Κορονοϊός Τουρισμός: Κλείνει το 80% των ξενοδοχείων στην Πιερία

Μοιραστείτε το:

Μπορεί η Πιερία να βρέθηκε στις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των δικαιούχων των επιταγών κοινωνικού τουρισμού καθώς περισσότερες από 3.000 επιταγές ενεργοποιήθηκαν στην περιφερειακή ενότητα μέσα σε λίγες μέρες, ωστόσο δεν ήταν αρκετές για να της δώσουν το φιλί της ζωής. Ήδη το 70% έως 80% των ξενοδοχείων που λειτουργούν στην περιοχή ετοιμάζονται να κατεβάσουν ρολά την ερχόμενη Κυριακή, βλέποντας πως η κινητικότητα είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Υπάρχουν περιπτώσεις ξενοδοχείων που άλλες χρονιές έσφυζαν από ζωή και το διάστημα αυτό έχουν μόνο πέντε δωμάτια με κρατήσεις.

«Χαστούκι» για την περιοχή χαρακτηρίζουν οι άνθρωποι του τουρισμού και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην περιοχή σε μία προσπάθεια αναχαίτισης του κορωνοϊού. Οι ακυρώσεις στις κρατήσεις έπεσαν σαν βροχή ενώ σε ιδιαίτερα δεινή θέση βρέθηκε ο κλάδος της εστίασης που καταγράφει μείωση τζίρου έως και 70% έναντι της περσινής χρονιάς. Ακόμη και το γεγονός πως κάποιοι ξενοδόχοι μείωσαν τις τιμές τους έως και 50%, ενώ υπήρχαν και ενοικιαζόμενα δωμάτια με 15 έως 20 ευρώ τη βραδιά, δεν φάνηκε να ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά των εν δυνάμει τουριστών.

Η πλειονότητα των ανθρώπων του τουρισμού στην περιοχή ζουν τον χειμώνα, όπως λένε χαρακτηριστικά, από τα έσοδα του καλοκαιριού. Φέτος ωστόσο η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, ενώ ιδιαίτερα επισφαλής είναι και η πορεία των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, δεδομένης της έλλειψης διάθεσης για ταξίδια τόσο λόγω του φόβου του κορωνοϊού, όσο και εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας που ήδη βιώνουν πολλά νοικοκυριά, ως απόρροια της πανδημίας.

«Η κατάσταση είναι δραματική» εξηγεί o αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Στράτος Χαλκίδης υπογραμμίζοντας πως η πληρότητα έφτασε στο 50% στην περιοχή μόνο για ένα δεκαήμερο, αυτό από 10 έως 20 Αυγούστου. Τον Ιούλιο η πληρότητα ήταν στο 20%. Οι μόνες καλές εισπρακτικά ημέρες ήταν οι πρώτες όταν άνοιξαν τα σύνορα της χώρας μας, τον Ιούνιο, και ήρθαν οι Βαλκάνιοι. Φέτος, όπως εξηγεί ο κ. Χαλκίδης, τα ποσοστά αντιστράφηκαν καθώς μέχρι πέρυσι το 90% των τουριστών ήταν κυρίως Βαλκάνιοι και 10% Έλληνες, φέτος οι Έλληνες αποτέλεσαν τους σχεδόν αποκλειστικούς αιμοδότες της περιοχής, που δεν έχει ξαναζήσει τέτοιες καταστροφικές τουριστικές ημέρες. Ακόμη και την περίοδο του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία -δεδομένου πως οι Σέρβοι, διαχρονικά, είναι από τους καλούς πελάτες της περιοχής- η Πιερία δεν έζησε ημέρες τουριστικής… ανομβρίας καθώς υπήρχαν όλες οι άλλες αγορές που τη στήριξαν.

Η επόμενη ημέρα

Αρκετά ξενοδοχεία στην περιοχή της Πιερίας επέλεξαν φέτος να μην ανοίξουν ή άλλα άνοιξαν και στην πορεία έκλεισαν βλέποντας το αρνητικό τοπίο να διαμορφώνεται. Κατά συνέπεια, η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας θα κάνει… ταμείο στις αρχές του επόμενου μήνα όταν θα γίνει και η σχετική καταγραφή των ξενοδοχείων που λειτούργησαν, τελικά, το φετινό «κουτσουρεμένο» καλοκαίρι. Σημειώνεται πάντως πως στην Πιερία λειτουργούν περί τα 400 ξενοδοχεία, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός ενοικιαζόμενων δωματίων, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της στήριξης που προσφέρει ο τουρισμός, υπό κανονικές συνθήκες, στην οικονομία της περιοχής.

Πάντως, ακόμη και αν δεν έρθουν λουκέτα ξενοδοχείων στην περιοχή, κάτι που όλοι απεύχονται, δεν αποκλείεται να έρθουν ανακατατάξεις, τουριστικές μονάδες να αλλάξουν χέρια, κάποια ξενοδοχεία, που σήμερα νοικιάζονται, να επανέλθουν στους ιδιοκτήτες τους κλπ. Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως, τόσο οι άνθρωποι του τουρισμού όσο και οι επαγγελματίες που κινούνται γύρω από αυτόν, αναμένουν, άμεσα, γενναία μέτρα στήριξης που θα επιδοτούν την εργασία και όχι την ανεργία.

Πηγή: voria.gr

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ