Ντέιβιντ Γκρέμπερ: Συγγραφέας, ακτιβιστής και πανεπιστημιακός, «έφυγε» ετών 59

Μοιραστείτε το:

Ο Ντέιβιντ Γκρέμπερ  ήταν ηγετική μορφή στο πρόσφατο κίνημα Occupy Wall Street, αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Guardian, ήταν αναρχικός και εξαιρετικά δραστήριος.

Πριν χρόνια σε μία συνέντευξή του, στην εφημερίδα ΕΦΣΥΝ, του είχε τεθεί το ερώτημα «Τι εννοούμε λέγοντας μεσαία τάξη;» Τελικά αυτή η ερώτηση έγινε επίκαιρη πολύ αργότερα στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Με την ΝΔ και μετέπειτα κυβερνών κόμμα να επενδύει στη μεσαία τάξη. Η απάντηση του Γκρέμπερ ήταν η ακόλουθη:

Σε τελική ανάλυση, η «μεσαία τάξη» δεν είναι στην πραγματικότητα μια οικονομική αλλά μια κοινωνική κατηγορία. Βασικά αναφέρεται σε ανθρώπους που, ενώ δεν είναι πλούσιοι, υποθέτουν ότι βασικοί κοινωνικοί θεσμοί – τα σχολεία, τα δικαστήρια, η τοπική κυβέρνηση, ακόμα και το χρηματοπιστωτικό σύστημα – υπάρχουν προς όφελός τους, ενώ φαντάζονται μια σταθερή θεσμική δομή, πάνω στην οποία μπορούν να κάνουν σχέδια για τα παιδιά τους και το μέλλον τους. (Θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει: Εάν πιστεύετε ότι η θεσμική δομή υπάρχει προς όφελός σας και έχετε δίκιο, τότε ανήκετε στην ανώτερη τάξη).

Εν ολίγοις, λέω πάντα: εάν δεις έναν αστυνομικό στο δρόμο και νοιώσεις περισσότερο και όχι λιγότερο ασφαλής, τότε ανήκεις στη μεσαία τάξη. Αυτό εξηγεί το γιατί οι περισσότεροι Πακιστανοί ή Νιγηριανοί δεν νιώθουν και πολύ μεσαία τάξη, ενώ οι περισσότεροι Βρετανοί, Δανοί ή Καναδοί νιώθουν. Φυσικά οι Αμερικανοί πολύ περισσότερο.

Πρόσφατα βρέθηκε σε μια δημοσκόπηση ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν θεωρούν πλέον τον εαυτό τους μεσαία τάξη. Αυτό έχει ιστορική σημασία. Αλλά εξηγείται εύκολα: Εάν οι αστυνομικοί υπάρχουν για να σε πετάνε έξω από το σπίτι σου για λογαριασμό κάποιων τραπεζών που υπέγραφαν παράνομα μιαν έξωση και τα δικαστήρια δεν προσάγουν τις τράπεζες, αλλά στέλνουν τους αστυνομικούς σε σένα….τότε ανεξάρτητα από το εισόδημά σου, δεν νοιώθεις και πολύ μεσαία τάξη.

Πολλοί Αμερικανοί βρίσκονται σ’ αυτή την κατάσταση ή πιστεύουν ότι θα βρεθούν σύντομα. Βλέπουν τον κόσμο από μια οπτική που συνηθιζόταν μόνο από τους μαύρους, τους Λατίνους ή τους Ινδιάνους ή άλλες μειονότητες…».

Ο Ντέιβιντ Γκρέμπερ γεννήθηκε το 1961 στις ΗΠΑ και δίδασκε Κοινωνική Ανθρωπολογία στο London School of Economics. Συμμετείχε ως ακτιβιστής τη δεκαετία του 2000 στις διαδηλώσεις κατά του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ενώ ήταν ηγετική μορφή στο πρόσφατο κίνημα OWS.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του «Στο λυκόφως των πρωτοποριών», 2012 (εκδ. Στάσει Εκπίπτοντες), «Το χρέος: τα πρώτα 5.000 χρόνια», 2013 (εκδ. Στάσει εκπίπτοντες), «Το δημοκρατικό σχέδιο», 2014 (εκδ. Λιβάνης).

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ