Oruc Reis: Νέα τουρκική Navtex για την Ανατολική Μεσόγειο

Μοιραστείτε το:

Νέα Navtex για έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο εξέδωσε η Τουρκία το βράδυ της Δευτέρας. Η νέα ναυτική αγγελία (1093/20) αφορά στη χρονική περίοδο 2 Σεπτεμβρίου με 12 Σεπτεμβρίου και εκδόθηκε -όπως και οι προηγούμενες- από τον σταθμό της Αττάλειας. Αφορά σε μία περιοχή η οποία εφάπτεται, προς Βορρά, με την αμέσως προηγούμενη, άρα και εγγύτερα προς το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλορίζου και τη Ρόδο.

Η τουρκική Navtex

Προκλητικός ο Ερντογάν

Η Τουρκία δεν θα ανεχθεί παράνομες ενέργειες στις περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει πειρατεία ή ληστεία στις περιοχές της Μεσογείου και του Αιγαίου», δήλωσε ο Ερντογάν από την Κερασούντα στην Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την έναρξη της αλιευτικής περιόδου. Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους πρόσθεσε πως η Άγκυρα δεν θα περιοριστεί στις ακτές της, καθώς είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή της Μεσογείου.

Τα… νεύρα του τούρκου προέδρου τσίτωσαν μετά την πληροφορία ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle αναμένεται να καταπλεύσει άμεσα στην Ανατολική Μεσόγειο σε απροσδιόριστη αποστολή και με ισχυρή συνοδεία. Η ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου μάλιστα, συνοδεύεται  από άγνωστο αριθμό πλοίων και υποβρυχίων του γαλλικού πολεμικού ναυτικού. Η γαλλίδα Υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί μιλώντας στο Europe 1, δήλωσε πως ο κατάπλους του αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, ενώ σημείωσε ότι το «κόσμημα» του γαλλικού ναυτικού κατευθύνεται στη Μεσόγειο σε μια «μη προσδιορισμένη αποστολή». Διαβάστε Αναλυτικά

Ελληνοτουρκικά: Στην Ανατολική Μεσόγειο κατευθύνεται το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle»

Οι ενέργειες της Τουρκίας ανησυχούν την ΕΕ

Σημειώνεται ότι στην ένταση της τουρκικής προκλητικότητας αναφέρθηκε εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, υπογραμμίζοντας ότι οι ενέργειες της Τουρκίας ανησυχούν την ΕΕ. Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, 31 Αυγούστου, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι κ.κ. Τσαβούσογλου και Μπορέλ συζήτησαν θέματα που αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα αλλά και η ΕΕ υπενθυμίζουν προς την τουρκική πλευρά την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης. Σημειώνουν, δε, ότι τον Σεπτέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής, θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εάν η Άγκυρα δεν αλλάξει στάση.

Εκπρόσωπος Κομισιόν: Οι ενέργειες της Τουρκίας ανησυχούν την ΕΕ

Η δήλωση του εκπροσώπου έρχεται λίγες ώρες μετά τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου – αυτή τη φορά του εκπροσώπου του κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ – κι ενώ η Άγκυρα επιμένει να διατηρεί ψηλά τους τόνους εδώ και καιρό.

«Η απόπειρα της Ελλάδας να εξοπλίσει το Καστελόριζο είναι ένα νέο παράδειγμα πειρατείας. Είναι αφελές από την πλευρά της Ελλάδας να στρέφει τα όπλα της προς τις τουρκικές ακτές, η Ελλάδα έχει γίνει η εκπρόσωπος των πειρατικών τακτικών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο» έγραψε στο Twitter ο Ομέρ Τσελίκ.

Ο Τσελίκ υποστήριξε επίσης πως η Ελλάδα απέχει από την επίλυση προβλημάτων μέσω της διπλωματίας προειδοποιώντας πως η Αθήνα θα αποτύχει. «Η Τουρκία είναι η πιο αξιόπιστη επαφή αν η Ελλάδα θέλει να λύσει τα προβλήματα μέσω του νόμου» είπε, προσθέτοντας πως η Αθήνα θα συνειδητοποιήσει πως η απόφασή της να προχωρήσει σε ασκήσεις με τη Γαλλία ήταν λανθασμένη επιλογή. «Η Ελλάδα θα μάθει πως έχουμε σφοδρές απαντήσεις για όλα τα βήματα που έχει κάνει» σημείωσε.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ