Μόρια κορονοϊός: Επαναφέρει «την αναγκαιότητα για κλειστές δομές» ο Μηταράκης

Μοιραστείτε το:

Το κλείσιμο της προσφυγικής δομής στη Μόρια λόγω κρούσματος κορονοϊού σε Σομαλό μετανάστη σχολίασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. «Το σημερινό περιστατικό καταδεικνύει την αναγκαιότητα δημιουργίας κλειστών και ελεγχόμενων δομών» αναφέρει σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Μετανάστευσης.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, το κλείσιμο του ΚΥΤ της Μόριας είναι μια σε εξέλιξη διαδικασία που θα ενισχύσει το αίσθημα υγειονομικής, και όχι μόνο, ασφάλειας τόσο των διαμενόντων, όσο και των τοπικών κοινωνιών.

«Από την πρώτη στιγμή, πήραμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγειονομική θωράκιση των δομών φιλοξενίας. Αντιμετωπίζουμε τα θέματα δημόσιας υγείας σε συνεννόηση με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας» καταλήγει.

Ο ισχυρισμός αναγκαιότητας κλειστών δομών, θυμίζουμε ότι είχε διακινηθεί ευρέως από την κυβέρνηση πριν καν εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα σε πολίτη στην Ελλάδα. Και το flash.gr είχε έγκαιρα επισημάνει ότι δεν θα έρθει ο κορονοϊός με βάρκα προσφύγων αλλά με αεροπλάνο.

Σε καραντίνα το ΚΥΤ της Μοριας

Υπενθυμίζεται ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τέθηκε άμεσα σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό (καραντίνα) το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια της Λέσβου για συνολικά 14 ημέρες, λόγω του κρούσματος κορoνοϊού.

Έτσι, για το χρονικό διάστημα έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, θα απαγορεύεται ρητά η είσοδος και η έξοδος από την δομή ενώ η Αστυνομία θα έχει ενισχυμένη παρουσία στο χώρο, για την τήρηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας όλο το 24ωρο. Στον χώρο του καταυλισμού θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο προσωπικού ασφαλείας μετά από θερμομέτρηση. Σε ανάλογη περίπτωση στον καταυλισμό του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στη Χίο ο καταυλισμός τέθηκε σε υγειονομικό αποκλεισμό.

Σημειώνεται πως στη Μόρια διαβιούν 12.800 άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες και ο φόβος για τη διασπορά του κορονοϊού είναι κάτι παραπάνω από έκδηλος.

Τονίζεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του πρώτου κρούσματος που εντοπίστηκε στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας από τον ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 40χρονος Σομαλός πρόσφυγας είχε φύγει από το ΚΥΤ με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, είχε μεταβεί στην Αθήνα και επέστρεψε μόνος του πίσω στη Μόρια. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο 40χρονος έχει σοβαρά προβλήματα υγείας και την Τρίτη μεταφέρθηκε στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου και εισήχθη για νοσηλεία με κακή κλινική εικόνα.

Με επιστολή του ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου απαντά

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου κατέθεσε μία σειρά μέτρων προς τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, και τα υπουργεία Υγείας και Πολιτικής Προστασίας, ώστε να εφαρμοστούν άμεσα.

«Επικοινωνούμε μαζί σας σχετικά με την πολύ αρνητική τροπή στην διασπορά της επιδημίας του κορονοϊού στην Λέσβο και με σκοπό να σας θέσουμε αίτημα επειγούσης παρέμβασης και να καταθέσουμε συγκεκριμένη πρόταση. Παρακολουθώντας την κατάσταση από κοντά και καθημερινά κρίνουμε ότι η κατάσταση στο νησί είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Συγκεκριμένα: όπως γνωρίζετε από τις 12 Αυγούστου ως και σήμερα (28/08/2020) έχουν βεβαιωθεί με μοριακή εξέταση περισσότερα από 100 κρούσματα στο νησί μας, αν λάβει κανείς υπόψη τον μικρό πληθυσμό του νησιού, πρόκειται για πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, ίσως τον υψηλότερο στην χώρα. Το νησί έχει ελάχιστη τουριστική  κίνηση, και η διασπορά αφορά τον τοπικό πληθυσμό. Περαιτέρω, η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι σε ηλικίες άνω των 60, σε αντίθεση με ότι αναφέρεται για άλλα νησιά όπου τα κρούσματα αφορούν πολύ μικρότερες ηλικίες….

«Ποια είναι τα κατά Μηταράκη απαραίτητα μέτρα που λήφθηκαν, βέβαια, είναι άγνωστο. Εκτός αν αναφέρεται στην τοποθέτηση οικίσκων ως Κέντρο Υγείας στη Μόρια, που είναι μεν εξοπλισμένος με χορηγία της Ολλανδικής κυβέρνησης πλην όμως στερείται προσωπικού» καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος του νησιού και επιπλέον επισημαίνει πως «είναι πρακτικά αδύνατη η ιχνηλάτηση στη Μόρια».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ