Κικίλιας για μοριακά τεστ: “Ως την άλλη εβδομάδα θα υπάρχει επάρκεια” – “Καλύπτονται οι ανάγκες” – Οργή από ΣΥΡΙΖΑ

Μοιραστείτε το:

Ο Βασίλης Κικίλιας, ρωτήθηκε για την επάρκεια των τεστ που γίνονται για τον κορονοϊό και  τόνισε: “Σε ό,τι έχει να κάνει με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το διαγνωστικό Εργαστήριο του κ. Τσακρή, εξέδωσε ο ίδιος ανακοίνωση χθες το βράδυ που μας καλύπτει. Ενημερώνει ο ίδιος ότι τα τεστ γίνονται κανονικά και αδιάλειπτα, στους αριθμούς αυτούς με τους οποίους έχει συμφωνήσει με την Κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας. Σε ό,τι αφορά το ΕΚΕΑ, έχουμε ήδη κάνει ανακοινώσεις. Μέχρι την άλλη εβδομάδα που θα υπάρχει ξανά επάρκεια τεστ, καλύπτονται πλήρως τα τεστ τα οποία χρειαζόμαστε ημερησίως από τα υπόλοιπα Εργαστήρια. Αυτό διεφάνη νομίζω καθαρά, καθ’ όλη τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Τους καλοκαιρινούς μήνες που είχαμε ιδιαίτερη πίεση και από τις πύλες εισόδου και από τον τουρισμό μας, δείξαμε ότι μπορούμε να καλύψουμε ικανοποιητικά όλες τις ανάγκες που υπάρχουν σε διάγνωση COVID”.

Αποκαλύψεις – “φωτιά”

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, της Εφημερίδας των Συντακτών, που βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έδωσε εντολή σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας να υπογράψουν συμβάσεις με διαγνωστικό οργανισμό, ο οποίος φέρεται να έχει σχέση με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, μετά την αδυναμία ικανοποίησης των αναγκών σε τεστ από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και το Παστέρ. Έγγραφο του διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, Παναγιώτη Στάθη, ζητεί από τους διοικητές των υγειονομικών δομών της πρώτης περιφέρειας της χώρας να διερευνήσουν τη σύναψη συμβάσεων με τον συγκεκριμένο διαγνωστικό όμιλο. Το έγγραφο γνωστοποίησε η συνδικαλιστική παράταξη «ΜΕΤΑ Υγειονομικών» της ΠΟΕΔΗΝ.

Στέλεχος της Ομοσπονδίας, μιλώντας στην εφημερίδα, καλεί την διοίκηση της 1ης ΥΠΕ “να εξηγήσει πώς δικαιολογεί την κοινοποίηση των στοιχείων μίας μόνο εταιρείας για τη σύναψη συμβάσεων με τα νοσοκομεία”. Ο διοικητής κ. Στάθης αναφέρει πως “υπήρξε καθοδήγηση από το υπουργείο Υγείας να διοχετευτούν τα τεστ στον συγκεκριμένο διαγνωστικό όμιλο”. Τονίζει δε πως “το ΕΚΠΑ δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος, ενώ το Παστέρ από τη μία δεν έχει αντιδραστήρια και από την άλλη δεν έχει εξοφληθεί για τα τεστ προηγούμενων μηνών από τα νοσοκομεία”. Όσον αφορά τον κ. Μαγιορκίνη, υποστηρίζει: “Συνεργάστηκα για τρία χρόνια και αναγκάστηκα να διακόψω στα τέλη Αυγούστου, για να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων λόγω της ανάληψης της θέσης του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό”.

Παραιτήσεις ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ανδρέας Ξανθός, δήλωσε πως ο κ. Μαγιορκίνης δεν μπορεί να παραμένει μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και έκανε λόγο για “μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα“. Προσθέτει ότι “είναι προφανής διαχειριστική ανεπάρκεια, η έλλειψη επιτελικού σχεδιασμού και η ανικανότητα έγκαιρης προμήθειας αντιδραστηρίων για τα δημόσια εργαστήρια (ΕΚΕΑ, ΑΧΕΠΑ κ.λπ.)”. Επισημαίνει ότι αυτό, λόγω των τραγικών καθυστερήσεων στην εργαστηριακή διερεύνηση ύποπτων κρουσμάτων, έχει ήδη κόστος για τη Δημόσια Υγεία και προσθέτει πως εκεί που “έχει ξεπεραστεί κάθε όριο θρασύτητας, είναι η σκανδαλώδης πολιτική απόφαση να δοθεί η “δουλειά” και το δημόσιο χρήμα σε “ημέτερο”, χωρίς διαφάνεια, χωρίς κριτήρια, χωρίς ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, χωρίς ισότιμη μεταχείριση των πιστοποιημένων ιδιωτικών εργαστηρίων. Χωρίς αιδώ”.

“Έχει προβλεφθεί κονδύλι για προσωπικό”

Ως προς την επίσκεψη στο νοσοκομείο “Σωτηρία” ο υπουργός δήλωσε πως ενημερώθηκε για την πρόοδο των έργων στο χώρο όπου θα λειτουργήσουν οι 50 νέες κλίνες. “Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη παρακαταθήκη για τη Δημόσια Υγεία, για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με βάση την ενημέρωση που έχω, η κατασκευή του έργου θα ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου“. Ερωτηθείς για την στελέχωση  απάντησε: “Έχω επανειλημμένως ενημερώσει και ανακοινώσει ότι μαζί με την κατασκευή των καινούριων ΜΕΘ, είτε αυτής που είναι δωρεά της Βουλής των Ελλήνων – και για μια ακόμη φορά στο πρόσωπο του Προέδρου της Βουλής του κ. Τασούλα, να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους – είτε πρόκειται για το τεράστιο έργο της δωρεάς των ΜΕΘ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είτε για τις ΜΕΘ τις οποίες κατασκευάζουμε με κρατική χρηματοδότηση ως Υπουργείο Υγείας, έχει προβλεφθεί μέσα από το ΓΛΚ και η χρηματοδότηση ως προς την πρόσληψη προσωπικού”.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ