Κορονοϊός Αλκιβιάδης Βατόπουλος: Τι να προσέξουν όσοι επιστρέφουν από διακοπές

Μοιραστείτε το:

Οδηγίες για την επιστροφή των εκδρομέων έδωσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Ο γνωστός καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έδωσε τη δική του εκτίμηση για τον κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων λόγω της επιστροφής όσων έκαναν διακοπές τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο το βασικό είναι να τηρηθούν τα μέτρα για τις αποστάσεις, το πλύσιμο χεριών και κυρίως τη χρήση μάσκας. Μάλιστα, διατύπωσε την άποψη ότι θα έπρεπε ο ΕΟΔΥ να ενημερώσει καλύτερα για τις περιοχές στις οποίες υπήρξαν πολλά κρούσματα ώστε να ενημερωθούν όσοι πήγαν σε αυτές: «Οι άνθρωποι που θα γυρίσουν από τις περιοχές που είχαν παρατηρηθεί κρούσματα – και σε αυτό το σημείο ίσως θα πρέπει ο ΕΟΔΥ να κάνει μια καλύτερη ενημέρωση για το σε ποιες περιοχές υπήρξαν πολλά κρούσματα ώστε να το ξέρει ο κόσμος, αυτοί οι άνθρωποι που γυρνάνε από αυτές τις περιοχές είναι –εντός εισαγωγικών, ”υψηλού κινδύνου”».

Όπως είπε όσοι βρέθηκαν σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα κορονοϊού θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για μια εβδομάδα έως 15 ημέρες, να χρησιμοποιούν μάσκα, να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένους. Σχετικά με τον αριθμό κρουσμάτων που θα καθιστούσε απαγορευτικό το άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής τόνισε πως «αν αρχίσουν να διπλασιάζονται ή να πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα μέσα σε 3-4 ημέρες, αυτό οπωσδήποτε είναι ένα ισχυρό καμπανάκι».

Ωστόσο, έσπευσε να επισημάνει ότι δεν είναι τόσο εύκολο να πει κανείς ότι για παράδειγμα με 500 κρούσματα κλείνουν τα σχολεία αλλά με 400 δεν κλείνουν. Ο ίδιος εξήγησε ότι συνεκτιμώνται μια σειρά παραγόντων, όπως ποιες ηλικίες αφορούν τα κρούσματα, πόσο γρήγορα αυξάνονται και άλλοι.  «Να μη νομίζει ο κόσμος ότι ως δια μαγείας 1η Οκτωβρίου δεν θα έχουμε κρούσματα. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Το θέμα είναι να μην έχουμε πολλά και σοβαρά», τόνισε.

Άνοιγμα σχολείων με ερωτηματικά

Με πολλές ιδιαιτερότητες και αυξημένα μέτρα αναμένεται η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία στις αρχές Σεπτεμβρίου, εν μέσω έντονης ανησυχίας από γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς για την έξαρση του κορονοϊού στη χώρα μας. Μάσκες σχεδόν παντού θα φοράνε μαθητές και εκπαιδευτικοί , ενώ οι τάξεις θα λειτουργούν με διαφορετικά διαλείμματα και έναν συγκεκριμένο, ελεγχόμενο αριθμό ατόμων. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά την παρουσίαση του σχεδίου για το άνοιγμα των σχολείων, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καθυστέρησης έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Την 1η Σεπτεμβρίου θα ληφθεί η τελική απόφαση για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, με την υπουργό Παιδείας να μην αποκλείει παράταση στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, που επί του παρόντος προβλέπεται για τις 7 Σεπτεμβρίου. Η ίδια απηύθυνε έκκληση στις οικογένειες με μαθητές να επιστρέψουν στις εστίες τους μέχρι τέλος Αυγούστου.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ