρμόδιος για να αποφασίσει εάν θα κλείσει το σχολείο ή όχι. Παράλληλα, οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί του σχολείου στην Καλλιθέα δεν έχουν υποβληθεί σε προληπτικά τεστ, καθώς θα εξεταστούν τη Δευτέρα από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Στο μεταξύ, τα πρωτόκολλα και οι οδηγίες όταν εμφανιστεί κάποιο κρούσμα σε σχολικό περιβάλλον δεν έχουν έρθει ακόμη στα σχολεία με αποτέλεσμα να δημιουργείται ιδιαίτερη ανησυχία στους εκπαιδευτικούς.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Καρναβός, ανέφερε ότι δεν έχει αρμοδιότητα για το κλείσιμο του σχολείου – επειδή πρόκειται για πανδημία – και θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, το υπουργείο Παιδείας και τις σχολικές διευθύνσεις. Ακόμη, όπως επεσήμανε, υπέβαλε σχετικό ερώτημα χωρίς να έχει λάβει κάποια απάντηση. Έτσι το πρόβλημα που ανακύπτει είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος που να έχει την αρμοδιότητα για το κλείσιμο των σχολείων.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ