Νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα: Έτοιμοι να αγοράσουμε Rafale, φρεγάτες, τορπίλες και ελικόπτερα

Μοιραστείτε το:

Εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 10 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη και αναβάθμιση του στόλου, εξετάζει η κυβέρνηση, με αφορμή τις κλιμακούμενες τουρκικές απειλές κατά της ασφάλειας και της ακεραιότητας της χώρας μας ενώ όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «υπάρχει εντολή του πρωθυπουργού για κονδύλι εξοπλιστικών». Από αυτά, κονδύλια ύψους 1-1,5 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευτούν μέσα στους επόμενους μήνες για αγορά βλημάτων, τορπιλών, ανταλλακτικών κ.λπ.

«Όπου χρειάζεται να κάνουμε τις στοχευμένες εκείνες επενδύσεις που δυστυχώς επιβάλλει η γεωπολιτική μας θέση, αν αυτό σημαίνει κάποιες μικρές παραπάνω θυσίες από τον ελληνικό λαό, να συμφωνήσουμε όλοι μαζί ότι αυτές τις θυσίες θα πρέπει να τις αναλάβουμε για να μπορέσουμε επιτέλους να θωρακίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας» τόνισε πρόσφατα ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής ενώ οι πληροφορίες φέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει στη ΔΕΘ την απόφασή του για διάθεση τα επόμενα χρόνια κονδυλίων ύψους 10 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αγορά όπλων.

«Εντολή του Πρωθυπουργού είναι να μειώσουμε όσο μπορούμε τους φόρους, να είμαστε κοντά στα χαμηλά στρώματα και να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων» τόνισε σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του Alpha, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Έχουμε όλες τις επιλογές για να στηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις -και όχι μόνον με τα εξοπλιστικά προγράμματα», τόνισε.

Την ίδια ώρα σε ό,τι αφορά οι διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία για τα εξοπλιστικά, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και μολονότι απομένουν ακόμα πολλές συζητήσεις, «κλειδώνει» η υπογραφή Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, πιθανώς στο περιθώριο της Συνόδου των Χωρών του Νότου στην Κορσική, στις 10 Σεπτεμβρίου. «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τη Γαλλία και άλλες χώρες για να αυξήσουμε τις αμυντικές δυνατότητές μας», σημειώνει Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει σημαντικά τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας επιβεβαίωσε και ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε λόγο, μάλιστα, για «μενού επιλογών», λέγοντας ότι ήδη γίνονται οι σχετικές διαπραγματεύσεις. «Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις και συζητήσεις με πολλές δυνάμεις με πρόθεση αναβάθμισης και της αμυντικής μας βιομηχανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Ήδη έχουμε μενού επιλογών για την αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και την αγορά νέων, στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που έχουμε».

Τι θα αγοράσουμε

Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται εν εξελίξει συζήτηση η οποία περιλαμβάνει την αγορά μαχητικών αεροσκαφών. Ελλάδα και Γαλλία, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, βρίσκονται πολύ κοντά στη συμφωνία αγοράς 18 υπερσύγχρονων γαλλικών μαχητικών Rafale, 4ης γενιάς, εξοπλισμένα με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που παρέχουν απόλυτη υπεροχή στον αέρα.

Κρίσιμη για την Ελλάδα είναι η κυριαρχία όχι μόνο στον αέρα αλλά και στη θάλασσα. Στο τραπέζι εξακολουθεί να βρίσκεται η επιλογή για αγορά δύο υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών Belhara με ενσωματωμένα όλα τα τελευταία επιτεύγματα της τεχνολογίας.

Ταυτόχρονα, προχωρά και η αναβάθμιση τεσσάρων ελληνικών φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, με στόχο την αύξηση του χρόνου ζωής του ελληνικού στόλου.

Παράλληλα, τα ελληνικά υποβρύχια εξοπλίζονται με νέες γερμανικές τορπίλες βαρέως τύπου, που αποτελούν την αόρατη απειλή για την Τουρκία στις θάλασσες, ενισχύοντας σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες τους.

Η ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων αυξάνεται και με την σχεδιαζόμενη αγορά τεσσάρων υπερσύγχρονων ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου Seahawk Romeo, με δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου και πολέμου επιφανείας, ενώ προχωρά και η αναβάθμιση των 11 ελικοπτέρων Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού, με τον επιχειρησιακό τους βίο να ξεπερνά πλέον το 2030.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι διατιθέμενες αμυντικές πιστώσεις στον προϋπολογισμό σε ετήσια βάση ανέρχονται σε 530 εκατομμύρια ευρώ με τη χώρα μας να κατέχει τη δεύτερη θέση στην κούρσα των εξοπλισμών μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Σαν αστακός εξοπλίζεται η Τουρκία

Την ίδια ώρα η Τουρκία, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα FAZ εξοπλίζεται  σαν αστακός: Όπως αναμεταδίδει η DW, «μόνο την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης για τα οικόπεδα φυσικού αερίου στην Κύπρο, ο Ερντογάν ζήτησε η χώρα να σκαρφαλώσει στην “κορυφή του πρωταθλήματος” της βιομηχανίας όπλων. Δεν πρέπει “ούτε λεπτό να χάσουμε”, είπε. Οι περιφερειακές συγκρούσεις αναγκάζουν τη χώρα να παράγει σύγχρονα οπλικά συστήματα με ίδιους πόρους. Μια εθνική αμυντική βιομηχανία «σε όλους τους κρίσιμους τομείς» που είναι ανεξάρτητη από το εξωτερικό είναι ο πιο σημαντικός στόχος, είπε σε ένα ναυπηγείο. Ο Ερντογάν βρίσκεται στη διαδικασία αύξησης του στρατιωτικού δυναμικού της Τουρκίας εδώ και χρόνια. Αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία που συλλέγει το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη (SIPRI). Το ποσοστό για τον εξοπλισμό στον κρατικό προϋπολογισμό το 2019 ήταν 7,8%, το υψηλότερο από το 2003. Το γερμανικό ποσοστό -λίγο αλλαγμένο- ανέρχεται στο 2,8%. Πέρυσι, η Τουρκία ξόδεψε 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες, μία αύξηση άνω του 50% από το 2015 και σχεδόν διπλάσια από ό,τι πριν από δέκα χρόνια»

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ