Ανατολική Μεσόγειος: Αντιδρά η Μόσχα στα σχόλια για τις ναυτικές ασκήσεις που προανήγγειλε η Τουρκία

Μοιραστείτε το:

Mε ανάρτηση στο Twitter η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα αναφέρεται στις ρωσικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι αυτές γίνονται τακτικά και κάνει λόγο για κακόβουλους σχολιαστές.

«Η Ρωσία πραγματοποιεί τακτικά τις στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Σε περίπτωση ναυτικών ασκήσεων ειδοποιείται η Παγκόσμια Υπηρεσία Προειδοποίησης Πλοήγησης (WWNWS), ενώ για αεροπορικές ασκήσεις ακολουθείται η διμερής διαδικασία. Αυτή είναι η διαδικασία ρουτίνας, η οποία εφαρμόζεται πάντα. Δεν είναι σαφές τι προβληματίζει τους κακόβουλους σχολιαστές» αναφέρει η ανάρτηση της πρεσβείας.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι το Κρεμλίνο «βάζει πλάτη» στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πιο συγκεκριμένα, η Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε ως προκλητικούς τους ισχυρισμούς ότι οι «επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλονται σε ρωσική στήριξη

«Τέτοιους συλλογισμούς δεν μπορώ να τους χαρακτηρίσω, παρά μόνο ως προκλητικούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών προσέθεσε πως η Μόσχα δεν αναζητά οφέλη μέσα από διακρατικές διαμάχες, προβλήματα και συγκρούσεις, υπογραμμίζοντας ότι αυτό «ισχύει πλήρως για μια τόσο ευαίσθητη και εκρηκτική περιοχή, όπως η Ανατολική Μεσόγειος».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, η Μόσχα «υποστηρίζει την επίλυση οποιονδήποτε αμφιλεγόμενων ζητημάτων αποκλειστικά μέσω πολιτικού διαλόγου, μέσω της ανάπτυξης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων βάσει διεθνών νομικών κανόνων».

Η ίδια σημείωσε με νόημα ότι «δεν έχει σημασία αν οι χώρες που βρίσκονται σε «σύγκρουση» είναι σύμμαχοι στο στρατιωτικό-πολιτικό μπλοκ», «φωτογραφίζοντας» έτσι το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται σε αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο με χώρες όπως η Ελλάδα και η Γαλλία, που είναι όλες μέλη του ΝΑΤΟ.

Νavtex από τη Τουρκία για ρωσικές ασκήσεις

Σημειώνεται ότι η Τουρκία ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη,

Ο σταθμός της Αττάλειας της τουρκικής Υπηρεσίας Ναυσιπλοΐας και Ωκεανογραφίας προειδοποιεί με δύο navtex που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι ρωσικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά θα λάβουν χώρα κοντά στα ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας και ζητά την προσοχή των ναυτιλλομένων για πιθανές παρεμβολές μεταξύ των δύο δραστηριοτήτων.

Η πρώτη NAVTEX αφορά τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου και στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και θα ξεκινήσει στις 8 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 22 του ίδιου μήνα. Η δεύτερη άσκηση θα πραγματοποιηθεί στα ανατολικά της Κύπρου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Θα ξεκινήσει στις 17 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 του ίδιου μήνα. Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ragıp Soylu, σε ανάρτησή του στο Twitter, δημοσίευσε τις περιοχές του χάρτη στις οποίες αναφέρονται οι τουρκικές NAVTEX.

Είναι προφανές πλέον πως στην ανατολική Μεσόγειος δημιουργείται μια έκρυθμη κατάσταση καθώς υπάρχει υπερσυγκέντρωση πολεμικών δυνάμεων. Συγκεκριμένα οι στόλοι: Ελλάδας, Τουρκίας, Γαλλίας, ΗΠΑ, Ρωσίας. Στην Κύπρο επίσης υπάρχουν οι βρετανικές βάσεις, ενώ Ισραήλ και Αίγυπτος παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ