Άνοιγμα σχολεία: Αυτά είναι τα 16 μέτρα πρόληψης κατά του κορονοϊού [vid]

Μοιραστείτε το:

Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία για όλους τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης ύστερα από εισήγηση των λοιμωξιολόγων. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μάλιστα, δεν θα ισχύουν μόνο για τα δημόσια και εκπαιδευτικά σχολεία, αλλά και για τα φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών.

Τα 16 μέτρα προφύλαξης για τα σχολεία

  1. Χρήση μάσκας : Η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και την τρίτη Δημοτικού. Θα διατεθούν δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, δημοσίων αλλά και ιδιωτικών σχολείων.
  2. Θα διανεμηθούν, με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντισηπτικά στα σχολεία, και προβλέπεται σχολαστικός καθαρισμός και κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων και μετά το πέρας αυτής.
  3. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε σχολεία, σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.
  4. Διαφορετικά διαλείμματα, ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός πολλών διαφορετικών μαθητικών ομάδων.
  5. Τα κυλικεία θα λειτουργήσουν προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες, με ειδική πρόβλεψη ΥΠΕΣ στη βάση οδηγιών της Επιτροπής.
  6. Οι σχολικοί εορτασμοί θα διενεργούνται εντός κάθε τμήματος για την αποφυγή συγχρωτισμού διαφορετικών μαθητικών ομάδων.
  7. Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα διενεργούνται με υποχρεωτική χρήση μάσκας και πλήρη τήρηση των λοιπών μέτρων προστασίας.
  8. Δεν θα πραγματοποιούνται μέχρι νεωτέρας σχολικές εκδρομές και μαθητικά συνέδρια.
  9. Οι επισκέψεις π.χ. σε μουσεία και δημόσια κτήρια, καθώς και οι περίπατοι επιτρέπονται ανά τμήμα.
  10. Όσον αφορά τα αθλήματα: Ενθαρρύνεται η άσκηση σε εξωτερικό χώρο. Στα ομαδικά αθλήματα οι ομάδες πρέπει να είναι μικρές και σταθερές ως προς τη σύνθεσή τους. Δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.
  11. Εργαστήρια: Προβλέπεται διατήρηση σταθερών ομάδων συνεργασίας. Απαιτείται καθαρισμός των υλικών/εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.
  12. Στις αίθουσες Πληροφορικής: Προβλέπεται καθαρισμός του πληκτρολογίου και του ποντικιού μετά από κάθε χρήση.
  13. Για τα Μουσικά Όργανα: Ειδικά σε περίπτωση χρήσης πνευστών οργάνων, να τηρείται απόσταση τριών μέτρων. Προβλέπεται καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση.
  14. Ισχυρή σύσταση για χρήση παγουριού ή ατομικού νερού. Για την κάλυψη αυτής της ανάγκης, το Υπ. Παιδείας συνεργάζεται με το Κοινωφελές ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη, το οποίο θα δωρίσει από ένα παγούρι σε όλους τους μαθητές δημοτικού της χώρας.
  15. Σε περίπτωση κρούσματος θα κλείνει το τμήμα και θα ακολουθείται διαδικασία ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ.
  16. Σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας του σχολείου τα μαθήματα θα συνεχίζονται εξ’αποστάσεως

Τι ισχύει με τις απουσίες

Οι περιπτώσεις που θα δικαιολογούνται οι απουσίες είναι οι εξής:

  • Πρώτον, αν νοσεί από κορονοϊό ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
  • Δεύτερον, αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως θα οριστεί από την Επιτροπή. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.
  • Τρίτον, αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από το θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας, και στην περίπτωση αυτή θα παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι.

Καθαριότητα, κυλικεία και σχολικά λεωφορεία

Έγκαιρη επιχορήγηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ποσό άνω των 6 εκατ. ευρώ για τη διάθεση μασκών σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις ανήγγειλε ο Τάκης Θεοδωρικάκος επισημαίνοντας ότι φέτος διατίθενται 28 εκατ. ευρώ παραπάνω για την καθαριότητα στα σχολεία.

Αναλυτικότερα, τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι τα εξής:

  • Πλήρης στελέχωση με προσωπικό καθαριότητας σε όλη την επικράτεια.
  • 5.000 εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο και 4.474 με ημιαπασχόληση για την καθαριότητα. Με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα όλοι.
  • Αυστηρή εφαρμογή των μέτρων στα κυλικεία, που θα λειτουργήσουν όλα κανονικά. Σχετικά με τα κυλικεία συνίσταται όλα τα τρόφιμα να είναι σε ατομικές συσκευασίες, ώστε να αποφευχθεί η έκθεση του φαγητού των κυλικείων στον ιό.
  • Δαπάνες μεταφοράς μαθητών: 175 εκατ. ευρώ στις περιφέρειες για τους 240.000 μαθητές, που απαιτείται η μεταφορά τους.
  • Για τη συντήρηση και επισκευή σχολικών κτιρίων, διατίθενται 128 εκατ. ευρώ μέσω των κεντρικών αυτοτελών πόρων και με τη συνεργασία των αρμόδιων αρχών και επιτροπών.
  • Τηλεργασία και διευκολύνσεις για τουλάχιστον έναν από τους δύο γονείς, των οποίων τα παιδιά θα απέχουν από τα μαθήματα στα σχολεία καθώς ανήκουν σε ευπαθή ομάδα.

Αυτή είναι η κατάλληλη μάσκα για παιδιά

Η υφασμάτινη μάσκα είναι σαφώς αυτή η οποία συνιστάται να χρησιμοποιούν οι μικροί μαθητές. Έχουν δοθεί οι προδιαγραφές για την συγκεκριμένη μάσκα, η οποία θα είναι δύο μεγεθών, πιο μικρή μάσκα για τα μικρά, ώστε να έχει καλύτερη εφαρμογή στο πρόσωπο και πιο μεγάλη για τους μεγαλύτερους μαθητές. Θα είναι τουλάχιστον δύο στρώσεων υφάσματος και το ύφασμα να είναι καλής ποιότητας με πυκνή ύφανση, αλλά λεπτή ίνα έτσι ώστε να είναι πιο καλά ανεκτή, αλλά και πιο αποτελεσματική.

Για τους μαθητές που φορούν γυαλιά συνίσταται οι μαθητές να πιέζουν στο ύψος της μύτης το έλασμα της μάσκας για να γίνεται καλύτερη εφαρμογή.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ