Κορονοϊός: Καραντίνα για τη δομή φιλοξενίας στα Οινόφυτα

Μοιραστείτε το:

Σε καραντίνα έπειτα από τον εντοπισμό δύο θετικών κρουσμάτων κορονοϊού τέθηκε η δομή φιλοξενίας μεταναστών στα Οινόφυτα Αττικής, με τη λίστα των δομών φιλοξενίας όπου εφαρμόζονται αυστηρά περιοριστικά μέτρα να αυξάνεται επικίνδυνα, εντείνοντας τους φόβους για δημιουργία υγειονομικών βομβών.

Η απόφαση για καραντίνα έως 16/9

«Θετικός σε COVID-19/κορωνοϊό βρέθηκε αιτών ασύλου 45 ετών, ο οποίος διέμενε στη δομή φιλοξενίας Οινοφύτων. Ο 45χρονος με καταγωγή από το Ιράκ είναι πατέρας μονογονεϊκής οικογένειας, η κόρη του οποίου δεν έχει νοσήσει.

Το κρούσμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ήπια συμπτώματα, όπου και νοσηλεύεται.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε ιχνηλάτηση των επαφών του και ελήφθη δειγματοληπτικό τεστ από 18 άτομα, εκ των οποίων μια γυναίκα 27 ετών από τη Συρία ανιχνεύθηκε θετική στον ιό.»

Η 27χρονη αιτούσα ασύλου θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό με την οικογένεια της.

Η εκ νέου διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών της βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, τίθεται άμεσα, έως και τις 16/09/2020, σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό (καραντίνα) η δομή φιλοξενίας στα Οινόφυτα, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.»

Πυκνώνουν τα κρούσματα στις κλειστές δομές

Οι εστιασμένοι έλεγχοι των κινητών συνεργείων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αλλά και άλλων φορέων, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής, σε κλειστές δομές τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν αναδείξει νέες εστίες του κορoνοϊού.

Μετά τον οίκο ευγηρίας στο Μοσχάτο, όπου έχει τεθεί σε καραντίνα μετά τον εντοπισμό μιας νοσηλεύτριας θετικής στον νέο κορoνοϊό, χθες 19 κρούσματα εντοπίστηκαν σε οίκο ευγηρίας στο Μαρούσι, ενώ σήμερα σήμανε συναγερμός σε δομή φιλοξενίας αστέγων του Δήμου Αθηναίων όπου εντοπίστηκε ένα θετικό κρούσμα.

Να σημειωθεί ότι σε καραντίνα είναι και η δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στον Βύρωνα, όπου έχουν εντοπιστεί 30 θετικά κρούσματα (σε 22 φιλοξενούμενους και 8 εργαζομένους), ενώ εκτεταμένοι έλεγχοι γίνονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, μετά τον εντοπισμό ενός θετικού κρούσματος.

Κριτική διεθνών οργανισμών για τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας

Με επιστολή της, η Ύπατη Αρμοστεία, εξέφρασε προσφάτως την ανησυχία της για την παράταση των περιοριστικών μέτρων στις δομές σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα, τα οποία επιβάλλουν «διαφορετική μεταχείριση» σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Στην επιστολή που υπέγραφε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος στην Ελλάδα, Τζέισον Χεπς, κάνει λόγο για περιορισμούς που «ισοδυναμούν με κράτηση», προσθέτοντας ότι «αιτιάσεις σχετικές με την υγεία δεν δικαιολογούν τη συστηματική χρήση της κράτησης ατόμων, ή ομάδων αιτούντων άσυλο ή προσφύγων».

Επίσης, υποστήριξε ότι «έχει καταγράψει μια μη ομοιόμορφη εφαρμογή των μέτρων σε ολόκληρη τη χώρα», ανάλογα με την τοποθεσία, όπως ο απόλυτος περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών τρίτων χωρών εντός συγκεκριμένης περιμέτρου σε συγκεκριμένες δομές.

Παράλληλα, σε επιστολή τους, 26 οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην μεταναστευτική κρίση, καλούσαν το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να άρει τα μέτρα περιορισμού, λόγω του ότι αυτά «θα πρέπει εντούτοις να βασίζονται σε επιστημονικές ενδείξεις, και να μην επιβάλλονται με αυθαίρετα κριτήρια που παραπέμπουν σε κοινωνικές διακρίσεις, δεδομένου ότι ο περιορισμός κυκλοφορίας έχει αρθεί για τους υπόλοιπους κατοίκους της χώρας». Σε κάθε περίπτωση «για την επιβολή περιορισμού της ελευθερίας της κίνησης στους κατοίκους των εν λόγω δομών φιλοξενίας, δεν μπορεί να γίνει επίκληση λόγων δημόσιας υγείας, καθώς κάτι τέτοιο δε θα  εδραζόταν σε καμία επιστημονική βάση.  Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις τα μέτρα παραβιάζουν την οδηγία της Ε.Ε. σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή αιτούντων».

Σήμερα, με αφορμή τα κρούσματα στο ΚΥΤ Μόριας και στη δομή Οινοφύτων, στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν σημεία της απάντησης που είχε δώσει τότε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: Η παράλληλη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού του γενικού πληθυσμού δημιουργεί προϋποθέσεις αύξησης του ενδεχόμενου κινδύνου έκθεσης του ειδικού πληθυσμού που διαμένει στα ΚΥΤ σε συνθήκες υπερπληθυσμού και άρα οφείλει η ελληνική πολιτεία να ενισχύσει τα αναγκαία μέτρα και όχι να τα χαλαρώσει. Στόχος των μέτρων ήταν η προσπάθεια απουσίας συγχρωτισμού αιτουμένων άσυλο με γηγενή πληθυσμό και άρα την μεταφορά του ιού στις δομές, όπου οι εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες, θα δημιουργούσαν με βεβαιότητα έξαρση του ιού.

Υπενθυμίζεται ότι το κέντρο απομόνωσης και περίθαλψης περιστατικών COVID-19 που δημιουργήθηκε στη Λέσβο από τους “Γιατρούς Χωρίς Σύνορα” τον Ιούνιο, με την έγκριση του υπουργείου και χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, αναγκάστηκε να κλείσει εξαιτίας της επιβολής προστίμων από τις τοπικές αρχές, σχετιζόμενων με πολεοδομικές διατάξεις που πιθανώς επιφέρουν ποινικές συνέπειες. Ειδικότερα, επεβλήθησαν από το δήμο Μυτιλήνης πρόστιμα ύψους 60.000 ευρώ για αυθαίρετες κατασκευές έξω από τον καταυλισμό της Μόριας. Από τα 60.000 αυτά ευρώ, τα 25.000 είναι προς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και 35.000 στην οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα». Το υπουργείο διευκρινίζει, ότι ο δήμος είχε ενημερωθεί λεπτομερώς για την δράση της εν λόγω μονάδας, καθώς και ειδικότερα για τη συνεισφορά της στην αποσυμφόρηση του νοσοκομείου Μυτιλήνης, από τη γενική γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Ασύλου.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ